Την ανάκληση της διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τη διαπραγμάτευση με τους φορείς της ΠΦΥ από μηδενική βάση ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου ΠΦΥ.
Με ανακοίνωσή τους οι πέντε μεγάλοι φορείς (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ, ΠΟΣΚΕ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΟΣΙΠΥ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ, ΠΑΣΙΔΙΚ, Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων, ΠΑΝΙΔΙ, Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) καταθέτουν τις ενστάσεις τους για έξι μείζονα θέματα του νομοσχεδίου.
Ειδικότερα, αναφέρουν τα εξής:
-Εισάγεται ένα είδος διαρκούς πολιτικής επιστράτευσης, σε ιδιώτες ιατρούς που είναι είτε συμβεβλημένοι, είτε πιστοποιημένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είτε εργάζονται σε συμβεβλημένα εργαστήρια χωρίς να έχουν με οιανδήποτε τρόπο σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΕΣΥ.
-Το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά σε προϋπολογισμό ή αμοιβές των ιδιωτών γιατρών που θα συμβάλουν στη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ορίζει σύστημα αμοιβής των ιατρών «κατά κεφαλήν» (capitation) και όχι ανά πράξη και περίπτωση.
-Θεσπίζει το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών (gatekeeping) αποκλειστικά από τον προσωπικό ιατρό όσον αφορά την πρόσβαση στα νοσοκομεία.
-Θεσπίζεται εκτός από το βασικό rebate και δεύτερη έκπτωση βάσει ποιοτικών και πληθυσμιακών κριτηρίων με ακαθόριστο και ασαφή τρόπο τη στιγμή που οι περικοπές λόγω rebate και claw back είναι δυσβάσταχτες για τον κλάδο.
-Καταργεί την εκπροσώπηση του ΠΙΣ και όλων των επιστημονικών και κοινωνικών εταίρων, στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και τους αντικαθιστά με μέλη που θα ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας.
-Καταργείται η ΥΠΕΔΥΦΚΑ ως ανεξάρτητη αρχή και συστήνεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τριμελής επιτροπή ελέγχων. Η ίδια επιτροπή επιλαμβάνεται και επί των ενστάσεων που ασκούνται κατά των πορισμάτων των ελέγχων της, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής ένστασης από τους ιατρούς και δίχως δικαίωμα αναστολής των ποινών.