Με υψηλή ταχύτητα, παρά τη μικρή μείωση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφορεί ο κορωνοϊός στη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού δηλώνονται κάθε μέρα, αρκετά εκ των οποίων εντοπίζονται τυχαία.
Με βάση τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τη Δευτέρα 11 έως την Κυριακή 17 Ιουλίου καταγράφηκαν 148.435 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό. Κατά τους ειδικούς ο συγκεκριμένος δείκτης υποεκτιμάται, καθώς είτε δεν δηλώνονται τα θετικά αποτελέσματα του ελέγχου είτε δεν διενεργούνται καν τεστ. Τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα άτομα με ενεργή λοίμωξη, υπερβαίνουν τις 300.000.
Κατά το ίδιο διάστημα, εισήχθησαν για νοσηλεία σε απλές κλίνες Covid 2.540 ασθενείς. Ωστόσο, όπως εξήγησε χθες σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, «το 30% με 35% των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό, έχουν πάει για άλλο λόγο στο νοσοκομείο και μπορεί να διαγιγνώσκονται παράλληλα και με κορωνοϊό. Μπαίνουν σε μονάδες Covid για λίγο. Αλλά δεν βρίσκονται σε νοσοκομείο λόγω της ανάγκης νοσηλείας από κορωνοϊό». Αυτό σημαίνει, αν γίνει η σχετική αναγωγή, ότι περίπου 762 νοσηλευόμενοι βρέθηκαν θετικοί, χωρίς συμπτωματολογία της λοίμωξης covid-19, κατά την εισαγωγή τους σε νοσοκομείο για χειρουργικές επεμβάσεις ή εξετάσεις ή άλλες ιατρικές πράξεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, το περασμένο 24ωρο νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες σχεδόν 2.000 ασθενείς, για την ακρίβεια 1.989. Oι νέες εισαγωγές ξεπέρασαν τις 460, με τις περισσότερες να γίνονται σε νοσοκομεία της Αττικής.
Πριν από έναν περίπου μήνα, στις 16 Ιουνίου οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες ήταν λίγο κάτω από τους 600, για την ακρίβεια 582.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρακολουθεί με ψυχραιμία τον υπερδιπλασιασμό των ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης «το σύστημα κρασάρει, όταν έχουμε νοσηλείες ΜΕΘ, που στην περίπτωση αυτή δεν συμβαίνει». Οι διασωληνωμένοι που βρίσκονται στις ΜΕΘ παρότι έχουν αυξηθεί στους 115 από 90 που ήταν πριν από έναν μήνα, δεν συνιστούν επιχειρησιακό πρόβλημα για το σύστημα υγείας και τις Μονάδες.
Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η ανάγκη για απλές κλίνες σε συνδυασμό με την ήπια νόσο που προκαλεί πλέον ο κορωνοϊός στους εμβολιασμένους, οδηγεί σε αλλαγές το επιχειρησιακό σχέδιο για τις νοσηλείες ενηλίκων, το οποίο θα περιλαμβάνει και τις ιδιωτικές κλινικές. «Από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε πάρα πολλές δομές και ιδιωτικές, διότι πλέον οι ιδιωτικές δομές μπορούν να διαχειριστούν την Omicron. Eνώ τη Delta δεν μπορούσαν να την διαχειριστούν γιατί δεν είχαμε τεχνογνωσία. Οι νέες λοιμώξεις χρειάζονται απλές κλίνες» είπε. Κατά πληροφορίες, στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι πως όσοι εντοπίζονται με κορωνοϊό κατά την εισαγωγή τους σε ιδιωτικές κλινικές, κι ενώ χρειάζεται να υποβληθούν σε κάποια εξέταση ή επέμβαση, θα παραμένουν νοσηλευόμενοι σε αυτές και δεν θα διακομίζονται σε δημόσιες δομές covid.
Επιπλέον, την τελευταία επιδημιολογική εβδομάδα καταγράφηκαν 200 θάνατοι έναντι 170 θανάτων που είχαν καταγραφεί την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, παρατηρείται μια δυσαναλογία στους σκληρούς δείκτες διασωληνωμένων και θανάτων, καθώς δεν υπάρχουν βαριές νοσηλείες που να εξηγούν τους θανάτους. Μία εξήγηση για αυτό μπορεί να είναι ότι αρκετοί ασθενείς καταλήγουν με ξεκάθαρη αιτία θανάτου βαρύ νόσημα που τους ταλαιπωρεί, αλλά επειδή είναι θετικοί και στον κορωνοϊό καταγράφονται στη λίστα των θανάτων από την πανδημία. Επίσης, η ηλικία αναδεικνύεται σε ιδιαίτερα επιβαρυντικό παράγοντα της λοίμωξης. Παρότι οι εμβολιασμένοι νοσούν ήπια, είναι αναμενόμενο πως οι ασθενείς άνω των 70 χρόνων κινδυνεύουν να καταλήξουν λόγω των επιπλοκών που τους προκαλεί η λοίμωξη όπως και κάθε άλλη λοίμωξη. Το 85% των νεκρών λόγω covid είναι ηλικίας άνω των 70 χρόνων και με συννοσηρότητες. Τέλος, θεωρείται πως και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ευθύνονται για τους θανάτους.
Κέντρο Υγείας Μήλου: Παραιτήθηκε η πνευμονολόγος
Μητσοτάκης: Η πολιτική αντιπαράθεση να μην γίνει μακελειό χυδαιότητας