Σε φάση σταθεροποίησης βρίσκεται πλέον και στη χώρα μας το κύμα της επιδημίας που οδηγούν οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης Omicron.
Η αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει υποχωρήσει σημαντικά στις «κόκκινες» περιοχές όπου το κύμα είχε σηκωθεί από τις αρχές Ιουνίου, δηλαδή στην Αττική, την Κρήτη, τα Επτάνησα, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Οι αρμόδιες, επιστημονικές και υγειονομικές, αρχές αναμένουν τις επόμενες εβδομάδες αυτό να αρχίσει να αποτυπώνεται και στις εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία, όπου τώρα συνεχίζονται με αμείωτη και υψηλή ροή.
Το θετικό αυτού του κύματος σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς είναι ότι αφήνει πίσω του ασθενείς με ήπια συμπτώματα, εφόσον έχουν εμβολιαστεί. Τα περιστατικά που νοσηλεύονται είναι κυρίως ηλικιωμένοι και ευάλωτοι με σοβαρές νόσους, όμως και σε αυτά τα περιστατικά δεν είναι καθόλου συχνές οι πνευμονίες και γενικά οι πνευμονολογικές επιπτώσεις που χαρακτήριζαν τη νόσηση με την προηγούμενη μετάλλαξη Delta.
Γι αυτό, άλλωστε, όπως επισημαίνουν, είναι πολύ αχνό το αποτύπωμα του επιδημικού κύματος στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ενδεικτικά, χθες οι διασωληνωμένοι ήταν 119, αριθμός ιδιαίτερα χαμηλός αν αναλογιστούμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα που δηλώνονται σε ημερήσια βάση. Τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα άτομα με ενεργή λοίμωξη covid-19 υπολογίζονται στις 300.000.
Πάνω από 2.000 οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες του ΕΣΥ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 451 νέες εισαγωγές λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία της χώρας. Σχεδόν οι μισές έγιναν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής, ιδίως σε εκείνα της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κάτι που θεωρείται αναμενόμενο με βάση τον πληθυσμό του λεκανοπεδίου. Άλλες 105 εισαγωγές καταγράφηκαν στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.
Επίσης, είναι σημαντικό ότι πολλά περιστατικά διαγιγνώσκονται τυχαία με κορωνοϊό στον σχετικό έλεγχο πριν από την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση ή εξέταση ή άλλη ιατρική πράξη. Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης ανέφερε πρόσφατα ότι έως και το 35% των νοσηλευομένων με κορωνοϊό εντοπίζονται όταν επισκέπτονται νοσοκομείο για άλλο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν.
Συνολικά οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες χθες ξεπέρασαν και πάλι το «φράγμα» των 2.000, επιστρέφοντας στα επίπεδα της περασμένης άνοιξης. Συγκεκριμένα, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 2.014 ασθενείς, με τους ειδικούς όμως να επισημαίνουν ότι πρόκειται για νοσηλείες που δεν έχουν μεγάλη διάρκεια και επιτρέπουν ευελιξία στο σύστημα υγείας.
Στις Μονάδες οι ασθενείς αγγίζουν τους 500 – ειδικότερα, είναι 490. Από αυτούς, οι 119 είναι διασωληνωμένοι.
Πάντως, η μεγάλη αποσύζευξη κρουσμάτων και νοσηλειών φαίνεται στη νησιωτική χώρα. Παρότι το επιδημικό κύμα βρίσκεται ψηλά τις τελευταίες εβδομάδες σε όλα σχεδόν τα νησιά του Ιονίου, του Αιγαίου και την Κρήτη, κάτι που αποτυπώνεται στο ιικό φορτίο τους, οι ασθενείς με σοβαρή νόσο κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, στην Κρήτη νοσηλεύονται 107 ασθενείς σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία του νησιού. Στα νοσοκομεία Κέρκυρας, Λευκάδας και Κεφαλλονιάς νοσηλεύονται 36 ασθενείς.
Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Ιατρικές συμβουλές για όσους βρεθούν κοντά σε πυρκαγιές
Φωτιά στην Πεντέλη: Υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στους πληγέντες από την πυρκαγιά
Κορωνοϊός – ΕΕ: Νέα συμφωνία για κοινή προμήθεια ρεμδεσιβίρης στις χώρες – μέλη