Τη ραγδαία αύξηση των συμπολιτών μας που νοσούν από διαβήτη διαβήτη καταγράφει για το 2022 το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, η οποία διαμορφώνεται στο +10% σε σχέση με το 2021. Η κατάσταση αυτή αποτελεί μία αρνητική έκπληξη για την υγεία του πληθυσμού αλλά και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), τη στιγμή μάλιστα που λόγω γραφειοκρατίας, έχει «παγώσει» εδώ και τέσσερα χρόνια η διαδικασία απόκτησης της εξειδίκευσης του διαβητολόγου από τους νέους γιατρούς μας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), κ. Χρήστο Δαραμήλα, τα άτομα στην Ελλάδα για τα οποία συνταγογραφήθηκε τουλάχιστον μία αντιδιαβητική θεραπεία μέσα στον τρέχον έτος, ξεπερνούν τα 1.150.000 ήτοι περί τα 100.000 περισσότερα έναντι αυτών που είχαν καταγραφεί το 2021!
Πρόκειται μια σημαντική αύξηση η οποία επιβεβαιώνει ότι πλέον ο επιπολασμός της νόσου στην Ελλάδα ξεπερνά το 10%.
Από τις βασικές αιτίες για την εμφάνιση του συγκεκριμένου φαινομένου, αποτελεί ο κορωνοϊός καθώς σύμφωνα με μελέτες η πανδημία αύξησε την εμφάνιση διαβήτη σε μικρές ηλικίες, και όχι μόνο. Επίσης και οι συνθήκες lockdown με την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, την αύξηση κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού (junk food) και τη μείωση της σωματικής άσκησης συνέβαλαν αποδίδοντας επίσης στην πανδημία την αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη.
Μια ακόμη παράμετρος είναι και η πιθανή «ψευδής» καταγραφή διαβητικών προκειμένου να συνταγογραφείται φάρμακο το οποίο συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Όμως αυτό δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αποδειχτεί εύκολα καθώς το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων δεν «κουμπώνει» με την καταγραφή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για τη διάγνωση του διαβήτη. Πάντως αυτή η παράμετρος θεωρείται ότι επηρέασε σε ένα μικρό ποσοστό την καταγραφή των νέων διαγνώσεων διαβήτη.
Μειώνονται οι γιατροί με εξειδίκευση στο διαβήτη
Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί την τελευταία τριετία και μάλιστα εντάθηκε λόγω της πανδημίας, είναι η ανυπαρξία ενδιαφέροντος νέων γιατρών για τη λήψη της εξειδίκευσης του διαβητολόγου. Την εν λόγω εξειδίκευση της λαμβάνουν παθολόγοι και ενδοκρινολόγοι.
Το γεγονός αυτό αποδίδεται σε γραφειοκρατικά ζητήματα και ειδικότερα στο ότι δεν έχουν προσδιοριστεί οι εφαρμοστικές διατάξεις μετά την αλλαγή στον τρόπο λήψης της εν λόγω εξειδίκευσης το 2018. Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά στο συνέδριο της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) κ. Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, από το 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει κανείς γιατρός την εξειδίκευση του διαβητολόγου και τα δε διαβητολογικά ιατρεία ανά τη χώρα είναι υπό διάλυση.
«Αν αυτό συνεχιστεί για μια ακόμη 4ετία, δεν θα υπάρχουν εκπαιδευτές να εκπαιδεύσουν νέους γιατρούς. Ο διαβήτης είναι μια πολύπλοκη πάθηση. Δεν είναι κάτι απλό, δεν μετράω μόνο σάκχαρο. Έχουμε δύσκολη τεχνολογία, διαγνώσεις διαφόρων μορφών του διαβήτη καθώς δεν είναι μόνο Τύπου 1 και 2, όπου ακόμη κι εκεί η προσπάθεια να ρυθμιστεί ο διαβήτης είναι πολυποίκιλη, υπάρχουν πολλές επιπλοκές. Οι επιπλοκές αυτές δεν θα εμφανιστούν εάν υπάρχει καλή αντιμετώπιση. Αλλά η καλή αντιμετώπιση θέλει εκπαίδευση», ανέφερε ο κ. Μακρυλάκης.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ εντόπισε επίσης ένα άλλο ζήτημα. Λόγω της θεσμοθέτησης της εξειδίκευσης η οποία έχει μείνει στον «αέρα» από το 2018, σταμάτησε και η ετήσια μετεκπαίδευση των γιατρών στο διαβήτη. Όσοι γιατροί είχαν μπει στα συγκεκριμένα προγράμματα, αναγκάστηκαν να σταματήσουν αφού πλέον υπήρξε επίσημα η εξειδίκευση.
«Δυστυχώς, οι άνθρωποι με διαβήτη δεν θα βρίσκουν τα επόμενα χρόνια στο δημόσιο σύστημα υγείας γιατρούς εκπαιδευμένους με διαβήτη», εκτίμησε ο κ. Μακρυλάκης.
Διαβάστε επίσης
Διαβήτης: 1 στους 3 πληρώνει από την τσέπη του τα φάρμακα – Σε πιο δεινή θέση οι ανασφάλιστοι