Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 1 Ιουλίου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Ο κ. Πλεύρης ανέφερε σε δηλώσεις του πως πράγματι «έχουμε μια άνοδο στα κρούσματα κορωνοϊού, ωστόσο τα μοντέλα μας δείχνουν ότι τους θερινούς μήνες από Covid-19 περιστατικά, δεν θα υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ για να μας υποχρεώσει να πάρουμε μέτρα. Οι διασωληνώσεις και απλές νοσηλείες αρχίζουν να αυξάνονται, ωστόσο δείχνουν ότι δεν θα έχουμε ιδιαίτερη πίεση το καλοκαίρι».
Σε ερώτηση για τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση και το αλαλούμ που προέκυψε μετά τις ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «είναι ξεκάθαρη η σύσταση της επιτροπής εμβολιασμών για τους άνω των 60 ετών και τους ευάλωτους οι οποίοι πρέπει να κάνουν την 4η δόση, το εμβόλιο μας προστατεύει από την βαριά νόσηση. Από εκεί και πέρα, για τις άλλες πληθυσμιακές ομάδες, επειδή δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα ως προς το όφελος, αλλά από την άλλη πλευρά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει ζημία, αυτό που λέμε είναι, σε συζήτηση με τον γιατρό τους να κρίνουν αν πρέπει να το κάνουν».
Σημαντικά ήταν η επισήμανση του υπουργού για την κάλυψη των προβλημάτων υποστελέχωσης του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και γενικότερα στο Νομό Λασιθίου.
«Ήδη, βγαίνει η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τους 4.000 νοσηλευτών, όπου καλύπτεται στο έπακρο ότι μας ζητήθηκε από τον Νομό Λασιθίου. Στις επόμενες 15 ημέρες θα έχουμε την προκήρυξη των 700 γιατρών και ειδικά για τον Άγιο Νικόλαο έχει γίνει σοβαρή δουλεία για το σχέδιο της επέκτασης του νοσοκομείου. Είναι ένα πάγιο αίτημα για να μπορεί να λειτουργήσει πολύ πιο άνετα, καθώς το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου κατά βάση είναι το νοσοκομείο στο οποίο γίνονται οι περισσότερες χειρουργικές πράξεις και είναι ένα θέμα το οποίο εξετάζουμε να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και πιστεύουμε ότι στον επόμενο μήνα θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ανακοινώσεις. Βλέπουμε ότι υπάρχει αναγκαιότητα στο Νοσοκομείο και προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε κονδύλια προτού κάνουμε τις ανακοινώσεις. Ο τρόπος της επέκτασης είναι στο στάδιο της αξιολόγησης. Έχει κάνει μια δουλειά η Διοίκηση του Νοσοκομείου, την βλέπουμε θετικά και την εντάσσουμε σε μια συνολική κουβέντα που κάνουμε για τις Δομές στο Λασίθι. Η ακριβής κατανομή του υγειονομικού προσωπικού στο Νομό Λασιθίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες».
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες «ξεπάγωσε» η διαδικασία πρόσληψης των 18 επικουρικών εργαζομένων στο ΓΝΑΝ, με τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, να τονίζει πως «δεν χωρούν πανηγυρισμοί και ευχαριστήρια για τη λύση του προβλήματος, αλλά επιβάλλεται να ζητηθεί τουλάχιστον μία συγνώμη από αυτούς τους 18 εργαζόμενους για την οικονομική και ψυχολογική ζημιά που υπέστησαν αυτές τις 50 ημέρες».
Λόγω κάποιου γραφειοκραστικού προβλήματος στις αποφάσεις, είχαν παγώσει οι 18 από τις 19 προσλήψεις για 50 ημέρες, ενώ πολλοί εκ των επικουρικών είχαν ήδη παραιτηθεί όλο αυτό το διάστημα από άλλες εργασίες και νοίκιαζαν σπίτια στον Άγιο Νικόλαο.
Για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας της 4ης δόσης σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε πως «θέλουμε να αποφύγουμε τις υποχρεωτικότητες από εδώ και πέρα. Έχουμε μπει σε μια λογική να συνυπάρχουμε με τον κορωνοιό, υπό την έννοια ότι πάμε σε πιο στοχευμένα μέτρα, αλλά προφανώς βάση της επιδημιολογικής κατάστασης, αν χρειαστεί από τον Σεπτέμβριο και μετά, θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα».
Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης για την άρνηση της να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. «Αυτό το οποίο έχουμε πει, είναι ότι παρακολουθούμε την επιδημία, έχουμε δώσει παρατάσεις σε όλες τις συμβάσεις που είναι λόγω Covid και αντίστοιχα είναι σε αναστολή όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Αν αλλάξει κάτι μπορούμε να το επανεξετάσουμε προς το χειρότερο ή προς το καλύτερο. Αυτή τη στιγμή θέση της κυβέρνησης είναι ότι όσο έχουμε αυτά τα δεδομένα της πανδημίας, όποιος δεν εμβολιαστεί δεν θα επιστρέψει».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κριτική που δέχεται από πλευρά της αντιπολίτευσης περί «πρόωρης» άρσης μέτρων, τονίζοντας πως «μας λένε να επαναφέρουμε την υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους. Η μετάδοση αυτή τη στιγμή, και στην Κρήτη, δεν γίνεται στους κλειστούς χώρους. Γίνεται στους εξωτερικούς χώρους όπου κατά βάση η νεολαία αλλά και όλος ο κόσμος βρίσκεται έξω και διασκεδάζει. Το κύμα θα είναι κύμα με αρκετά κρούσματα, όμως χωρίς τις αντίστοιχες νοσηλείες».
Τέλος, προέβη σε δηλώσεις για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την έλλειψη ξενοδοχείου καραντίνας στο Ηράκλειο και την άρνηση ξενοδόχων να παραχωρήσουν κάποιο κατάλυμα για αυτό τον σκοπό. «Ειδικά στον τουρισμό, το ζείτε και εσείς εδώ στην Κρήτη, τα πράγματα (υγειονομικά) πάνε καλά. Το πρόβλημα κατά βάση το έχουμε, γιατί και η καραντίνα είναι πλέον μικρής διάρκειας, σε περιπτώσεις όπου θα υπάρξουν ασθενείς για τους οποίους θα τελειώνει η κράτηση και θα πρέπει να δοθεί το δωμάτιο. Ουσιαστικά, αυτό είναι μόνο να ρυθμιστεί, στις άλλες περιπτώσεις η καραντίνα μπορεί να γίνει στα υπάρχοντα ξενοδοχεία. Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Τουρισμού, το χειρίζεται ο υπουργός Τουρισμού αυτό, αλλά σε γενικές γραμμές θεωρούμε ότι το πρωτόκολλο θα πάει πολύ καλά και να σκεφτούμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή σε μεγάλο βαθμό είναι γιατί έχουμε μεγαλύτερο πληθυσμό στην χώρα ακριβώς γιατί έχουμε πολλούς τουρίστες».
Πηγή: Neakriti
Ευλογιά των πιθήκων: Δεν γνωρίζουμε την προέλευση του 7ου κρούσματος, λέει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ
Κορωνοϊός: Ποιοι και γιατί χρειάζονται τη δεύτερη αναμνηστική δόση – Το σκεπτικό της Επιτροπής