Την έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Υγείας να μην προϋποθέτει πλέον συνταγογράφηση το αντιγριπικό εμβόλιο. Μια απόφαση που φαίνεται να εντάσσεται στην προσπάθεια του υπουργείου να δώσει κίνητρα στους πολίτες για να θωρακιστούν έναντι της γρίπης καθώς η αντιγριπική προστασία είναι σε χαμηλά επίπεδα εφέτος, αλλά που τελικά συσπειρώνει τους γιατρούς και ανοίγει το ζήτημα και της επιστημονικής τεκμηρίωσης της απόφασης και του ανταγωνισμού γιατρών- φαρμακοποιών για την πίτα των αντιγριπικών εμβολιασμών.
Μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή του Antenna, ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης ανέφερε πως σε λίγες μέρες η συνταγογράφηση του εμβολίου για την εποχική γρίπη δεν θα είναι υποχρεωτική, συνεπώς δεν θα χρειάζεται κάποιος να πάει στο γιατρό για να το λάβει τη συνταγή αλλά θα μπορεί να πηγαίνει στο φαρμακείο για να διενεργηθεί ο εμβολιασμός.
«Πλέον έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των αντιγριπικών εμβολίων. Ενδεχομένως κι από την άλλη εβδομάδα η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη που τρέχει το θέμα, θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Θα ανοίξουμε το σύστημα για να γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς συνταγογράφηση» είπε ο υπουργός Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας κορωνοϊού η ζήτηση για το αντιγριπικό εμβόλιο είχε εκτοξευθεί και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας νομοθέτησε τη χορήγηση του εμβολίου μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής και σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια των εμβολίων για όσους το χρειάζονταν.
Έπειτα από δύο χρόνια εμβολιασμών για τον κορωνοϊό και ένα απαιτητικό χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών με βασικές και αναμνηστικές δόσεις για τον πληθυσμό, τα στοιχεία για τον αντιγριπικό εμβολιασμό μαρτυρούν την κόπωση πολλών – αδικαιολόγητη καθώς πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας αλλά υπαρκτή. Ενώ η χώρα είχε παραγγείλει πάνω από 4 εκατ. εμβόλια για τη γρίπη ακολουθώντας την πεπατημένη της προηγούμενης χρονιάς, από τον περασμένο μήνα έχουν συνταγογραφηθεί σχεδόν τα μισά, 2,2 εκατ. εμβόλια. Εχουν εκτελεστεί σχεδόν 1,9 εκατ. εμβόλια, με τον αντίστοιχο αριθμό πολιτών να είναι λιγότερος ακόμη και από την τελευταία προπανδημική αντιγριπική περίοδο.
Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, προχθές μεταδόθηκε μήνυμα του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάγκη εμβολιασμού των ευάλωτων και των ηλικιωμένων έναντι της γρίπης, παρουσία και του καθηγητή, κ. Σωτήρη Τσιόδρα. Εμβολιασμός έλαβε χώρα και στο Προεδρικό Μέγαρο, με την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου να υποδέχεται το προεδρείο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας.
Οι εκπρόσωποι των γιατρών απέρριψαν με ομοβροντία ανακοινώσεων χθες την απόφαση του υπουργείου Υγείας.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) υπογράμμισε ότι «η συνταγογράφηση δεν αποτελεί αυτόνομη πράξη αλλά μέρος της κλινικής εξέτασης» και σημειώνει ότι δεν οφείλεται στη συνταγογράφηση το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εξέφρασε επίσης την κατηγορηματική αντίθεσή του, στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο, χωρίς συνταγή γιατρού. «Μόνο ο θεράπων γιατρός, μπορεί να εκτελέσει ιατρικές πράξεις και να αξιολογήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή» τόνισε ο ΙΣΑ. .
Η Επαγγελματική ένωση Παθολόγων Ελλάδας ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος για υποχρεωτική συνταγογράφηση όλων ανεξαρτήτως των φαρμάκων από τον θεράποντα ιατρό και όχι κατά παραγγελία μέσω τρίτων. «Ας εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία όπως ήδη άλλωστε γίνεται στις υπόλοιπες πολιτισμένες και μη χώρες» αναφέρει.
Ειδήσεις σήμερα:
Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, η σιωπηλή επιδημία – Tουλάχιστον 223.000 περιστατικά στο ΕΣΥ το 2021