Μπορεί το πόσο έξυπνοι αισθανόμαστε να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή μας; Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους, όταν ερωτηθούν σχετικά με το πόσο έξυπνοι είναι, θα απαντήσουν ότι είναι πιο ευφυείς από το μέσο όρο. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί σε άλλες πτυχές της ζωής και είναι γνωστό ως αισιόδοξη μεροληψία.
Δε θεωρούν όμως όλοι ότι είναι το ίδιο έξυπνοι. Σύμφωνα με τον David Reilly, ερευνητή της Σχολής Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Griffith, μετά από έρευνα που πραγματοποίησαν μαζί με την ερευνητική του ομάδα σχετικά με το πώς αξιολογούν άντρες και γυναίκες τη νοημοσύνη τους και αξιολογώντας τα μέτρα γενικής αυτοεκτίμησης και αρσενικών και γυναικείων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, διαπίστωσαν ότι το βιολογικό φύλο υπερτερούσε στην υπερεκτίμηση της εξυπνάδας τους.
Ποιος θεωρεί ότι είναι πιο έξυπνος;
Όλοι κάποια στιγμή ενδέχεται να βρεθούμε σε θέση που θα υπερεκτιμήσουμε τις δυνάμεις μας, αλλά όσον αφορά το IQ, οι άντρες φαίνεται πως θεωρούν ότι είναι πιο έξυπνοι από όσο πραγματικά είναι. Στον αντίποδα, οι γυναίκες βλέπουν με μεγαλύτερη ταπεινότητα την εξυπνάδα τους. Τα συγκεκριμένα ευρήματα μάλλον δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς συμπληρώνουν αυτά προηγούμενων μελετών. Ο ψυχολόγος Adrian Furnham έχει ονομάσει αυτό το φαινόμενο ως πρόβλημα ανδρικής ύβρεως, γυναικείας ταπεινότητας.
Τι ισχύει στην πραγματικότητα;
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές της ψυχολογίας ξεκαθαρίζουν ότι στην ουσία δεν υπάρχουν πραγματικές διαφορές στο IQ γυναικών και αντρών, ούτε και εξυπνότερο φύλο. Όλα όσα γνωρίζανε οι πρόγονοί μας στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα το μικρότερο μέγεθος του κρανίου των γυναικών που θα μπορούσε να συνεπάγεται και με μικρότερη νοημοσύνη, αποτελούσε απλώς ένα στερεότυπο της εποχής που πλέον -θεωρητικά- έχει παρέλθει.
Ωστόσο, ορισμένες κεκαλυμμένες τέτοιες πεποιθήσεις εξακολουθούν να εντοπίζονται ανάμεσα στις οικογένειες, όπως ανέδειξε μια παλιότερη κλασική ψυχολογική μελέτη. Όπως διαπιστώθηκε, οι γονείς θεωρούσαν τα αγόρια πιο έξυπνα από τα κορίτσια. Αυτό όμως το γεγονός και μόνο είναι αρκετό για να επηρεάσει την εικόνα του εαυτού που έχουν τα παιδιά και την αυτοεκτίμησή τους και την μετέπειτα ακαδημαϊκή τους πορεία και κυρίως των κοριτσιών.
Τα αποτελέσματα της μελέτης
Αυτό που συμπέρανε η ερευνητική ομάδα ήταν ότι το βιολογικό φύλο εξακολουθούσε να υπερτερεί στο αίσθημα της αυτοαναφερούμενης νοσημοσύνης: οι άντρες βαθμολόγησαν την νοημοσύνη τους με υψηλότερο βαθμό σε σύγκριση με τις γυναίκες. Ωστόσο, το ψυχολογικό φύλο ήταν επίσης ένας πολύ ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για την ευφυΐα, με τα αρσενικά άτομα να βαθμολογούν τη νοημοσύνη τους υψηλότερα (το σημαντικό είναι ότι δεν υπήρχε συσχέτιση με τη θηλυκότητα).
Το πόσο έξυπνο θεωρούμε τον εαυτό μας είναι σημαντικό καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τις επιλογές καριέρας των κοριτσιών, τα οποία, θεωρώντας ότι δεν είναι αρκετά έξυπνα, ενδέχεται να μη διαλέγουν πιο απαιτητικούς κλάδους, όπως η επιστήμη ή η μηχανική.
Ο δρ. David Reilly καταλήγει διερωτόμενος: Δεν θα ήταν ωραίο αν, ως γονείς, εκπαιδευτικοί και ως κοινωνία, μπορούσαμε να ανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη των κοριτσιών και των νεαρών γυναικών σε ένα επίπεδο που να πιστεύουν στον εαυτό τους και να είναι απαλλαγμένες από αυτές τις αμφιβολίες;
Διαβάστε επίσης
Χιούμορ: Τι αποκαλύπτει το στυλ σας για την προσωπικότητα και την ευφυΐα σας
Από τι εξαρτάται πόσο έξυπνο θα γίνει το παιδί