Σε ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα κινούνται οι ελλείψεις φαρμάκων με πάνω από 500 σκευάσματα, να απουσιάζουν από την Ελληνική αγορά, εκ των οποίων μάλιστα τα 130 σχεδόν δεν κυκλοφορούν. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο δίμηνο και δυστυχώς εκτιμάται ότι θα αφορά και τα ακριβά σκευάσματα τα οποία διανέμονται και στα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο της διακίνησης φαρμακευτικών σκευασμάτων, αν και η συνήθης δικαιολογία είναι οι παράλληλες εξαγωγές, πλέον διαπιστώνεται ότι η έλλειψη οφείλεται στην περιορισμένη ποσότητα των φαρμάκων που εισάγονται. Και δεν μιλάμε μόνο για φάρμακα συνταγογραφούμενα με μια “αξιοπρεπή” τιμή, αλλά και για πολύ φτηνά σκευάσματα ακόμη και για Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).
Όπως σημειώνουν οι φαρμακοποιοί, ακόμη και γνωστά παυσίπονα, δεν διατίθενται από τα φαρμακεία καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν σημαντική δυσκολία να τα διανέμουν. Το χειρότερο είναι πως φάρμακα τα οποία πρέπει να λαμβάνουν ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης δεν υπάρχουν.
Είναι φάρμακα αρκετά φτηνά, δηλαδή αξίας κάτω των 10 ευρώ, τα οποία είναι εξαφανισμένα από τα φαρμακεία. Φάρμακα για το νευρικό σύστημα, πασίγνωστα αναλγητικά, για το διαβήτη κ.α.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, οι βασικές αιτίες της έλλειψης φαρμάκων είναι τρεις:
- Η ανυπαρξία πρώτων υλών για την παραγωγή
- Η ανυπαρξία υλικών συσκευασίας
- Οι αυξημένες οικονομικές επιβαρύνσεις των εταιρειών στη χώρα, δηλαδή το clawback
Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά λόγω των χαμηλών ποσοτήτων που διαθέτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ την ίδια στιγμή οι συγκεκριμένες εταιρείες επισημαίνουν και διαβεβαιώνουν ότι προμηθεύουν κανονικά την αγορά και μάλιστα συνήθως με ποσότητες αυξημένες σε σχέση με τη μέση κατανάλωση.
Εδώ να επισημάνουμε ότι δυστυχώς για τη Ελλάδα, η διακίνηση φαρμάκων μεταφράζεται σε επιβάρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών. Δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να πληρώσει τις παραγγελίες του και ουσιαστικά ζητά από τις φαρμακευτικές να διαθέσουν τα σκευάσματά τους …δωρεάν μέσω της διαδικασίας του clawback.
Επίσης οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες -ίσως και οι χαμηλότερες- με αποτέλεσμα σκευάσματα τα οποία μια πολυεθνική στέλνει για την Ελληνική αγορά, να βρίσκονται λόγω νόμιμων – ή μη- εξαγωγών σε ξένα φαρμακεία άλλων χωρών. Για το λόγο αυτό με δεδομένο ότι ελλείψει υπάρχουν και σε άλλες χώρες, να μη στέλνουν φάρμακα στη χώρα μας.
Το μεγάλο αυτό πρόβλημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Υγείας το οποίο προσπαθεί να βρει λύση αλλά λόγω άλλων κινήσεων στο μέτωπο της φαρμακευτικής πολιτικής καταφέρνει το αντίθετο.
Ελλείψεις και λόγω ΙΦΕΤ
Πέρα από αυτές τις 3 κύριες αιτίες, αν δει κανείς τη λίστα των φαρμάκων σε έλλειψη την οποία δημοσιεύει ο ΕΟΦ, θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν φάρμακα τα οποία εξασφάλιζε για τη χώρα μέσω διαδικασίας έκτακτης εισαγωγής το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας ΑΕ (ΙΦΕΤ) που είναι θυγατρική εταιρεία του ΕΟΦ.
Με βάση την τελευταία έκθεση σχετικά με τις Μακροχρόνιες Ελλείψεις που ανάρτησε ο ΕΟΦ, περί τις 50 δραστικές ουσίες τις οποίες κλασικά εισάγει, δεν τις εισάγει. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται μια σημαντική επιπλοκή στη διαχείριση των θεραπειών για ασθενείς με σημαντικά προβλήματα υγείας.
Βέβαια το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά σε θέματα σχετικά με τις “ενδοοικογενειακές” αψιμαχίες στο ΙΦΕΤ, η οποία έχει προκαλέσει προσκόμματα στην εισαγωγή φαρμάκων.
Έρχεται επιδείνωση ελλείψεων
Γενικότερα η αγορά φαρμάκων εξακολουθεί να βάλλεται από την ανυπαρξία συμφωνίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας και φαρμακευτικών εταιρειών, με τι τελευταίες δικαίως να τονίζουν την υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι χθες εκδόθηκαν δύο Υπουργικές Αποφάσεις του Θάνου Πλεύρη, η μία κοινή με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, που αφορούσαν στο φάρμακο.
Η πρώτη επιβαρύνει με επιπλέον υποχρεωτικές εκπτώσεις ένα μέρος από τα ακριβά φάρμακα (ΦΥΚ) της τάξης του 3%. Η δεύτερη προβλέπει τη μεταφορά μετά τις εκλογές τους 2023, την επιβάρυνση των πολιτών που λαμβάνουν γενόσημα.
Αυτό που διαπιστώνεται είναι πως υπάρχει αστάθεια στη φαρμακευτική πολιτική και όπως διατείνονται οι επικεφαλής των φαρμακευτικών εταιρειών -ειδικά των πολυεθνικών- αυτό το περιβάλλον κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικές τις μητρικές εταιρείες στο να είναι συγκαταβατικές με τη λογική της Ελλάδας, όσον αφορά στην αποζημίωση των φαρμάκων.
Είναι εμφανέστατο το πρόβλημα, λόγω της επιβάρυνσης των εταιρειών με πάνω από 1,8 δισ. ευρώ, λόγω των θεσμοθετημένων εκπτώσεων και επιστροφών (rebate και clawback).
Από μόνο του αυτό το περιβάλλον θα οδηγήσει σε δυσκολία εξασφάλισης νέων φαρμάκων για τους ασθενείς, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που δε φέρουν καμία ευθύνη.
Διαβάστε επίσης