Στην αναπτυξιακή προοπτική της υγείας και στην ανάγκη να επενδύσει η χώρα μας στο επιστημονικό της κεφάλαιο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ.  Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 2ο Συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, αποκάλυψε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν φύγει από τη χώρα μας πάνω από 20.000 γιατροί, την εκπαίδευση των οποίων, επιβαρύνθηκε η πολιτεία και οι οικογένειες τους, με κόστος που ξεπερνά, κατά μέσον όρο για τον καθένα, τις 350.000 ευρώ.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Η μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της χώρας -εκτός των όσων συνεπάγεται για το σύστημα υγείας που πλέον αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις- έχει και μία σημαντική οικονομική παράμετρο. Η χώρα μας έχει επενδύσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια για το επιστημονικό δυναμικό, που αυτή την ώρα αξιοποιείται από τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών.

Ουσιαστικά, δηλαδή, εκποίησε ένα σημαντικό κεφάλαιο, στο οποίο θα μπορούσε να είχε επενδύσει και να παράγει προστιθέμενη αξία. Η Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, μπορεί και πρέπει να γίνει η χώρα της υγείας και της ευεξίας για τον παγκόσμιο ασθενή. Θέλουμε όχι μόνο να ανακόψουμε το μεταναστευτικό ρεύμα των επιστημόνων αλλά να προσελκύσουμε και άλλους γιατρούς, μέσα από μία αναπτυξιακή διαδικασία».

951db47f-a8cb-41be-beb8-4c6dba3d8047
bd711280-4c3b-4083-b5b5-d33f2f4541b5

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος, ο οποίος μίλησε για τις καταστροφικές συνέπειες του Clawback που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τα ιατρεία και τα εργαστήρια της γειτονιάς.

PST_2878

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για τις υποπαραλλαγές BQ.1 και ΒQ.1.1 που βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Λύματα: «Έκρηξη» 101% στο ιικό φορτίο της Ξάνθης, αύξηση 27% στην Αττική

Κορωνοϊός: 52.966 κρούσματα και 138 θάνατοι την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ