*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη
Δωρεάν θα πρέπει να είναι οι αμβλώσεις για τις Αμερικανίδες στη Βρετανία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βρετανική Ιατρική Ένωση.
Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» γράφει ότι, τα βρετανικά νοσοκομεία θα πρέπει να καλύπτουν τα έξοδα των Αμερικανίδων για την άμβλωση, σύμφωνα με τους Βρετανούς γιατρούς, οι οποίοι συμφώνησαν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση του Λονδίνου για το θέμα.
Οι αλλοδαποί ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε έκτρωση στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά χρεώνονται έως και 1.500 λίρες– το κόστος εξαρτάται από την εβδομάδα κύησης της εγκύου.
Κάθε χρόνο, από τις 80.000 γυναίκες που υποβάλλονται σε έκτρωση από την Βρετανική Συμβουλευτική Υπηρεσία Εγκυμοσύνης (BPAS), οι τέσσερις χιλιάδες είναι αλλοδαπές.
Όπως γράφει το βρετανικό δημοσίευμα, η Βρετανική Ιατρική Ένωση (BMA) συμφώνησε να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση Τζόνσον για το θέμα μετά την απόφαση του συντηρητικού Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ακύρωσε πριν από μία εβδομάδα την εμβληματική απόφαση στην υπόθεση «Roe v Wade» του 1973, η οποία εγγυάτο για σχεδόν 50 χρόνια το δικαίωμα των γυναικών στην εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης τους, επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία τη δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις.
Επτά πολιτείες έσπευσαν να κηρύξουν παράνομες τις αμβλώσεις
Αρκετές πολιτείες έσπευσαν αμέσως να κηρύξουν παράνομες τις αμβλώσεις στο έδαφός τους, στηριζόμενες κυρίως σε νόμους που παρέμεναν εν υπνώσει μέχρι σήμερα. Άλλες προτίθενται να μειώσουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται η άμβλωση μετά τη σύλληψη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου «τραγικό λάθος».
Πάντως, επτά πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει τις αμβλώσεις στον απόηχο της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Προσωπικός Γιατρός: Άρχισαν σήμερα οι εγγραφές
Κορωνοϊός – Πλεύρης: Τα μοντέλα δείχνουν πως δεν θα υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ ώστε να πάρουμε μέτρα
Ευλογιά των πιθήκων: Δεν γνωρίζουμε την προέλευση του 7ου κρούσματος, λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ