Τη χρηματοδότηση ενός νέου προϋπολογισμού που θα αφορά στα πλέον καινοτόμα φάρμακα, προωθεί το Υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας ένα ξεχωριστό κονδύλι από το Κρατικό Προϋπολογισμό. Όπως ανέφερε στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας 2022, ο Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής του Υπουργού Υγείας, Μπάμπης Καραθάνος: «Το μέλλον της πολιτικής φαρμάκου θα έχει να διαχειριστεί τα επόμενα χρόνια την ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπειών, ιδιαίτερα ακριβών, βιοφαρμακευτικών προϊόντων προσωποποιημένης ιατρικής αντιμετώπισης που απευθύνονται σε ολοένα και μικρότερες ομάδες πληθυσμού και αυξάνουν τις ανάγκες χρηματοδότησης του συστήματος».
Για το λόγο αυτό χρειάζεται μια ειδική μεταχείριση και ένα συγκεκριμένο σχέδιο ώστε και να εξασφαλιστούν οι συγκεκριμένες θεραπείες, αλλά και να μην ξεφύγει δραματικά η φαρμακευτική δαπάνη.
Ο κ. Καραθάνος αποκάλυψε χθες λοιπόν ότι «Ένα σχέδιο το οποίο συζητάμε και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών τον κύριο Σκυλακάκη, αφορά το πως θα μπορέσουν να εισέρχονται όλες οι νέες γονιδιακές θεραπείες στη χώρα. Σκεφτόμαστε τη δημιουργία ενός τρίτου καναλιού (δηλαδή εκτός προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ και Νοσοκομείων) που με βάση και τα όπλα που έχουμε, ήτοι μητρώα ασθενών και «σάρωση ορίζοντα», με όλες αυτές τις δυνατότητες, θα μπορούμε να προβλέψουμε ποια δαπάνη θα μας φέρει ένα τέτοιο φάρμακο. Αφαιρώντας επίσης το κομμάτι του προϋπολογισμού το οποίο θα καλύψει το νέο φάρμακο λόγω υποκατάστασης παλαιότερων φαρμάκων, θα μπορούμε να ξέρουμε ποια δαπάνη θα προκύψει. Για παράδειγμα για 10 νέα τέτοια σοβαρά και καινοτόμα φάρμακα, θα έχουμε πχ επιβάρυνση στον προϋπολογισμό 150 εκατομμύρια ευρώ. Θα είναι λοιπόν μια δαπάνη μετρημένη, δουλεμένη και εξασφαλισμένη ώστε αυτή να εισέρχεται από ένα τρίτο κανάλι, εκτός της Δημόσια Φαρμακευτικής Δαπάνης, ώστε αυτά τα φάρμακα να μην τα συμπιέζουμε στον υπάρχοντα προϋπολογισμό, αλλά πραγματικά να δίνουν την αξία που έχουν. Παράλληλα θα ξέρουμε και τα ποσά που θα μας δημιουργήσουν την επιπλέον δαπάνη, ώστε να ξέρουμε τι θα φέρνουμε, πότε και τι ποσό θα χρειάζεται».
Το Υπουργείο Υγείας λοιπόν συζητά με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να εξασφαλιστούν σταδιακά και μέσα στο 2023 τα χρήματα που χρειάζονται.
Παράλληλα ο κ. Καραθάνος επεσήμανε 5 πηγές για επιπλέον εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη για το 2023, που θα εξυπηρετήσουν και τον παραπάνω σκοπό. Ειδικότερα:
Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και οι συμφωνίες που κάνει με τις φαρμακευτικές εταιρείες
Ο ορισμός της ΕΚΑΠΥ για τις προμήθειες των νοσοκομείων που θα λειτουργεί σαν ένας ΕΟΠΥΥ για τα νοσοκομεία
Ο περαιτέρω περιορισμός των δαπανών των ανασφάλιστων που αναμένεται να εξασφαλίσει μείωση στο clawback της τάξης των 100 εκατ. ευρώ
Η εφαρμογή φίλτρων στη συνταγογράφηση
Η μεταφορά φαρμάκων από τη Θετική στην Αρνητική λίστα για μια σειρά φτηνών σκευασμάτων
Όπως ανέφερε ο Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, η ωρίμανση του κυβερνητικού σχεδιασμού θα επιτευχθεί με τον ψηφιακό φάκελο ασθενή και τη δημιουργία ηλεκτρονικών μητρώων ασθενών, που είναι εξίσου χρήσιμα για τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, τα οποία με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στους μελλοντικούς σχεδιασμούς πολιτικών για το φάρμακο.
Σύμφωνα με τον κ. Καραθάνο, στόχος είναι, με τα κατάλληλα εργαλεία, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών και των παρεχόμενων υπηρεσιών και ο ασθενής να έχει πρόσβαση στο κατάλληλο φάρμακο όταν το έχει ανάγκη. «Ο ασθενής είναι η αφετηρία και η κατάληξη των πολιτικών μας», υποστήριξε.
Διαβάστε επίσης:
Φάρμακα: Αυξάνεται κατά 46 εκατ. ευρώ η Δημόσια Δαπάνη -Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός