Άλλο ένα νοσοκομείο προχωρεί στην ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών του, ακολουθώντας τον οδικό χάρτη του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών-Ελληνικού Ινστιτούτου DRG, έπειτα από τα νοσοκομεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).
Πρόκειται για τον Ερυθρό Σταυρό, που θα είναι το πρώτο νοσοκομείο της Αττικής που θα ενταχθεί στο σύστημα DRG, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κέντρου, κ. Παντελή Μεσσαροπουλου.
Ήδη, το νοσοκομείο βρίσκεται στην διαδικασία προσαρμογής των πληροφοριακών του συστημάτων και της διασύνδεσής του με τον grouper του Ελληνικού Ινστιτούτου DRG. Επίσης, το ΚΕΤΕΚΝΥ έχει ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση των εκπαιδεύσεων του ιατρικού προσωπικού.
Στην ίδια διαδικασία θα μπουν το αμέσως επόμενο διάστημα και άλλα νοσοκομεία, καθώς αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Το βασικό σκέλος της διαδικασίας προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών, εξοικονομώντας… χαρτί και χρόνο και δημιουργώντας έναν νέο, ασφαλή τρόπο πρόσβασης στο ιστορικό των ασθενών. Παράλληλα, κωδικοποιούνται τα νοσοκομειακά περιστατικά τροφοδοτώντας συνεχώς ένα ειδικό λογισμικό (grouper), το οποίο τα κατατάσσει αυτόματα σε ένα Σύστημα Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων, γνωστό στον χώρο της υγείας ως Diagnosis Related Groups, DRG.
Η ταξινόμηση των περιστατικών σε κατηγορίες θα γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η κύρια διάγνωση των ασθενών, τυχόν επανεισαγωγή, τα δημογραφικά στοιχεία (φύλο και ηλικία), η διάρκεια νοσηλείας και η ιατρική πράξη. Αυτά στη συνέχεια θα γίνουν αντικείμενο άλλης πιο εξειδικευμένης επεξεργασίας. Το αποτέλεσμα θα δίνει μια πλήρη, ποσοτικά και ποιοτικά, εικόνα του ΕΣΥ, των νοσοκομειακών υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες.
Θα μπορούσε να περιγραφεί, στην πλήρη εφαρμογή του, ως ένα αδιάκοπο «σκανάρισμα» στο ΕΣΥ. Από τη στιγμή που σε πραγματικό χρόνο αποτυπώνονται οι ιατρικές πράξεις, πχ οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις ή οι χοληκεστομές ή οι αρθροπλαστικές ή οι τοποθετήσεις βηματοδότη ή οι απεικονιστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται κοκ ανά κλινική και ανά νοσοκομείο, η μέση διάρκεια νοσηλείας, οι επιπλοκές και οι επανεισαγωγές και άλλα, συλλέγεται ουσιαστικά όλο το παραγόμενο έργο στο ΕΣΥ.
Η εφαρμογή των DRGs από το 1980, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, απαντάται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις ευρωπαϊκές καθώς και στις γείτονες βαλκανικές όπως και στην Τουρκία – κάθε χώρα τα εφαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες της. Στην Ελλάδα τα DRG εισήχθησαν ως μνημονιακό προαπαιτούμενο το 2010 – τότε εφαρμόστηκαν βιαστικά τα περίφημα Κλειστά Ελληνικά Νοσήλια (ΚΕΝ), δηλαδή ένας ενιαίος «τιμοκατάλογος» των ιατρικών πράξεων, χωρίς όμως να είναι γνωστό πόσες ιατρικές πράξεις γίνονται.
Το ΚΕΤΕΚΝΥ με τη μορφή που λειτουργεί ως σήμερα από το 2017, έχει παράγει πολύ σημαντικό έργο. Στόχος του ήταν, και είναι, η εφαρμογή ενός συστήματος κοστολόγησης των νοσοκομειακών υπηρεσιών, ωστόσο για την υλοποίησή του έπρεπε να αντιμετωπιστούν μείζονες χρόνιες παθογένειες των δημόσιων νοσοκομείων. Όπως για παράδειγμα η… μονοκρατορία του χαρτιού, των εκατομμύρια ιατρικών φακέλων ασθενών που βρίσκονται στα υπόγεια των νοσοκομείων αντί να είναι αποθηκευμένοι σε ψηφιακή μορφή. Ή η πολυγλωσσία των πληροφοριακών συστημάτων στα δημόσια νοσοκομεία που δεν επιτρέπει ακόμη την ψηφιακή «συνομιλία» τους.
Το κομβικό αυτό έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως και η διασύνδεση των Νοσοκομείων με την ψηφιακή πλατφόρμα του ΚΕΤΕΚΝΥ.
Τι κέρδισε το Σύστημα Υγείας στην Κρήτη
Η υλοποίηση της ταυτόχρονης εφαρμογής του συστήματος DRG σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης ήταν πολύπλοκο έργο που απαίτησε την ενεργοποίηση πόρων και διεπιστημονικών ομάδων εργασίας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Εκτός από την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού ιατρικού φακέλου (ΠΑΝΑΚΕΙΑ) και πληροφοριακού εξοπλισμού, απαιτήθηκε η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στη χρήση των συστημάτων ΠΑΝΑΚΕΙΑ αλλά και στην ιατρική κωδικοποίηση.
Μέσω της εφαρμογής των DRG στη φάση ουδέτερων προϋπολογισμών:
– Νέος τρόπος κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας, πιο αντικειμενικός και πιο ουσιώδης σε σχέση με τα ΚΕΝ.
– Έχουν επιταχυνθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στα νοσοκομεία (Κατάργηση φυσικού αρχείου).
– Επιτυγχάνεται ομογενοποίηση ιατρικών πληροφοριών, καθώς οι διαγνώσεις και οι ιατρικές πράξεις είναι σε ενιαίο πανελλαδικό format.
– Υπάρχει δυνατότητα συγκρίσεων μεταξύ νοσοκομείων και η δυνατότητα ουσιαστικών ελέγχων από τα ασφαλιστικά ταμεία.
– Ομογενοποιούνται οι διαδικασίες και στη χρήση/λειτουργία ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.
– Σε βάθος χρόνου με την φάση αποζημίωσης των Νοσοκομείων θα είναι σημαντικό εργαλείο για εξαγωγή υγειονομικών δεδομένων που με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στη δημιουργία χάρτη υγείας, κλινικών μελετών κ.α.
Κορωνοϊος: Ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια
Έρευνα: Οι 80άρηδες με πολύ καλή μνήμη διαθέτουν «σούπερ» νευρώνες στον εγκέφαλό τους