Σε νέα εποχή έχουν περάσει εδώ και τρεις μήνες τα χειρουργεία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό». Ο Διευθυντής της Γ΄Χειρουργικής Κλινικής, Δρ. Στέλιος Καπίρης και οι συνεργάτες του πραγματοποιούν πλέον καθημερινά όλο το εύρος των χειρουργικών επεμβάσεων στην πρώτη στην Ελλάδα πλήρως ψηφιακή αίθουσα που διαθέτει δημόσιο ή ιδιωτικό Νοσοκομείο.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο ygeiamou.gr ο κ. Καπίρης «το ψηφιακό χειρουργείο αλλάζει τα δεδομένα τόσο για τον χειρουργό όσο και για τον ασθενή».
Χάρη στην αγαστή συνεργασία της διοίκησης – του διοικητή κ. Αναστάσιου Γρηγορόπουλου – και του επιστημονικού προσωπικού του Τομέα Χειρουργείου του «Ευαγγελισμού» – υπό τον κ. Κωνσταντίνο Κοκκινάκη – το ψηφιακό χειρουργείο έγινε πραγματικότητα με ταχείς ρυθμούς με γνώμονα την παροχή της βέλτιστης φροντίδας στον πολίτη που νοσεί. Η αίθουσα εξοπλίστηκε με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα – που πληρούν διεθνείς προδιαγραφές – και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εκπαιδεύτηκε εντατικά για την ορθή χρήση του εξοπλισμού ώστε αυτός να αποδίδει το μέγιστο των προδιαγραφών του.
Σύμφωνα με τον Δρ. Καπίρη, «αυτό είναι κάτι αναμενόμενο για ένα μεγάλο νοσοκομείο όπως ο “Ευαγγελισμός” που κατέχει κομβική θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όντας στην πρώτη γραμμής της διαχείρισης επειγόντων περιστατικών ενώ ταυτόχρονα είναι ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας χάρη στο υψηλού επιπέδου ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του. Επιπλέον στον “Ευαγγελισμό” εκπαιδεύονται οι νέες γενιές των λειτουργών της Υγείας».
Να σημειωθεί ότι μόνο στη Γ΄ Χειρουργική Κλινική του «Ευαγγελισμού» πραγματοποιούνται ετησίως (σε συνθήκες προ-πανδημίας) περισσότερες από 900 αμιγώς χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ εάν συνυπολογιστούν και μικροεπεμβάσεις στα εξωτερικά ιατρεία τότε ο αριθμός των ιατρικών πράξεων ξεπερνά τις 2.000. Η έξοδος δε από την πανδημία του κορωνοϊού επαναφέρει σταδιακά σε μια κανονικότητα την κλινική, με την ομάδα του Δρ. Καπίρη να δέχεται καθημερινά έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ασθενών που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.
Οι ψηφιακές χειρουργικές αίθουσες γίνονται διεθνώς βασικό δομικό χαρακτηριστικό των μεγάλων νοσοκομείων «κι αυτό διότι προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών χειρουργικών αιθουσών. Για παράδειγμα, μας επιτρέπουν να διαχειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά τον χειρουργικό χρόνο καθώς όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός και οι πληροφορίες είναι ενσωματωμένος σε ένα ενιαίο σύστημα, επιτρέποντας τον αποδοτικότερο συντονισμό της χειρουργικής ομάδας. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, συντελεί σε συντομότερης διάρκειας χειρουργεία», σημειώνει ο Διευθυντής της Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού».
Σημαντικότερη παράμετρος είναι όμως η ποιότητα της χειρουργικής επέμβασης: Χάρη στην υψηλής ευκρίνειας εικόνα που παράγει ο ειδικός εξοπλισμός, δίνοντας στον χειρουργό την ευκαιρία μιας 3D (τρισδιάστατης) εμπειρίας, όλο το εύρος των ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών επεμβάσεων είναι εφικτό. «Η λήψη των αποφάσεων εν ώρα χειρουργείου γίνεται με άλλους όρους σε μια ψηφιακή αίθουσα προσφέροντας στον χειρουργό την εργονομία και την άνεση και στον ασθενή τη βέλτιστη θεραπεία με ότι αυτό συνεπάγεται στην αντιμετώπιση του εκάστοτε ιατρικού προβλήματος και τον χρόνο ανάρρωσης. Αυτά βέβαια είναι σημαντικά για κάθε άτομο που νοσεί αλλά δράττομαι της ευκαιρίας να πω πόσο σημαντικό είναι ένα ελάχιστα τραυματικό χειρουργείο για έναν ογκολογικό ασθενή, που χρειάζεται να υποβληθεί σε μια περίπλοκη επέμβαση. Ο ασθενής βιώνει θετικά το “ψηφιακό περιβάλλον” της αίθουσας από την στιγμή που εισέρχεται σε αυτήν και αυτό σε συνδυασμό με μια ελάχιστα τραυματική επέμβαση αφήνει στον ασθενή μια λιγότερο δυσάρεστη εμπειρία επιδρώντας θετικά στην ψυχολογία του», σύμφωνα με τον Δρ Στέλιο Καπίρη.
Παράλληλα η ταχύτερη ανάρρωση του ασθενή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου παραμονής του στο νοσοκομείο και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εκδήλωσης μιας ενδονοσοκομειακής λοίμωξης. «Αν έπρεπε να μιλήσουμε και με οικονομικούς όρους, τότε θα λέγαμε ότι σαφώς με το ψηφιακό χειρουργείο πετυχαίνουμε εξοικονόμηση πόρων για το Σύστημα Υγείας, αυξάνουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και παράλληλα πετυχαίνουμε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα κλινών, άρα μπορούμε σε μικρότερο εύρος χρόνου να εξυπηρετήσουμε περισσότερα χειρουργικά περιστατικά», συμπληρώνει.
Η ψηφιακή χειρουργική αίθουσα του «Ευαγγελισμού» έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τη διενέργεια κάθε είδους επέμβασης. «Βεβαίως, η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ψηφιακού χειρουργείου γίνεται με τις ενδοσκοπικές επεμβάσεις, δηλαδή αυτές που γίνονται είτε στην περιτοναϊκή κοιλότητα, οπότε μιλάμε για λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, είτε στη θωρακική κοιλότητα, αλλά και αρθροσκοπήσεις ή ωτορινολαρυγγολογικές ενδοσκοπικές επεμβάσεις κ.α. Η ειδική κάμερα όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κλασικές ανοικτού τύπου επεμβάσεις», αναφέρει στο ygeiamou.gr ο έμπειρος χειρουργός.
Το ψηφιακό χειρουργείο έχει αλλάξει παράλληλα και την διδακτική εμπειρία, αφού όλα τα δεδομένα μιας επέμβασης καταγράφονται, αναλύονται και μπορούν να μεταδοθούν σε πραγματικό χρόνο – χάρη στο γρήγορο ίντερνετ -, είτε σε μια διπλανή αίθουσα όπου μπορούν να βρίσκονται φοιτητές Ιατρικής ή ειδικευόμενοι γιατροί, είτε σε μια απομακρυσμένη αίθουσα όπου διεξάγεται ένα επιστημονικό συνέδριο. «Οι δυνατότητες εκπαίδευσης είναι λοιπόν τεράστιες διότι υπάρχει η δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής όλων σε μια επέμβαση, είτε βρίσκονται μέσα στο ψηφιακό χειρουργείο είτε πολλά χιλιόμετρα μακριά. Και φυσικά προάγει τη συνεργασία μεταξύ κορυφαίων επιστημόνων αφού κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης μπορεί να γίνει ανταλλαγή επιστημονικής τεχνογνωσίας», σύμφωνα με τον Δρ. Καπίρη.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Διευθυντής της Γ΄Χειρουργικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» και οι συνεργάτες του στο πλαίσιο προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης πραγματοποίησαν τη διαδικασία με τη συνεργασία του Δρ. Γιώργου Πέρου, χειρουργού με εξειδίκευση στο παχύ έντερο, ενώ εκείνος βρισκόταν στο Νοσοκομείο του Winterthur στην Ελβετία. «Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ανταλλάσσαμε επιστημονικές απόψεις για το περιστατικό με έμφαση σε μια χειρουργική τεχνική που και οι δυο εφαρμόζουμε, ο καθένας στο νοσοκομείο του. Μοιραστήκαμε λοιπόν μικρά μυστικά και συμβουλές για το πως μπορεί η τεχνική αυτή να γίνει καλύτερη για τον έλεγχο των αναστομώσεων στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη συνεργασία γιατί υπήρχε το ίδιο καλή επικοινωνία σα να βρίσκονταν ο Δρ Πέρος εδώ μαζί μας. Αυτό αποτελεί ένα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα, του τι σημαίνει πρακτικά ψηφιακό χειρουργείο. Πρόθεσή μας είναι να ακολουθήσουν και πολλές άλλες τέτοιες επεμβάσεις», λέει στο ygeiamou.gr ο Δρ. Στέλιος Καπίρης.
Το ψηφιακό χειρουργείο του «Ευαγγελισμού» ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη περισσότερων τέτοιων αιθουσών τόσο εντός του ίδιου του νοσοκομείου όσο και σε άλλες δημόσιες υγειονομικές δομές ανεβάζοντας κατά πολύ την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας υγείας. «Όταν το Σύστημα Υγείας μας παρέχει τις καλύτερες τεχνολογικά συνθήκες για να εργαστούμε είναι φυσικό επακόλουθο να αποδώσουμε καλύτερα ως χειρουργοί αλλά και να μεταδώσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας στις επόμενες γενιές χειρουργών. Τα αναβαθμισμένα χειρουργεία του “Ευαγγελισμού” που οραματιζόμαστε περιλαμβάνουν την ψηφιακή αίθουσα (που λειτουργεί ήδη), την υβριδική αίθουσα (που βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης) και την ρομποτική πλατφόρμα (που ελπίζουμε να αποκτήσουμε στο άμεσο μέλλον), προσβλέποντας στη συνολική αναβάθμιση σε αυτό που λέμε δημόσιο τομέα Υγείας στην Ελλάδα», συμπληρώνει.
Στο ερώτημα αν το ψηφιακό χειρουργείο μπορεί να συμβάλλει στην εξάλειψη της μεγάλης λίστας αναμονής για χειρουργική επέμβαση σε ένα μεγάλο νοσοκομείο όπως ο «Ευαγγελισμός», ο Δρ. Καπίρης απαντά πως «σαφώς και είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά προκειμένου να αντιμετωπιστούν δομικά προβλήματα, όπως οι μεγάλες αναμονές για τα ιατρικά ραντεβού, πολλώ δε μάλλον για μια χειρουργική επέμβαση. Πρέπει να αυξηθούν οι πρωινές χειρουργικές αίθουσες και φυσικά να υπάρχει επάρκεια προσωπικού, διεύρυνση του ωραρίου των χειρουργείων με την υλοποίηση των απογευματινών χειρουργείων και οι ανάλογες αμοιβές ιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων κ.α, για να διεκπεραιωθούν οι χειρουργικές πράξεις. Η αύξηση της παραγωγικότητας του χειρουργικού τομέα σαφώς θα συντελέσει στη μείωση της αναμονής, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια αλυσίδα πραγμάτων που πρέπει να υλοποιηθούν για να αλλάξει η κατάσταση».