Δραματική έκκληση, για μια ακόμη φορά, για την κάλυψη των εθνικών αναγκών σε αίμα απευθύνει στην πολιτεία το προεδρείο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ).
Οι πάσχοντες κάνουν λόγο για υπομετάγγιση, καθώς αναβάλλονται μεταγγίσεις, σημαντικές για την κατάσταση της υγείας τους και καταγγέλλουν ότι τούς ζητείται να βρουν οι ίδιοι αιμοδότες για λήψη μίας μονάδας αίματος. Στη χώρα μας υπάρχουν 3.500 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία που χρειάζεται να μεταγγίζονται κάθε δύο εβδομάδες λαμβάνοντας κατά μέσο όρο δύο μονάδες (φιάλες) αίματος. Οι περισσότεροι ασθενείς εξυπηρετούνται στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπου κατά συνέπεια καταγράφονται και οι περισσότερες ελλείψεις σε αίμα.
«Η μετάγγισή μας δεν αποτελεί πλέον υπόθεση του ΕΣΥ, αλλά ατομική ευθύνη και παράλληλα στήριξης των αιμοδοτικών αναγκών του νοσοκομείου, καθώς στην πλειονότητα τους οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, παρά το γεγονός ότι φέρνουν αιμοδότες, εν τούτοις στην καλύτερη περίπτωση υπομεταγγίζονται λαμβάνοντας μία μονάδα αίματος ή αναβάλλονται οι μεταγγίσεις τους» επισημαίνει ο ΠΑΣΠΑΜΑ σε σημερινή ανακοίνωσή του, προαναγγέλλοντας παράλληλα κινητοποίηση το πρωί της Παρασκευής έξω από το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».
Οι εκπρόσωποι των ασθενών αναφέρουν πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, έχει ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και τις γενικότερες ελλείψεις αίματος που αφορούν άμεσα και αδιάλειπτα τους ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο ανά την Ελλάδα. Καταλογίζουν μάλιστα στους αρμόδιους και ειδικότερα στη διοίκηση του Παίδων και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ότι «αλληλοεπιρρίπτουν ευθύνες για αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, θυμίζοντας αλλοτινές εποχές δεκαετιών 1970 και του 1980, όταν ο θεσμός της αιμοδοσίας ήταν ανύπαρκτος. Δεν υιοθετούν ουσιαστικές λύσεις, έχουν απογυμνώσει τις αιμοδοσίες από προσωπικό, δεν προχωρούν στην κεντρική διαχείριση του αίματος, αρνούνται να αυξήσουν τις εισαγωγές από Ελβετία στα προηγούμενα επίπεδα, αποσιωπούν την τραγικότητα της κατάστασης από τα ΜΜΕ και αναλώνονται σε εκδηλώσεις χωρίς ανταπόκριση» αναφέρουν.
Όπως μαρτυρά η έκκληση των εκπροσώπων των ασθενών με μεσογειακή αναιμία, οι εντατικές και στοχευμένες δράσεις αιμοδοσίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για την κάλυψη των αναγκών της χώρας δεν είναι αρκετές. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΕΑ διοργανώνει σε πολύ τακτική βάση αιμοδοσίες σε υπαίθριους χώρους καλώντας παλαιούς και νέους αιμοδότες να συντρέξουν την προσπάθειά του για να αυξηθούν τα αποθέματα αίματος.
Στην Ελλάδα από το σύνολο των αιμοδοτών, το 56% είναι αιμοδότες που δίνουν αίμα συνειδητά και τακτικά κατά 56%, το 35% είναι συγγενείς όσων χρειάζονται αίμα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από τον στρατό και περί τις 20.000 μονάδες ειδικά ελεγχθέντος αίματος από την Ελβετία. Στο μητρώο εθελοντών είναι εγγεγραμμένοι 250.000 περίπου αιμοδότες. «Αν καταφέρουμε να τους κάνουμε 300.000 και τους πείσουμε να δίνουν αίμα δύο φορές το χρόνο, θα έχουμε καλύψει την ετήσια ανάγκη της χώρας για 600.000 μονάδες», είχε αναφέρει πρόσφατα μιλώντας στο ygeiamou.gr ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ, κ. Παναγιώτης Κατσίβελας.
Ειδήσεις σήμερα:
Επικαιροποιημένα εμβόλια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σε 5 ερωτήσεις και απαντήσεις