Ώρα μηδέν για την χορήγηση της τέταρτης δόσης στους συμπολίτες άνω των 60 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, ο εμβολιασμός με τη τέταρτη δόση ή αλλιώς τη δεύτερη ενισχυτική δόση δεν είναι υποχρεωτικός, ωστόσο ισχυρή είναι η σύσταση για τη χορήγησή της.
Η πλατφόρμα για την πραγματοποίηση των ραντεβού θα ανοίξει σε πρώτη φάση για τους άνω των 80 ετών μεθαύριο, την 7η Απριλίου, και αφορά σε 400.000 δικαιούχους. Ακολούθως, την επόμενη εβδομάδα θα μπορούν να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και την μεθεπόμενη εβδομάδα τα ραντεβού θα είναι διαθέσιμα για τις ηλικίες 60-69 ετών.
Όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, η τρίτη δόση κατέστη αποτελεσματική και ασφαλής για το γενικό πληθυσμό και ενάντια στις παραλλαγές του κορωνοϊού, Δέλτα και Omicron καθώς προστατεύει σημαντικά από τη σοβαρή νόσηση. Όσον αφορά όμως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, θα χρειαστεί να υψώσουν ψηλότερα τείχη απέναντι στον κορωνοϊό.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην τέταρτη δόση
Το νήμα πίσω από το σκεπτικό σχετικά με την χορήγηση της τέταρτης δόσης στους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών ξεδίπλωσε εκτενώς η κυρία Θεοδωρίδου. Όπως ανέφερε, «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έλαβε υπόψη της τα επιδημιολογικά δεδομένα, την εμβολιαστική κάλυψη αλλά και τον χρόνο που έχει παρέλθει από την πρώτη αναμνηστική δόση, την χορήγηση δηλαδή της τρίτης δόσης, αλλά και τη διεθνή βιβλιογραφία».
Επιπλέον, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με ανοσοκαταστολή, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο από τις επιπλοκές του κορωνοϊού. Ενδεχομένως, όμως, όπως τόνισε, να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό τους, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
Σε συνάρτηση μάλιστα με την υπερμεταδοτικότητα της παραλλαγής Omicron, και ειδικότερα της υποπαραλλαγής Omicron 2, αλλά και της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας και της επακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, οι ηλικιωμένοι άνω των 60 διατρέχουν συνολικά μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορωνοϊό.
Η αναμνηστική δόση μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας με αποτέλεσμα να μην ασκηθεί περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας. Η χορήγησή της θα γίνεται με εμβόλιο mRNA και σε διάστημα τεσσάρων μηνών μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης. Τέλος, επισημαίνεται ότι όσοι ηλικιωμένοι έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, δε θα χρειαστεί να θωρακιστούν επιπλέον με την τέταρτη δόση.
Μέγιστη θωράκιση στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, είναι σημαντικό να επωφεληθούν της τέταρτης δόσης και όσοι διαβιούν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Σε αυτές τις μονάδες, εκτιμάται ότι διαμένουν περίπου 20.500 ηλικιωμένοι συμπολίτες μας. Πρόκειται για 350 μονάδες σε όλη τη χώρα, είτε ιδιωτικού χαρακτήρα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή μονάδες που ανήκουν στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας.
Η ειδική σύσταση για τους ηλικιωμένους- τρόφιμους των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων τέθηκε επί τάπητος υπό το πρίσμα των προηγούμενων κυμάτων του κορωνοϊού και την ταχύτατη και ευρεία διασπορά του σε αντίστοιχες μονάδες.
Υπενθυμίζεται ότι τον πρώτο χρόνο της επιδημίας, οι οίκοι ευγηρίας είχαν αναδειχθεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού με δραματικές συνέπειες. Υπήρξαν μάλιστα από τις πρώτες «ευαίσθητες» μονάδες στις οποίες ελήφθησαν μέτρα για την προστασία των τροφίμων τους με βασικό την απαγόρευση του επισκεπτηρίου, σε μια εποχή μάλιστα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν υπήρχε καν στα σπάργανα.
Σε σταθερή τροχιά τα κρούσματα
Αναφορικά με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, ο αριθμός των λοιμώξεων είναι ναι μεν υψηλός, σε μικρότερο βαθμό δε σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, σήμερα τα κρούσματα ανέρχονται σε 18.988, σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη Τρίτη που ήταν 28.933.
Ωστόσο, οι καθημερινές απώλειες συνανθρώπων μας εξακολουθούν να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, σήμερα καταγράφονται 70 θάνατοι, μετά από ένα διάστημα περίπου μιας εβδομάδας, όποτε και οι θάνατοι δεν ξεπερνούσαν καθημερινά τους 60.
Οι ειδικοί βέβαια βρίσκονται σε επιφυλακή ενόψει και των διακοπών του Πάσχα, αλλά και σχετικά με το ποιο θα είναι το αποτύπωμα της γενικότερης χαλάρωσης στους «σκληρούς» δείκτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr, σήμερα νοσηλεύονται συνολικά 3.533 ασθενείς, μια μικρή αύξηση που όμως διατηρείται σταθερή από την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς να εκτροχιάζεται. Τέλος, αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στις νέες εισαγωγές, που σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr φτάνουν τις 455.