Ιδιαίτερο προβληματισμό στις φαρμακευτικές εταιρείες έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στο φετινό προϋπολογισμό δεν αναφέρεται πουθενά το κονδύλι για την αποζημίωση των εμβολίων από τον ΕΟΠΥΥ. Μιλάμε για τον εμβολιασμό των πολιτών για νόσους εκτός covid-19.
Σε αντίθεση λοιπόν με τη συγκεκριμένη αναφορά για τα έτη 2021 και 2022 όπου προβλέπονταν ξεχωριστός προϋπολογισμός για τον εμβολιασμό των πολιτών, φέτος δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Να θυμίσουμε δε ότι για τις δύο προηγούμενες εμβολιαστικές περιόδους προβλέπονταν 170 εκατομμύρια ευρώ για κάθε μία.
Να επισημάνουμε ότι το ποσό για την κάλυψη των εμβολίων από τον ΕΟΠΥΥ προσδιορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με την περσινή ΚΥΑ, το ύψος της δαπάνης των εμβολίων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του ΕΟΠΥΥ καθορίζεται στα 170 εκατομμύριων ευρώ για το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο 2021 έως Δεκέμβριο 2021. Σε περίπτωση υπέρβασης άνω των 170 εκατομμύριων ευρώ, το υπερβάλλον ποσό επιμερίζεται σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) με βάση το ποσοστό συμμετοχής κάθε εταιρείας στη δαπάνη των εμβολίων. Εφαρμόζεται δηλαδή ο μηχανισμός αυτόματης υποχρεωτικής επιστροφής της υπέρβασης, το γνωστό clawback.
Tο ποσό της συνολικής υπέρβασης θα βεβαιώνεται και θα καταβάλλεται από τη φαρμακευτική εταιρεία ή ΚΑΚ στο τέλος του χρόνου. «Ο ΕΟΠΥΥ θα παρακολουθεί διακριτά στον προϋπολογισμό του την αποζημίωση των συνταγογραφούμενων εμβολίων και η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνεται ανά μήνα με ανάλογη χρέωση. Τα ιδιωτικά φαρμακεία υποβάλουν προς τον ΕΟΠΥΥ τις εκτελεσμένες συνταγές εμβολίων, σε διακριτό φάκελο μαζί με τις συνταγές των φαρμάκων, εκδίδοντας χωριστό τιμολόγιο», αναφέρονταν.
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει το ενδεχόμενο να μη χρειάζεται κάθε χρόνο σχετικό νομοθέτημα μέσω του Προϋπολογισμού προκειμένου να εκδίδεται στη συνέχεια η ΚΥΑ.
Επίσης και για το 2023 αναμένεται να υπάρχει το αντίστοιχο ποσό των 170 εκατ. ευρώ, το οποίο κανείς δεν ξέρει αν θα είναι αρκετό. Για παράδειγμα κατά την πρώτη χρόνιά, δηλαδή το 2020 η συνολική δαπάνη για εμβόλια ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ μια χρονιά μετά, το 2021, έφτασε μόλις κοντό στα 140 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του ότι μειώθηκε κατά 25% ο αντιγριπικός εμβολιασμός αλλά και λόγω covid-19 και lockdown οι πολίτες δεν είχαν πάει να εμβολιαστούν.
Για το 2022-23 εκτιμάται σημαντική άνοδος του εμβολιασμού σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και λογικά τα 170 εκατ. ευρώ αναμένεται να υπερκαλυφθούν.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί το υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη μη συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου