Τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια γυναίκες στη χώρα μας θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε ψηφιακή μαστογραφία το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που υλοποιεί η κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (checkup), σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. Αντίθετα, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό.
Η αναλυτική και επίσημη παρουσίαση του εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον υπ’ αριθμόν ένα καρκίνο που εκδηλώνει ο γυναικείος πληθυσμός, αλλά και ο οποίος προλαμβάνεται, θα γίνει σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».
Το εμβληματικό πρόγραμμα – πιλότο στην εφαρμογή συνολικού προγράμματος για την πρόληψη και άλλων δύο μορφών καρκίνου, τραχήλου και παχέος εντέρου, θα παρουσιάσουν ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, κ. Ανδρέας Τσούνης.
Όλες οι Ελληνίδες αλλά και οι γυναίκες από τρίτες χώρες, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας, διαθέτουν ΑΜΚΑ και ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50- 69 χρόνων, θα λάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα μήνυμα στο κινητό τους ή στο e-mail τους, κατά την ψηφιακή πεπατημένη που ακολουθήθηκε και για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού τους προηγούμενους μήνες.
Αρχικά θα λαμβάνουν στο κινητό τους ή στο email τους μέσω της άυλης συνταγογράφησης παραπεμπτικό για ψηφιακή μαστογραφία και θα επιλέγουν την ιδιωτική ή δημόσια δομή για τη δωρεάν διενέργειά της. Στη συνέχεια και εφόσον πραγματοποιηθεί η εξέταση, η δικαιούχος θα λαμβάνει τη διάγνωση του ακτινοδιαγνώστη και ιατρική γνωμάτευση από γιατρό συναφούς ειδικότητας. Στην περίπτωση που διαπιστώνεται εύρημα το οποίο χρήζει περαιτέρω ελέγχου, θα λαμβάνει παραπεμπτικό για περαιτέρω υπερηχογραφικό έλεγχο και θα ολοκληρώνεται κατά τον ίδιο τρόπο η διαδικασία, δηλαδή θα πραγματοποιεί την εξέταση και θα λαμβάνει τη σχετική γνωμάτευση.
Μάλιστα, για την υλοποίηση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» ο ΕΟΠΥΥ έχει απευθύνει πρόσκληση προς ιδιώτες γιατρούς και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα για να συμμετάσχουν στη διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων μαστογραφίας κατά του καρκίνου του μαστού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των γυναικών σε όλη την επικράτεια.
Πρέπει να σημειωθεί ότι εφέτος η δυνατότητα ψηφιακής μαστογραφίας θα δοθεί στις γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί στην ίδια εξέταση το 2021. Ενώ στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου δεν μπορούν να συμμετάσχουν οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ευλογιά των πιθήκων: Άνδρας που είχε ταξιδέψει στην Πορτογαλία το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα