Καθώς η Βόρεια Κορέα αγωνίζεται να ελέγξει το πρώτο γνωστό ξέσπασμα της COVID-19 στο έδαφός της, οι χρόνιες ενεργειακές ελλείψεις και το ανεπαρκώς εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό συνιστούν μεγάλη πρόκληση για τον εμβολιασμό των 25 εκατομμυρίων πολιτών της, ακόμη και με την συνδρομή τρίτων χωρών, όπως προειδοποιούν αναλυτές.
Η Βόρεια Κορέα δεν έχει ανταποκριθεί σε προτάσεις βοηθείας από την Νότια Κορέα και από παγκόσμια προγράμματα διαμοιρασμού εμβολίων, αλλά προτιμά τα αμερικανικής παρασκευής εμβόλια της Moderna και της Pfizer από το κινεζικό Sinovac ή από το βρετανοσουηδικό Astrazeneca, σύμφωνα με νοτιοκορεάτες αξιωματούχους.
«Τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer απαιτούν ένα σύστημα βαθιάς κατάψυξης, το οποίο δεν διαθέτει η Βόρεια Κορέα», λέει ο Μουν Σιν-σου, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας και Σπουδών Ενοποίησης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ. «Θα χρειαζόταν να χρησιμοποιηθεί ένας τόνος επιπρόσθετων υλικών για τον εμβολιασμό», σχολιάζει ο ίδιος.
Άγνωστο αν διαθέτει συστήματα φύλαξης
Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι έχουν πει ότι δεν είναι σαφές αν η Βόρεια Κορέα έχει πρόσβαση σε τέτοιου είδους συστήματα φύλαξης.
Τον Μάρτιο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έκανε εξαίρεση από τις κυρώσεις που ισχύουν στη χώρα ώστε να μπορέσει η UNICEF να στείλει τέτοιον εξοπλισμό «ψυκτικής αλυσίδας» στη Βόρεια Κορέα για να βοηθήσει στους εμβολιασμούς.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Εθελοντικής Εθνικής Επιθεώρησης της Βόρειας Κορέας, η οποία παρουσιάστηκε τον περασμένο χρόνο στα Ηνωμένα Εθνη, μόνο το 34,6% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και οι δρόμοι και σιδηρόδρομοι της χώρας «σε γενικές γραμμές, δεν τηρούν τις βασικές προδιαγραφές».
Δεδομένων αυτών των συνθηκών, λιγοστές μόνο πόλεις θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις μονάδες ψυκτικής αποθήκευσης, εκτιμούν οι ειδικοί.
Ανοιχτό εξάλλου παραμένει το ερώτημα αν η Βόρεια Κορέα μπορεί να κινητοποιήσει εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό σε μεγάλη κλίμακα για μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού.
«Απαιτείται ένα σύστημα και εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό για την διανομή των δόσεων και την χορήγηση των εμβολίων. Αμφιβάλλω αν η Βόρεια Κορέα διαθέτει κάτι τέτοιο», λέει ο Τζέικομπ Λι, ένας καθηγητής μολυσματικών νόσων στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Hallym της Νότιας Κορέας.
Εξαίρεση από τις κυρώσεις θα ζητήσει η Νότια Κορέα
Η Βόρεια Κορέα έχει εμβολιάσει παιδιά για νόσους, όπως η φυματίωση, με την βοήθεια διεθνών οργανισμών. Αλλά οι υπηρεσίες αρωγής των Ηνωμένων Εθνών και οι περισσότερες άλλες οργανώσεις αρωγής έχουν φύγει από τη χώρα εν μέσω του κλεισίματος των συνόρων.
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Παρκ Σιν δήλωσε χθες ότι θα ζητήσει από την Ουάσινγκτον εξαίρεση από τις κυρώσεις ώστε να σταλεί εξοπλισμός στη Βόρειο Κορέα αν το ζητήσει.
«Το σημαντικότερο πράγμα είναι η ταχύτητα. Ο ιός εξαπλώνεται ήδη ταχύτατα και χωρίς τον γρήγορο εμβολιασμό και το κτίσιμο ανοσίας ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέλθει σε ανεξέλεγκτο επίπεδο», προειδοποιεί ο Σιν Γιανγκ-τσεόν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Hanyang στη Σεούλ.
Διαβάστε ακόμη:
Πλεύρης: Τέλος από 1η Ιουνίου η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους – Ποιοι εξαιρούνται
Αντιγριπικό εμβόλιο: Μειώνει και τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό