Το γεγονός ότι πρωταρχικό μέλημα του υπουργείου Υγείας είναι η ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων πιστοποιείται και μέσα από το επιχειρησιακό σχέδιο «Ασφαλές Νοσοκομείο».
Η πρώτη πιλοτική εφαρμογή πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα.
Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου έλαβε χώρα η άσκηση «Ροζ Κωδικός», η οποία αφορά στην αρπαγή νεογνού, βρέφους ή παιδιού. Το σενάριο που είχε η άσκηση ήταν ότι είχε γίνει αρπαγή νεογνού στο νοσοκομείο, η μητέρα αναζητούσε το παιδί της και το προσωπικό έπρεπε να το εντοπίσει και να το επιστρέψει ασφαλές στην μητέρα του. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του προσωπικού στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Η δεύτερη πιλοτική εφαρμογή του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Ασφαλές Νοσοκομείο» υλοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου επίσης μετέβη η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, η οποία είναι υπεύθυνη για όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Στο ΠΑΓΝΗ πραγματοποιήθηκε η πιλοτική εφαρμογή του «Πορτοκαλί Κωδικού» που αφορά την διαχείριση θυμάτων σε περίπτωση σεισμού. Το σενάριο αφορούσε σε έναν μεγάλο σεισμό που είχε πραγματοποιηθεί σε απόσταση 40 χιλιομέτρων, όπως συνέβη στην πραγματικότητα στο Αρκαλοχώρι και η άσκηση ήταν ιδιαίτερα αληθοφανής.
Στην αίθουσα συνεδριάσεων του νοσοκομείου είχε στηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο, όπου το προσωπικό δεχόταν τα τηλεφωνήματα, έβλεπε τους ασθενείς που φέρνει το ΕΚΑΒ, εκείνους που έρχονταν στο νοσοκομείο με το αυτοκίνητο τους, αλλά και ενημερωνόταν για τους ασθενείς που παραλαμβάνει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Μάλιστα, το προσωπικό και οι εθελοντές αναπαρέστησαν τους τραυματίες και τα θύματα, ενώ είχαν φροντίσει ακόμα και για ειδικό μακιγιάζ στο πρόσωπο και το σώμα τους, έτσι ώστε να παραπέμπει σε τραύματα ή ακόμα και σε ασθενείς που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από τον σεισμό. Αυτό συνέβη για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ρεαλιστική η κατάσταση και όλοι οι εργαζόμενοι να είναι έτοιμοι για την διαχείριση της κατάστασης με επιτυχία, χωρίς να χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή.
Η αναπληρώτρια Υπουργός έχει δηλώσει ότι τέτοιες πρακτικές ασφάλειας θα εφαρμοστούν και σε άλλα νοσοκομεία, αφού όπως έχει τονίσει η βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των νοσοκομείων μέσα από την συνεργατικότητα αποτελεί κύριο στόχο του Υπουργείου.
Όπως έχει ακόμη τονίσει η κα Μίνα Γκάγκα, επιθυμεί συνεργασία με τον Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας (ΟΔΙΠΥ) να καταστήσει όλα τα νοσοκομεία της χώρας ασφαλή για τους ασθενείς και το προσωπικό.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο περιλαμβάνει διεθνείς κωδικούς, που αφορούν την εκκένωση του νοσοκομείου λόγω πυρκαγιάς, όπως συνέβη την προηγούμενη βδομάδα στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, σεισμού ή οποιασδήποτε άλλης εξωτερικής καταστροφής, όπου θα πρέπει το νοσοκομείο να διαχειριστεί τους τραυματίες και τα θύματα. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνει κωδικούς για την περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας, την διαδικασία εύρεσης αγνοούμενου ασθενή, καθώς επίσης και την αρπαγή νεογνού, βρέφους ή παιδιού.
Διαβάστε ακόμη:
Πρώτος θάνατος από την ευλογιά των πιθήκων εκτός Αφρικής
Σταθεροποιητικές τάσεις στο ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης
Yπουργείο Υγείας: Βάζει τέλος στα «φακελάκια» μέσω ηλεκτρονικών ραντεβού