«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει και πάλι το σύστημα δημόσιας υγείας, πριν καν ολοκληρωθεί η καταγραφή των απωλειών του μετά τα 2,5 έτη της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων συνιστά τη νέα υγειονομική κρίση που πρέπει να διαχειριστεί το ΕΣΥ: ακυρώνονται χειρουργεία, ιατρικές πράξεις, εξετάσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους ασθενείς. Σχεδόν το 30% των οργανικών θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων στα δημόσια νοσοκομεία είναι κενό, ενώ στο πεδίο των ειδικευόμενων είναι κατειλημμένο μόλις το 36% των θέσεων, ποσοστό που δείχνει το δυσοίωνο μέλλον της ειδικότητας.
Οι εκπρόσωποι των αναισθησιολόγων ζητούν επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυσή τους μέσα στο ΕΣΥ. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας, επιχειρεί με στοχευμένες κινήσεις να προσελκύσει αναισθησιολόγους – προκηρύσσει θέσεις, χορηγεί επιδόματα, απαλλάσσει από το αγροτικό – όμως το καθηλωμένο στα επίπεδα του 2010 ιατρικό μισθολόγιο μπλοκάρει το αποτέλεσμα.
Στα μητρώα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είναι εγγεγραμμένοι περίπου 1.800 αναισθησιολόγοι, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων και όσων έχουν φύγει εκτός Ελλάδας. Με δεδομένο ότι από τις 891 θέσεις αναισθησιολόγων που υπάρχουν τώρα στους Οργανισμούς των δημόσιων νοσοκομείων, πλην ΜΕΘ, είναι καλυμμένες οι 650, προκύπτει αμέσως «μαύρη τρύπα» 241 γιατρών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, στο ΕΣΥ χρειάζονται τουλάχιστον άλλες 200 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων, που σημαίνει ότι συνολικά χρειάζονται πάνω από 440 γιατροί. Στον ιδιωτικό τομέα υπολογίζεται ότι απασχολούνται 300 αναισθησιολόγοι.
Η έλλειψη των αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ δεν προκαλεί εμπλοκή μόνο στα χειρουργεία, όπως έγινε γνωστό με τα σχεδόν 3.000 περιστατικά της λίστας προγραμματισμένων επεμβάσεων στο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Ανάλογη είναι η εικόνα και σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία , ιδίως της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, όπου οι λίστες αναμονής για χειρουργείο αριθμούν εκατοντάδες άτομα.
Πρόκειται για μια έλλειψη που βάζει επίσης σε κίνδυνο τις μεταμοσχεύσεις. Ενδεικτικά στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης αναμένουν 35 ασθενείς για μεταμόσχευση νεφρού, παρότι έχει βρεθεί ο δότης τους. Επίσης, δημιουργεί αναμονή και σε άλλες κρίσιμες ιατρικές πράξεις όπου οι αναισθησιολόγοι είναι απαραίτητοι, πχ εμβολισμοί, διαδερμική αντικατάσταση βαλβίδας, απεικονιστικές πράξεις κα. Σημειωτέον, ότι στις ελλείψεις δεν υπολογίζονται οι ανάγκες των Ιατρείων Πόνου που είναι «αόρατα» για τους Οργανισμούς των νοσοκομείων.
«Οι προκηρύξεις είναι συνεχείς την τελευταία δεκαετία, αλλά χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση. Η τελευταία προκήρυξη με την οποία μπήκαν μερικές δεκάδες αναισθησιολόγοι στο ΕΣΥ ήταν το καλοκαίρι του 2020» λέει στο Πρώτο ΘΕΜΑ η πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, Διευθύντρια ΕΣΥ στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, κυρία Άννα Μαλισιώβα. Η ίδια υπηρετεί μαζί με άλλους 9 γιατρούς, αλλά όπως επισημαίνει με αγωνία για το μέλλον «οι 6 είμαστε ηλικίας άνω των 62 χρόνων και νέοι δεν έρχονται».
Το μισθολογικό χάσμα που υπάρχει σε ΕΣΥ και ιδιωτικό τομέα εξηγεί γιατί οι νέοι αναισθησιολόγοι δεν επιλέγουν το ΕΣΥ: ο επιμελητής Β και ο ειδικευόμενος λαμβάνουν περίπου 1.700 ευρώ τον μήνα, με τις εφημερίες και το ειδικό επίδομα που δίδεται από το 2019 (400 ευρώ τον μήνα αφορολόγητα για τον ειδικευμένο και 250 για τον ειδικευόμενο αναισθησιολόγο). Το μηνιαίο εισόδημα για τον νέο αναισθησιολόγο στον ιδιωτικό τομέα είναι 4.500 ευρώ, χωρίς τις εφημερίες. «Το ποσό αυτό ελάμβανε ένας διευθυντής αναισθησιολογίας ΕΣΥ μαζί με τις εφημερίες το 2010. Στο ΣΤΕ έχουμε δικαιωθεί για την περικοπή των αποδοχών μας. Και ζητούμε από τους αρμόδιους την αναδιαμόρφωση του ειδικού μισθολογίου ώστε να είναι ανταγωνιστικό προς την ήδη γενικά διαμορφωμένη κατάσταση» τονίζει η κυρία Μαλισιώβα.
Την περασμένη εβδομάδα προκηρύχθηκαν 3 θέσεις αναισθησιολόγων για το Παίδων, και θα ακολουθήσει προκήρυξη για δεκάδες θέσεις σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας.
Οι μικρές αυξήσεις που θα γίνουν στο ιατρικό μισθολόγιο έως και 10% από το επόμενο έτος σε συνδυασμό με τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι αναισθησιολόγοι θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσουν ένα αρχικό κίνητρο.
Από το υπουργείο Υγείας επενδύουν περισσότερο στην προοπτική που δημιουργείται με τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, στα οποία θα συμμετέχουν οι αναισθησιολόγοι. Στόχος είναι να ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Ιανουάριο, και να συγκροτήσουν το κύμα φυγής των αναισθησιολόγων από το ΕΣΥ. Βεβαίως, ο αντίλογος των γιατρών είναι ότι ήδη εργάζονται υπό ασφυκτικές συνθήκες και η συμμετοχή τους στα απογευματινά ιατρεία είναι ανέφικτη αν δεν αυξηθεί ο αριθμός τους.
Ειδήσεις σήμερα:
Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Τα νέα όρια των προϋπολογισμών του φαρμάκου βάζουν φρένο στις επενδύσεις
Θεμιστοκλέους: Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προστατεύουν και από την μόλυνση με κορωνοϊό
Νοσοκομεία: Η πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού και τι αλλάζει στη λειτουργία τους