Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει λόγω της απότομης αύξησης των μολύνσεων κορωνοϊού ανά την υφήλιο, με τα υγειονομικά επιτελεία να εργάζονται πάνω σε ευέλικτα σχέδια περιορισμού της διασποράς, προσπαθώντας παράλληλα να αναχαιτίσουν το νέο απειλητικό κύμα.
Το γεγονός ότι ο πλανήτης έχει μπει σε νέα τροχιά επιδείνωσης της κατάστασης επιβεβαιώνεται από τις διατυπώσεις των αρμοδίων, αλλά και από τα αριθμητικά δεδομένα που δείχνουν ένα σημαντικό πλήθος να μολύνεται από τις νέες παραλλαγές της Omicron. Οι επαναλοιμώξεις είναι πολλές, ενώ δεν μπορεί να περάσει στα ψιλά η νέα πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.
Ενδεικτική του κλίματος προβληματισμού η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έκρουσε των κώδωνα λόγω της ραγδαίας αυξησης των περιστατικών, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεση δράση.
Σε αναβρασμό βρίσκεται η γειτονική Ιταλία λόγω της απότομης αύξησης στα κρούσματα κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, οι κάτοικοι που έχουν βγει θετικοί στον ιό ανέρχονται σε 929.000. Τις τελευταίες ημέρες, οι αριθμός των μολύνσεων παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία.
Από την αρχή της πανδημίας, στη χώρα έχουν μολυνθεί από τη νόσο 18.610.011 άνθρωποι, ενώ 168.425 έχασαν τη ζωή τους.
«Συμβουλεύουμε τους πολίτες να χρησιμοποιούν πάντα τη μάσκα, στους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Το φθινόπωρο θεωρούμε ότι θα έχουμε επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό κατά όλων των παραλλαγών του κορονοϊού», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα
Στο μεταξύ, σε πολλές περιοχές της Ιταλίας (από την Τοσκάνη μέχρι τη Ρώμη και την ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια) λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, άρχισαν να ανοίγουν εκ νέου οι πτέρυγες των νοσοκομείων, για αποκλειστική εισαγωγή ασθενών με Covid-19.
Σήμερα στην Ιταλία τα περιστατικά κορωνοϊού είναι 86.334, με 72 θανάτους. Το 27,3% των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο προέκυψε θετικό.
Σημαντική αύξηση του ιιικού φορτίου καταγράφεται και στη Βρετανία, με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί κατά 30% σε μία εβδομάδα, ενώ την ίδια στιγμή εκτιμάται πως 2,3 εκατ. κόσμου κόλλησαν τη λοίμωξη στα τέλη Ιουνίου.
Ειδικότερα, για τη Βρετανία υπολογίζεται ότι ένας στους 30 πολίτες έχει μολυνθεί από κορωνοϊό, ενώ ήδη τα αγγλικά μέσα ενημέρωσης έχουν αρχίσει να παραθέτουν διάφορα σενάρια για τον χειρισμό της επιδείνωσης της κατάστασης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης ήπιων μέτρων.
Όταν η συζήτηση φτάνει στο θέμα των μέτρων, το παράδειγμα της Γαλλίας αποδεικνύει τη γρήγορη ανταπόκριση του υγειονομικού επιτελείου απέναντι στην άνοδο των κρουσμάτων. Η σύσταση για χρήση μάσκας στους περισσότερους κοινόχρηστους και πολυπληθείς χώρους δείχνει ότι η ευθύνη πρέπει να υπάρχει για την προφύλαξη από τη μόλύνση.
«Καμπανάκι» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε επισημάνει ότι αναμένει «υψηλά επίπεδα» κρουσμάτων της Covid-19 φέτος το καλοκαίρι στην Ευρώπη και κάλεσε τα μέλη του να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, αφού τριπλασιάστηκαν οι μολύνσεις τον τελευταίο μήνα.
«Καθώς οι χώρες σε όλη την Ευρώπη ήραν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο ιός θα κυκλοφορεί σε υψηλά επίπεδα το καλοκαίρι», είπε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.
«Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί απλώς και μόνο επειδή οι χώρες σταμάτησαν να τον επιτηρούν. Συνεχίζει να μολύνει, συνεχίζει να μεταλλάσσεται και εξακολουθεί να σκοτώνει», υπογράμμισε, σε γραπτή δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 στις 50 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης πλησίασε αυτήν την εβδομάδα τις 500.000 καθημερινά, ενώ ήταν γύρω στις 150.000 στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με δεδομένα που συλλέγει ο Οργανισμός. Ο αριθμός των νεκρών, που έφτανε τις 4-5.000 την ημέρα τον χειμώνα, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στους 500, περίπου δηλαδή στο επίπεδο που ήταν και το καλοκαίρι του 2020.
Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν αυξημένα κρούσματα, όπως η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γερμανία και η Αυστρία.
«Ελπίζουμε ότι τα σημαντικά προγράμματα εμβολιασμού που εφάρμοσαν οι περισσότερες χώρες μέλη, καθώς και οι προηγούμενες μολύνσεις, θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες, όπως αυτές που παρατηρήσαμε στην αρχή της πανδημίας. Στο μεταξύ, οι συστάσεις μας παραμένουν εν ισχύ», πρόσθεσε ο Κλούγκε.
Ο ΠΟΥ ζητά από τους Ευρωπαίους να παραμένουν σε απομόνωση εφόσον παρουσιάζουν συμπτώματα στο αναπνευστικό, να επικαιροποιήσουν τα εμβόλιά τους και να φορούν μάσκα σε πολυσύχναστους χώρους. «Πρέπει να συνεχίσουμε την ιχνηλάτιση του ιού, επειδή αν δεν το κάνουμε θα είμαστε τυφλοί σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετάδοσης και την εξέλιξή του», υπογράμμισε ο Κλούγκε. «Η υψηλή ανοσία του πληθυσμού και οι επιλογές που γίνονται για να μειωθεί ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους παραμένουν τα κλειδιά» ώστε να μην αυξηθεί η θνησιμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, πρόσθεσε.
Απότομη άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού και στην Ιταλία – Σχεδόν ένα εκατομμύριο θετικοί
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Ακυρώθηκε μεταμόσχευση λόγω απουσίας αναισθησιολόγου
SOS από ΠΟΥ: Ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη