Το θέμα του clawback που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ιδιωτικοί φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα συζητηθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη του υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη με τον Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Άκη Σκέρτσο. Όπως ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας το Συντονιστικό Όργανo Φoρέων της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τα διαρθρωτικά και οικονομικά θέματα του clawback βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.
Για το Συντονιστικό Όργανο τίθεται ζήτημα επιβίωσης των εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών, γι’ αυτό και διεμήνυσαν στον υπουργό Υγείας ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί.
Στη συνάντηση που είχαν, ο κ. Πλεύρης τούς ενημέρωσε ότι το 2021 ο αρχικός προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων ήταν 411 εκατ. ευρώ, ενώ με τη μεταφορά των χρημάτων από άλλους κωδικούς του ΕΟΠΥΥ διαμορφώθηκε στα 451 εκατομμύρια ευρώ (πλην της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Οικονομικών που ήταν 15 εκατομμύρια) και σημείωσε ότι για το 2022 τα 451 εκατ. ευρώ είναι η αφετηρία του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων και αναμένεται μία έξτρα χρηματοδότηση, της οποίας το μέγεθος θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες.
Ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι το 2023 θα εφαρμοστούν διαρθρωτικά μέτρα ώστε να οριστεί η συνυπευθυνότητα του κράτους στο clawback. Επιπροσθέτως, για το 2023 θα είναι σαφές εκ των προτέρων το μέγιστο ποσοστιαίο όριο του clawback που θα αναλάβουν να επιστρέψουν οι πάροχοι και συμφωνήθηκε να ακολουθήσουν συναντήσεις εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργού και του Συντονιστικού Οργάνου, όπου εντός του Ιουνίου θα συμφωνηθούν όλα τα διαρθρωτικά μέτρα και θα τεθούν σε νομοθέτηση.
Βόρεια Κορέα: Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται
«Καμπανάκι» από ΠΟΥ: Επιδημίες όπως της ευλογιάς των πιθήκων γίνονται συχνότερες
Κορωνοϊός: 4.026 κρούσματα, 9 θάνατοι και 130 διασωληνωμένοι