Η άνοδος του ΑΕΠ οδηγεί και σε ανάλογη αύξηση της δημόσιας δαπάνης για τα φάρμακα, όπως σημειώνεται και στον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Ειδικότερα το συνολικό ποσό για τα φάρμακα αυξάνεται κατά 46 εκατ. ευρώ για το 2023 και διαμορφώνεται στα 2.662 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο κείμενο, το επιτρεπόμενο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων σε δεδουλευμένη βάση είναι αυξημένο για το έτος 2023 σε σχέση με το 2022, καθώς έχει αναπροσαρμοστεί βάσει της προβλεπόμενης κατ’ έτος μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ σε σταθερές τιμές και διαμορφώνεται σε 537 εκατ. ευρώ (έναντι 528 εκατ. ευρώ για το 2022).
Αντίστοιχα το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για το 2022 ανέρχεται σε 2.088 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2023 διαμορφώνεται σε 2.125 εκατ. ευρώ.
Βέβαια όπως αναφέρει η αγορά φαρμάκου, η αύξηση αυτή είναι πολύ μικρή σε σχέση με τις ανάγκες και ζητούν επιπλέον ενίσχυση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού.
Τι προβλέπεται για νοσοκομεία ΠΦΥ
Τα συνολικά έσοδα για τα νοσοκομεία το 2022 εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένα κατά 463 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των εξόδων θα σημειώσει αύξηση ύψους 473 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Η εκτιμώμενη αύξηση στα έσοδα οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες κατά 339 εκατ. ευρώ μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη δαπανών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και δαπανών που προκύπτουν από την αύξηση των τιμών στα αγαθά και στις υπηρεσίες ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης.
Τα δημόσια νοσοκομεία και το σύστημα ΠΦΥ για το έτος 2023, προβλέπεται να παρουσιάσουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 237 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εκτιμώμενο μέγεθος για το 2022. Η μεταβολή αυτή, οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων κατά 184 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 174 εκατ. ευρώ των μεταβιβάσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό που προορίζονται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων και της ΠΦΥ που προκύπτουν: α) από την αύξηση των τιμών στα αγαθά και τις υπηρεσίες εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και β) από την ανάγκη ανταπόκρισης των υγειονομικών υπηρεσιών στην απαίτηση για πρόσβαση των ασθενών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες.
Σημειώνεται ακόμη ότι 34 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη της αποζημίωσης των ιατρών κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ. και παρέχουν υπηρεσίες στο πλαίσιο του θεσμού του «Προσωπικού Ιατρού».
Επιπλέον, για τη χρηματοδότηση δράσεων του φορέα, όπως η Βελτίωση της Ψηφιακής Ετοιμότητας των Νοσοκομείων, η δευτερογενής πρόληψη, ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, η μεταρρύθμιση του συστήματος clawback κ.α., θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσό ύψους 363 εκατ. ευρώ.
Προβλέψεις για τον ΕΟΠΥΥ
Για τον ΕΟΠΥΥ εκτιμάται ότι τα έσοδα θα παρουσιάσουν οριακή μείωση ύψους 16 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022. Πιο συγκεκριμένα, οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό προβλέπεται να παρουσιάσουν μείωση κατά 149 εκατ. ευρώ γεγονός που οφείλεται στις έκτακτες μεταβιβάσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν για την κάλυψη δαπανών Covid-19 εντός του 2022, αλλά και στην κάλυψη της δαπάνης συμψηφισμού της αυτόματης επιστροφής (clawback) φαρμακευτικής δαπάνης με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής έτους 2023 από το Ταμείο Ανάκαμψης αντί του τακτικού προϋπολογισμού. Η ανωτέρω μείωση των εσόδων αντισταθμίζεται από την προβλεπόμενη αύξηση κατά 163 εκατ. ευρώ των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.
Αντίστοιχα, οι δαπάνες προβλέπεται να παρουσιάσουν αύξηση κατά 62 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022 και να διαμορφωθούν σε 6 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια μείωσης του ύψους των απλήρωτων υποχρεώσεων του Οργανισμού προς τρίτους, μέσω της επιτάχυνσης του συμψηφισμού υποχρεώσεων με οφειλόμενα ποσά από τους μηχανισμούς αυτόματων επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate). Τέλος, τα επιτρεπόμενα όρια των παρόχων υγείας σε δεδουλευμένη βάση ανέρχονται σε 1.568 και 1.580 εκατ. ευρώ για τα έτη 2022 και 2023, αντίστοιχα.
Διαβάστε επίσης
Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Τα νέα όρια των προϋπολογισμών του φαρμάκου βάζουν φρένο στις επενδύσεις