Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην 12η Τροποποίηση Προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ του 2022, όπου διαπιστώνεται πως μέχρι το τέλος του έτους η φαρμακευτική δαπάνη που θα επιβαρύνει τον οργανισμό θα φτάσει τα 3.383 εκατομμύρια ευρώ, αν και ο προϋπολογισμός του οργανισμού φτάνει μόλις στα 2.088 εκατ. ευρώ. Η διαφορά των 1.295 εκατ. ευρώ, αναμένεται να επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω της διαδικασία των επιστροφών ήτοι μέσω του clawback.
Μάλιστα στο συγκεκριμένο προϋπολογισμό, τα ποσά clawback τα οποία καταγράφονται είναι μεγαλύτερα, κάτι το οποίο όμως αφορά τον τρόπο λογιστικοποίησης των συγκεκριμένων λογαριασμών από την οικονομική υπηρεσία του οργανισμού και δεν αφορά στις πραγματικές χρεώσεις των εταιρειών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του οργανισμού, για το 2022 αναμένεται τα κόστη για φαρμακευτικά σκευάσματα νοσοκομειακής χρήσης (σκευάσματα τα οποία κατευθύνονται στις ιδιωτικές κλινικές-1Α), θα ανέλθουν στα 239 εκατ. ευρώ ενώ έχουν εξασφαλιστεί μόνο 87 εκατ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα σκευάσματα τα οποία διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία αλλά και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, το αντίστοιχο κόστος εκτιμάται για φέτος στα 3.144 εκατ. ευρώ, αλλά τα διαθέσιμα του οργανισμού είναι μόλις 2.001 εκατ. ευρώ.
Τι εκτιμά ο ΣΦΕΕ
Πριν μερικές εβδομάδες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι φέτος το clawback του ΕΟΠΥΥ θα φτάσει στα 960 εκατ. ευρώ. Όπως σημείωσε, βασική παράμετρος για την εξέλιξη αυτή αποτελεί φυσικά η αύξηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, κάτι που συμβαίνει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρος.
Συγκεκριμένα, για το 2022 ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα όλων των κατηγοριών, φτάνει τα 1.668 εκατ. ευρώ συν 420 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν στους κλειστούς προϋπολογισμούς (1.713 εκατ. ευρώ και 288 εκατ. ευρώ το 2021). Από κει και πέρα, για να καλυφθούν οι ανάγκες, μέσω rebate επιστρέφονται 575 εκατ. ευρώ (από 440,5 εκατ. ευρώ το 2021) και clawback 960 εκατ. ευρώ από 825 εκατ. ευρώ πέρυσι. Συνολικά η συμμετοχή των φαρμακευτικών φτάνει στο επίπεδο ρεκόρ του 48% του συνολικού κόστους των φαρμάκων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, πέρυσι εγκρίθηκαν 54 νέα φάρμακα με επαναστατικά αποτελέσματα που κανένα κράτος δεν θα ήθελε να στερήσει από τους πολίτες του, γι’ αυτό η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, όμως σημείωσε πως δεν φαίνονται λύσεις από το υπουργείο Οικονομικών. Αντίθετα, στη χώρα μας η δημόσια δαπάνη βαίνει μειούμενη και οι «ενέσεις» δεν φτάνουν, όταν εκτελούνται κάθε μήνα 7,5 εκατ. συνταγές. Τα πράγματα είναι χειρότερα στη νοσοκομειακή δαπάνη, και το πρόβλημα παραμένει όσο οι δομικές αλλαγές καθυστερούν.
Αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης υποσχέθηκε ο Θάνος Πλεύρης
Ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιριών στην ημερίδα με θέμα «H αξία του εμβολιασμού στη μετά Covid-19 εποχή» που διοργανώθηκε από το ygeiamou.gr και το το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», ανέφερε ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να στηριχθεί ο κλάδος με άλλα κονδύλια, προανήγγειλε όμως ότι θα καταβληθεί προσπάθεια στήριξης μέσα από τον έλεγχο της κατανάλωσης των φαρμάκων και μέσα από τις διαπραγματεύσεις των εταιριών με τη σχετική επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τις τιμές των φαρμάκων. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συνυπαιτιότητας.
«Λόγω της ενεργειακή κρίσης δεν είχαμε τη δυνατότητα για κονδύλια για το φάρμακο και έτσι το 2022 ήταν μια χρονιά με ιδιαίτερη δύσκολη και στοχεύουμε στην μείωση της κατανάλωσης και τις διαπραγματεύσεις. Αλλά έχουμε και αντίληψη ότι τα χρήματα που δίνονται οδηγούν σε υπέρμετρο clawback. Το 2023 θα έχουμε αυξημένο προϋπολογισμό για το φάρμακο, με βάση το ποσοστό αύξηση του ΑΕΠ. Επίσης θα ενεργοποιηθούν και οι ρήτρες συνυπαιτιότητας αλλά θα αξιοποιήσουμε και κομμάτι του ΙΦΕΤ», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.
Διαβάστε επίσης
Φάρμακα: Νέα υποχρεωτική έκπτωση 3% – Αντιδρούν οι φαρμακευτικές εταιρείες