Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές για τους θανάτους μικρών παιδιών που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα.
Το δεύτερο τραγικό περιστατικό που καταγράφεται μέσα σε λίγες μέρες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, με τον θάνατο του 7χρονου αγοριού, έκανε την μητέρα της 3χρονης Κατερίνας να ξεσπάσει για τον αιφνίδιο θάνατο του δικού της παιδιού, για τον οποίο δεν έχουν δοθεί απαντήσεις ακόμα. Υπενθυμίζεται πως χθες παραδόθηκε και ο ιατρικός φάκελος της 3χρονης στην οικογένεια και την μελετά η τεχνική σύμβουλος. Η 3χρονη είχε νοσηλευτεί για 11 ημέρες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου πριν κρίνουν οι γιατροί ότι πρέπει να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο για να διασωληνωθεί στη ΜΕΘ.
«Έχουμε την ίδια κάψα με τους γονείς του 7χρονου – Τι γίνεται με τα παιδιά μας;»
Η μητέρα της άτυχης Κατερίνας μίλησε στο Mega αγανακτισμένη λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχουν κοινή κάψα» με τους γονείς του 7χρονου να μάθουν τι έχει συμβεί με τα παιδιά τους εν έτη 2022, επισημαίνοντας πως «το παιδί της δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας στο παρελθόν».
«Μετά κόπων και βασάνων πήραμε τον ιατρικό φάκελο από το Α.Τ. Τούμπας και είναι προς αξιολόγηση από την τεχνική μας σύμβουλο. Ελπίζουμε και αναμένουμε στο δικό της πόρισμα και της ιατροδικαστή του ΑΧΕΠΑ για να μάθουμε τι έγινε με το παιδί μας που το χάσαμε μέσα από τα χέρια μας κυριολεκτικά. Θα ήθελα να συλλυπηθώ του γονείς του 7χρονου που έμαθα ότι έχασε την ζωή του. Έχουμε κοινή κάψα με αυτούς τους γονείς. Να μάθουμε τι γίνεται με τα παιδιά μας εν έτη 2022. Η Κατερίνα ήταν ένα καθόλα υγιές παιδί. Ήταν πλήρως εμβολιασμένη για την ηλικία της χωρίς προηγούμενο ιστορικό λοιμώξεων και διαταραχών. Δεν υπήρχε κανένα ιστορικό».
Καπραβέλος: Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες θανάτου
Ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, για τoυς θανάτους δύο μικρών παιδιών στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα αίτια που «έφυγαν» από τη ζωή. Ο κ. Καπραβέλος μίλησε αρχικά για τον αιφνίδιο θάνατο του 7χρονου παιδιού στην Θεσσαλονίκη.
«Διερευνώνται οι θάνατοι και του 7χρονου και του 3χρονου που έφυγαν από αιφνίδιο θάνατο. Προφανώς είναι κάποια λοίμωξη που κρύβεται από πίσω ή μία εγκεφαλίτιδα. Μέσα στα νοσοκομεία δε βλέπουμε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, ξαφνικά μολύνονται και χάνουν τη ζωή τους. Όταν χάνεται ένα παιδί «χάνεται» ο ήλιος. Πίσω από έναν αιφνίδιο θάνατο κρύβονται πολλές λοιμώξεις, και λοιμώξεις από διάφορες νόσους. Οι περιπτώσεις ωστόσο αυτές είναι σπάνιες, αλλά όχι ότι δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα ο μύκητας candida auris δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, απασχολεί τα νοσοκομεία και πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα», δήλωσε.
«Η μία περίπτωση, του 3χρονου, είναι ότι μπορεί να είναι σύνδρομο μετά από λοίμωξη από κορωνοϊό. Παρόλο που το παιδί δεν είχε μολυνθεί, είχαν περάσει οι γονείς του, και στον ορό του παιδιού βρέθηκαν αντισώματα του κορωνοϊόυ. Και οι δύο περιπτώσεις είναι υπό διερεύνηση», κατέληξε λέγοντας ο κ. Καπραβέλος.
«Ο μονάκριβός μου, ο Μάριός μου»
Συντετριμμένοι από το ξαφνικό θάνατο του μικρού Μάριου, φίλοι από το χώρο εργασίας της μητέρας, η οποία εργάζεται στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κάνουν λόγο για μια γυναίκα δυνατή, η οποία είχε καταφέρει μετά από αρκετές δυσκολίες και μακροχρόνιες προσπάθειες να γίνει μητέρα και να κρατήσει στην αγκαλιά της, το μονάκριβο παιδί της, τον Μάριο όπου λίγο πριν κλείσει τα επτά του χρόνια «έφυγε» για πάντα από την αγκαλιά της. «Ο μονάκριβός μου, ο Μαριός μου», έλεγε η μητέρα για το παιδί της.
Οι γονείς του δεν μπορούν ακόμη να πιστέψουν τη ξαφνική απώλεια του παιδιού τους. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως ήταν η νόσος των λεγεωνάριων που προκάλεσε το θάνατο του παιδιού.
Το αγοράκι είχε για μία-δύο μέρες χαμηλό πυρετό και διάρροια. Ξαφνικά την τρίτη μέρα το παιδί δεν μπορούσε να κουνήσει τα χέρια του, ο πυρετός ανέβηκε πολύ και είχε σπασμούς. Οι γονείς έτρεξαν στο νοσοκομείο.
Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία, καθώς αιμορραγούσε πλέον από τη μύτη και το στόμα. Ταυτόχρονα παρουσίαζε σοβαρή δύσπνοια, ακαμψία και πολύ χαμηλό αιματοκρίτη. Η εσπευσμένη διαδωλήνωση δυστυχώς δεν έσωσε το άτυχο αγοράκι και δυόμισι ώρες μετά την εισαγωγή του στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης, ο 7χρονος Μάριος ξεψύχησε.
Οι γιατροί είπαν στους γονείς ότι το μόνο μικρόβιο που εντόπισαν στον οργανισμό του παιδιού ήταν της λεγιονέλλας, αυτού που προκαλεί τη νόσο των λεγεωναρίων. Οι γιατροί υπέθεσαν ότι το παιδί νόσησε βαριά επειδή του μεταδόθηκε το μικρόβιο από κλιματιστικό κι ότι παρουσίασε οξεία λοίμωξη.
«Σε 15 ημέρες θα γιορτάζαμε όλοι μαζί τα γενέθλιά του. Έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες από όλο το προσωπικό του νοσοκομείου. Ενώ το παιδί μου έφευγε από τη ζωή, οι γιατροί έκαναν τα αδύνατα δυνατά. Ο γιος μου δεν είχε κανένα πρόβλημα, ήταν κάτι αιφνίδιο. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους στο Ιπποκράτειο από τον Διοικητή μέχρι τον γιατρό που τον πήρε από τα επείγοντα και όλους τους ανθρώπους που επί 4 ώρες προσπαθούσαν να κρατήσουν το παιδί μου στη ζωή», λέει η μητέρα του Μάριου ενώ σύμφωνα με τον πατέρα το παιδί αιμορραγούσε από τη μύτη και το στόμα.
«Προσπάθησαν να τον σώσουν αλλά δεν σώθηκε. Αιμορραγούσε από τη μύτη, το στόμα και κατέληξε. Έκανε έναν πυρετό ελαφρύ την Κυριακή το απόγευμα ενώ τη Δευτέρα ανέβηκε ο πυρετός γύρω στο 38 – 38,5. Τον πήγαμε στην παιδίατρο και μας είπε ότι μάλλον πρόκειται για γαστρεντερίτιδα. Την Τρίτη το πρωί που σηκωθήκαμε το παιδί πονούσε αφόρητα στους ώμους, δεν μπορούσε να ανασάνει εύκολα, καλέσαμε το ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Ερχόντουσαν όλο και πιο πολλοί γιατροί , έφτασαν σε κάποια στιγμή να είναι 15 γιατροί , μέσα στο δωμάτιο. Προσπάθησαν να το σώσουν αλλά δεν σώθηκε», λέει ο πατέρας του μικρού Μάριου.
Στις ιστολογικές εξετάσεις αναζητούνται τα αίτια θανάτου
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι ιατροδικαστές που ανέλαβαν τη νεκροψία- νεκροτομή του 7χρονου παιδιού αναμένουν τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων τα οποία και θα φωτίσουν τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν το θάνατό του. Όπως επισημαίνεται, χωρίς αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορεί να υπάρξει σαφής εικόνα.
Σημειώνεται ότι, η διαδικασία των ιστολογικών εξετάσεων απαιτεί αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί.
Διαβάστε ακόμη:
Κορωνοϊός: Οι μισοί άνθρωποι που νοσηλεύθηκαν, έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα μετά από δύο χρόνια
Νότια Κορέα: Προτείνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
ΗΠΑ: Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο οι νεκροί από τον κορωνοϊό