Το στρατηγικό πλαίσιο για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου και ανθεκτικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), παρουσίασε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια του «Πανελλήνιου Συνέδριου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022», ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Κώστας Αθανασάκης.
Ο κ. Αθανασάκης στη συνεδρία η οποία ακολούθησε την Τελετή Έναρξης του συνεδρίου με τίτλο: «Διαμορφώνοντας τα συστήματα υγείας του μέλλοντος: παρουσίαση της ελληνικής μελέτης του Partnership for Health System Sustainability and Resilience -PHSSR», παρουσίασε 23 προτάσεις οι οποίες προέκυψαν με βάση μελέτη η οποία ανέλυσε μια σειρά σημαντικών στοιχείων, με τη συμμετοχής πολλών επιστημόνων οι οποίοι ασχολούνται με το χώρο της πολιτικής υγείας και όχι μόνο.
Το βασικό πρόβλημα, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Κώστας Αθανασάκης, είναι πως διαχρονικά, η πολιτική υγείας στη χώρα μας εξυπηρετεί την πλευρά της προσφοράς ενώ για να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο και ανθεκτικό σύστημα υγείας, οι πολιτικές υγείας πρέπει να βασίζονται και να εξυπηρετούν τις ανάγκες υγείας των πολιτών της. Να ανταποκρίνονται με ευελιξία στη μελλοντική ζήτηση για υπηρεσίες υγείας και τις προτιμήσεις των πολιτών. «Θέλουμε ένα σύστημα υγείας σε ετοιμότητα, που να παρακολουθεί, να καταγράφει, να αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών, να ενσωματώνει την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες για να ικανοποιεί τις ανάγκες του ασθενή και του πολίτη, παρέχοντας την κατάλληλη φροντίδα», είπε.
Η μελέτη εστίασε σε επτά τομείς του ελληνικού συστήματος υγείας: στη διακυβέρνηση, τη χρηματοδότηση, το ανθρώπινο δυναμικό, τη διαχείριση του φαρμάκου και της τεχνολογίας υγείας, την παροχή των υπηρεσιών υγείας, το επίπεδο υγείας του πληθυσμού, και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συστήματος υγείας. Μέσα από αυτήν, επισημαίνονται οι βασικές απειλές αλλά και οι σημαντικές ευκαιρίες για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας. Στη συζήτηση, επιπλέον, αναδείχτηκαν τα ζητήματα της πρόληψης, της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, της εγγραμματοσύνης υγείας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και των δεδομένων ως βασικοί πυλώνες ενός αποτελεσματικού και ανθεκτικού συστήματος υγείας.
Προτάσεις Διακυβέρνησης
- Διεξαγωγή δομημένου δημόσιου διαλόγου, με τη συμμετοχή των βασικών εμπλεκομένων μερών, για την αξιολόγηση τις αντίδρασης του συστήματος στην πανδημία και τα διδάγματα από αυτή. Το αποτέλεσμα του διαλόγου πρέπει να καταγραφεί σε ειδική, δημόσια διαθέσιμη, αναφορά.
- Για κάθε Εθνικό Σχέδιο για την Υγεία, το Υπουργείο Υγείας χρειάζεται να θεσμοθετεί μια ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης, η οποία θα εξετάζει περιοδικά την πρόοδο κάθε Σχεδίου/Πολιτικής, στη βάση προσυμφωνημένων στόχων και δεικτών μέτρησης.
- Δημιουργία ομάδων ανάλυσης των συλλεγόμενων δεδομένων στο σύστημα υγείας με στόχο την επεξεργασία των δεδομένων για την τροφοδότηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων πολιτικής υγείας. Πρόνοια για τη δημόσια διαθεσιμότητα των συλλεγόμενων δεδομένων.
Προτάσεις Χρηματοδότησης
- Διεξαγωγή δομημένου δημόσιου διαλόγου, με τη συμμετοχή των βασικών εμπλεκομένων μερών, για την αξιολόγηση τις αντίδρασης του συστήματος στην Πανδημία και τα διδάγματα από αυτή. Το αποτέλεσμα του διαλόγου πρέπει να καταγραφεί σε ειδική, δημόσια διαθέσιμη, αναφορά.
- Για κάθε Εθνικό Σχέδιο για την Υγεία, το Υπουργείο Υγείας χρειάζεται να θεσμοθετεί μια ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης, η οποία θα εξετάζει περιοδικά την πρόοδο κάθε Σχεδίου/Πολιτικής, στη βάση προσυμφωνημένων στόχων και δεικτών μέτρησης.
- Δημιουργία ομάδων ανάλυσης των συλλεγόμενων δεδομένων στο σύστημα υγείας με στόχο την επεξεργασία των δεδομένων για την τροφοδότηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων πολιτικής υγείας. Πρόνοια για τη δημόσια διαθεσιμότητα των συλλεγόμενων δεδομένων.
Προτάσεις για Εργατικό Δυναμικό
- Εισαγωγή διαδικασίας ετήσιου/μακροχρόνιου προγραμματισμού προσλήψεων στις δομές του συστήματος υγείας με βάση τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού αναφοράς
- Προτεραιοποίηση της αύξησης του αριθμού των υπηρετούντων νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία, με στόχο τη σύγκλιση με τον μέσο όρο στελέχωσης στην ΕΕ.
- Εφαρμογή πολιτικών μέτρησης της ικανοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την εργασία, συστηματικά με την ευθύνη της διοίκησης.
- Εισαγωγή συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, υποχρεωτικής για τους υπηρετούντες επαγγελματίες υγείας στις δομές του συστήματος υγείας.
- Θεσμοθετημένη περιοδική αναπροσαρμογή των προπτυχιακών προγραμμάτων εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας, σύμφωνα με τις επιστημονικές εξελίξεις.
Προτάσεις για Φάρμακα και Τεχνολογίες
- Κατάρτιση γραπτού κειμένου Εθνικής Πολιτικής Φαρμάκου, πενταετούς διάρκειας, με τη συμμετοχή του συνόλου των εμπλεκομένων μερών.
- Δημιουργία πλαισίου και μηχανισμού για την ανάλυση των δεδομένων χρήσης τεχνολογιών υγείας και τη διάθεσή τους στην επιστημονική κοινότητα.
- Δημιουργία κινήτρων για την τοπική παραγωγή τεχνολογιών υγείας (π.χ. φαρμάκων) μέσω κλαδικής/βιομηχανικής πολιτικής με στόχο τη βελτίωση της διεθνούς εμπορευσιμότητας των παραγόμενων προϊόντων και την ανταπόκριση σε έκτακτα συμβάντα ή κρίσεις.
- Δημιουργία αυτόνομου Οργανισμού και Διαδικασίας για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας.
- Δημιουργία διαδικασίας αξιολόγησης για τεχνολογίες υγείας εκτός των φαρμάκων (π.χ. βιοδείκτες, ψηφιακές εφαρμογές κλπ.).
- Δημόσια διαθεσιμότητα των δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τις καταναλώσεις φαρμάκων και σταδιακή προσπάθεια καταγραφής θεραπευτικών εκβάσεων ώστε να συνδεθούν θεραπείες με αποτελέσματα.
Προτάσεις για παροχή Υπηρεσιών Υγείας
- Καθορισμός συγκεκριμένων στόχων και κριτηρίων αξιολόγησης της εφαρμογής των προγραμμάτων πληθυσμιακού προσυμπτωματικού ελέγχου.
- Θεσμοθέτηση δεικτών προσβασιμότητας και ικανοποίησης των χρηστών από τις υπηρεσίες υγείας για την παρακολούθηση της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ.
Προτάσεις Δημόσιας Υγείας
- Εφαρμογή προγραμμάτων στα σχολεία και την οικογένεια για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στα παιδιά.
- Δημιουργία πλαισίου εθνικής πολιτικής έναντι των ανισοτήτων στην υγεία (μέτρηση των ανισοτήτων στην υγεία στη βάση δεικτών, στόχοι, δράσεις, παρακολούθηση και αξιολόγηση των δράσεων, εκπόνηση σχετικής περιοδικής έκθεσης).
Προτάσεις για Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα
- Ενσωμάτωση των δράσεων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας του νοσοκομείου στις διαστάσεις αξιολόγησης των Διοικητών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας.
- Δημιουργία Πολιτικής για την εκτίμηση των μελλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο σύστημα υγείας.
Διαβάστε επίσης:
Παιδική παχυσαρκία: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης