Περισσότερο… κρυωμένος φαίνεται ο ελληνικός πληθυσμός το 2022 όπως «προδίδουν» τα στοιχεία από την κατανάλωση σκευασμάτων για τον αναπνευστικό σύστημα το τελευταίο 12μηνο. Ο κορωνοϊός και τα συμπτώματα της λοίμωξης covid-19 σε εκατομμύρια συμπολίτες μας μέσα στο τρέχον έτος, αλλά και άλλες ιώσεις του αναπνευστικού, οδήγησαν πολλούς από εμάς στην αγορά σχετικών Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) αλλά και παραφαρμαεκυτικών προϊόντων, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της συγκεκριμένης αγοράς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας IQVIA, η οποία καταγράφει τις πωλήσεις στην αγορά ιδιωτικών φαρμακείων, το 12μηνο Οκτωβρίου 2021-Σεπτεμβρίου 2022 η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ αλλά και της κατηγορίας των παραφαρμακευτικών (OTC) διαμορφώθηκε στα 546 εκατ. ευρώ, έναντι 481 εκατ. ευρώ το 12μηνο που είχε προηγηθεί, ότι αύξηση της τάξης του 13,5%.
Η διαμόρφωση του μεγέθους αυτού δεν αποδίδεται στην αύξηση τιμών, αλλά στην αύξηση του όγκου των διακινούμενων σκευασμάτων η οποία ήταν 12,6% στο εν λόγω διάστημα, καθώς οι συσκευασίες που διακινήθηκαν αυξήθηκαν στις 115 από 102.
Εκείνο που διαπιστώνουμε, είναι πως η κατηγορία η οποία οδήγησε σε άνοδο την αγορά συνολικά, ήταν τα προϊόντα για το κρύωμα και τα αναπνευστικά νοσήματα.
Σύμφωνα λοιπόν με την IQVIA, το διάστημα Οκτωβρίου 2021-Σεπτεμβρίου 2022 διακινήθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία 24 εκατομμύρια συσκευασίες ΜΗΣΥΦΑ και OTC σκευασμάτων για το κοινό κρυολόγημα και το αναπνευστικό σύστημα από 15 εκατομμύρια συσκευασίες ένα 12μηνο πριν, δηλαδή αύξηση της τάξης του 60%.
Η συγκεκριμένη κατανάλωση οδήγησε και σε αύξηση της αξίας πωλήσεων από τα 67 εκατ. ευρώ στα 110 εκατ. ευρώ. Δηλαδή άνοδος των πωλήσεων σε αξία της τάξης του 64%.
Τι καταγράφει η IQVIA για τις υπόλοιπες κατηγορίες
Γενικότερα η ευρύτερη κατηγορία των φαρμάκων που καταναλώνουμε και τα οποία δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ κινήθηκαν σε ιδιαίτερα καλά επίπεδα, το 12μηνο Οκτωβρίου 2021-Σεπτεμβρίου 2022. Η βασική αιτία βέβαια ήταν η έξαρση των κρουσμάτων κωρονοϊού.
Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία της IQVIA:
- Στην κατηγορία των αναλγητικών καταναλώθηκαν 44 εκατομμύρια συσκευασίες ήτοι αύξηση 10%, συνολικής αξίας 116 εκατ. ευρώ (αύξηση 11%)
- Στην κατηγορία των βιταμινών καταναλώθηκαν 13 εκατομμύρια συσκευασίες ήτοι αύξηση 7,7%, συνολικής αξίας 112 εκατ. ευρώ (αύξηση 2,8%)
- Στην κατηγορία των διατροφικών -παρεντερικών σκευασμάτων καταναλώθηκαν 12 εκατομμύρια συσκευασίες ήτοι αύξηση 9%, συνολικής αξίας 56 εκατ. ευρώ (αύξηση 10%)
- Στην κατηγορία σκευασμάτων για το δέρμα η κατανάλωση διατηρήθηκε σταθερή στα 9 εκατομμύρια συσκευασίες με τη συνολική αξία να μειώνεται ελαφρά στα 37 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι βασικές συστάσεις των γιατρών κατά την εμφάνιση των συμπτωμάτων της Covid-19, ήταν η αναζήτηση μέσω προϊόντων αυτοφροντίδας, καθώς τα αντιικά φάρμακα, αφορούν κυρίως μεγάλες ηλικίες και ευπαθείς ομάδες. Το γεγονός ότι πάνω από 2 εκατομμύρια κρούσματα, καταγράφηκαν επίσημα μέσα στο τρέχον έτος με κωρονοϊό, οδήγησε πολλούς από εμάς στα φαρμακεία για την αναζήτηση σκευασμάτων τα οποία να καταπραΰνουν τα συμπτώματα, όπως τον πονοκέφαλο, τον πονόλαιμο και τον βήχα.
Η κατάσταση αυτή φυσικά αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για τα φαρμακεία να αυξήσουν περαιτέρω τις πωλήσεις τους, πέρα από τις πωλήσεις των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) και άλλων ειδών προσωπικής φροντίδας, όπως μάσκες.
Διαβάστε επίσης
Σε έξαρση οι εποχικές ιώσεις του αναπνευστικού – Με βραδύ ρυθμό ο αντιγριπικός εμβολιασμός