Την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) εκφράζουν οι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου. Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοινώσεις τους απορρίπτουν την ΠΦΥ που δομείται πάνω στον οικογενειακό γιατρό και τις υποχρεωτικές παραπομπές μέσω αυτού σε άλλους γιατρούς ή δομές υγείας και ζητούν επίσημη ενημέρωση και διάλογο με το υπουργείο Υγείας.
Τις θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου αναφορικά με το μείζον αυτό θέμα αναφέρει με ανακοίνωσή του ο Δρ. Γεώργιος Ελευθερίου, Αγγειοχειρουργός, Γενικός Γραμματέας ΠΙΣ.
«Πάγια θέση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ως επίσημου θεσμικού φορέα των ιατρών όλης της χώρας είναι η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον ασθενή, ελεύθερη συμμετοχή όλων των ιατρών στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με αμοιβή κατά περίπτωση και πράξη, χωρίς κανένα υποχρεωτικό σύστημα παραπομπών (gatekeeping). To gatekeeping σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με πληθώρα εξειδικευμένων ιατρών είναι αναχρονιστικό, θα υποβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και θα αυξήσει τη διαπλοκή στο σύστημα» επισημαίνει ενώ στηλιτεύει το γεγονός ότι δεν έχει ενημερωθεί επισήμως ο ΠΙΣ από το υπουργείο Υγείας για όσα σχεδιάζονται.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «πάγια θέση του ΙΣΑ είναι η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον ασθενή και η συμμετοχή όλων των ιατρών, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και χωρίς υποχρεωτικό σύστημα παραπομπών (gatekeeping)». Δηλαδή ο ΙΣΑ απορρίπτει εξαρχής το «οικοδόμημα» που σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου και το οποίο παρουσιάστηκε χθες από το protothema.gr.
Σύμφωνα με το προεδρείο του ΙΣΑ, σε επικοινωνία που είχε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα ξεκινήσει διάλογος με τον ιατρικό κόσμο για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αξιόπιστου συστήματος ΠΦΥ.
«Όχι» στα απογευματινά χειρουργεία
Την απόλυτη αντίθεσή του διατυπώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ και για τα σχεδιαζόμενα απογευματινά χειρουργεία.
«Τα ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ διαχωρίζουν με απαράδεκτο τρόπο τους πολίτες σε πλούσιους και φτωχούς, δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και διαπλοκής μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και κατηγοριοποιούν τους ιατρούς με απαράδεκτο τρόπο εντός και εκτός συστήματος. Αν το Υπουργείο θέλει να δημιουργήσει ιδιωτικές πτέρυγες στο ΕΣΥ, θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να καλύπτει όλα τα έξοδα και να δοθεί το δικαίωμα σε όλους τους φορολογούμενους ιατρούς, είτε είναι στο ΕΣΥ είτε είναι εκτός ΕΣΥ, πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές προκειμένου να χειρουργούν τους ασθενείς τους» υπογραμμίζει.
Γιατί έπεσαν «τίτλοι τέλους» στην εβδομαδιαία ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού
Τζανάκης: «Ζούμε στον αστερισμό της Όμικρον 2» -Είναι 50% πιο μεταδοτική από την Όμικρον