Επιδεινώνεται διαρκώς το πρόβλημα των ελλείψεων σε βασικά φάρμακα στη χώρα μας, κατήγγειλε σε συνέντευξη τύπου σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και καταλόγισε ευθύνες στις φαρμακευτικές εταιρίες, τις φαρμακαποθήκες και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ)
Καθημερινά λείπουν 100 με150 σκευάσματα, μεταξύ άλλων καρδιολογικά, αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, νευροληπτικά, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Απόστολος Βαλτάς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το πρόβλημα έχει διογκωθεί σε υπέρτατο βαθμό».
Ο λόγος, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, είναι «ότι είμαστε η χώρα με τις φθηνότερες τιμές φαρμάκων σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Ανάλογα με την ζήτηση που υπάρχει στις χώρες τις ΕΕ και με τους τιμοκαταλόγους που κυκλοφορούν και αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για «επιχειρηματικότητα», διαμορφώνονται και οι ελλείψεις στην χώρα μας». Ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά τιμές σε φάρμακα στην Ελλάδα και στην Γερμανία, όπως φάρμακο για Πάρκινσον του οποίου η τιμή στη Γερμανία είναι 330,51 ευρώ και στην Ελλάδα 113,63 ευρώ, βρογχοδιασταλτικό που κοστίζει 15,50 ευρώ στη Γερμανία και 2,20 ευρώ στην Ελλάδα, αντιεπιληπτικό με τιμή 31,14 ευρώ στην Ελλάδα και 123,70 στη Γερμανία, σκεύασμα για τη χοληστερίνη με τιμή 24,32 ευρώ στην Ελλάδα και 68,97 ευρώ στη Γερμανία.
Τι καταλογίζουν οι φαρμακοποιοί στις φαρμακευτικές εταιρίες
Σοβαρότατες καταγγελίες έκανε το προεδρείο του ΠΦΣ αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της φαρμακευτικής αλυσίδας. «Δημιουργούνται με ευθύνη εταιρειών τεχνητές ελλείψεις σε κρίσιμες χρονικές περιόδους ως διαπραγματευτικό μέσο πίεσης κατά την εξέταση αιτημάτων και ενστάσεων στην επιτροπή τιμών, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη διατίμηση» υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ.
Περιέγραψαν δε τις πρακτικές που ακολουθούνται ως εξής: «Κάποιες εταιρίες δεν αναπροσαρμόζουν τις ποσότητες των φαρμάκων τις οποίες διαθέτουν στην αγορά από χρονιά σε χρονιά, όχι μόνο κατά 20% ως οφείλουν, αλλά υπάρχουν μαρτυρίες από φαρμακαποθήκες ότι υπάρχουν εταιρείες που μειώνουν περαιτέρω τις ποσότητες. Ακόμη δεν γνωστοποιούν στον ΕΟΦ σε πραγματικό χρόνο , τις ποσότητες φαρμάκων τις οποίες διανέμουν όπως αυτές κατανέμονται ανά φαρμακαποθήκη, για να υπάρχει διαφάνεια, έλεγχος και σύγκριση της κατανομής. Δεν γνωστοποιείται από κάποιες εταιρείες το χρονικό διάστημα της πραγματικής έλλειψης που αποτελεί κρίσιμη πληροφορία την οποία χρειάζονται οι φαρμακαποθήκες, τα φαρμακεία και σίγουρα οι ασθενείς».
Η εμπλοκή των φαρμακαποθηκών
Το θολό τοπίο των φαρμακαποθηκών επιτρέπει, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, να γίνονται συνεχώς εξαγωγές φαρμάκων χωρίς να ελέγχεται η εγχώρια επάρκεια των φαρμάκων.
« Υπάρχουν φαρμακαποθήκες που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τις παράλληλες εξαγωγές, έχοντας ακόμη και το 50% του τζίρου τους για εξαγωγική δραστηριότητα, ελάχιστο πελατολόγιο φαρμακείων, ελάχιστους κωδικούς φαρμάκων πώλησης, με αξία αποθεμάτων πολύ μικρότερη από το μέσο όρο των φαρμακαποθηκών που ως βασική λειτουργία τους έχουν τη διάθεση φαρμάκων στα φαρμακεία της ελληνικής αγοράς. Υπάρχουν φαρμακαποθήκες οι οποίες για να αποκτήσουν ανταγωνιστικότητα στο χώρο του χονδρεμπορίου, μπαίνουν και αυτές στη διαδικασία τις εξαγωγικής δραστηριότητος, ώστε να αποκτήσουν ρευστότητα και να είναι ανταγωνιστικές στο χώρο αυτό, λόγω του χαμηλού κέρδους της εσωτερικής αγοράς. Τέλος, άλλες που αυξάνουν κατακόρυφα τις εξαγωγές τους στο τέλος κάθε έτους για να βελτιώσουν απλά τον ισολογισμό τους» κατήγγειλε ο κ. Βαλτάς.
Η ευθύνη του ΕΟΦ
Ο ΕΟΦ είναι ο εποπτικός φορέας που πρέπει να διεξάγει ελέγχους για να μπορεί να εξασφαλίζει την επάρκεια της ελληνικής αγοράς τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, να μπορεί να παρακολουθεί τις φαρμακαποθήκες για τις παράλληλες εξαγωγές τους και ταυτόχρονα να καταρτίζει έναν επικαιροποιημένο κατάλογο με φάρμακα τα όποια είναι σε έλλειψη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΠΦΣ «δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται».
Υπενθύμισε ο κ. Βαλτάς ότι πριν 2 χρόνια αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια εφαρμογή από τον ΠΦΣ που να παρακολουθεί τις πραγματικές ελλείψεις, ώστε ο ιατρός να πληροφορείται σε πραγματικό χρόνο, ότι το φάρμακο που συνταγογραφεί είναι πιθανώς σε έλλειψη, αλλά με ευθύνη του ΕΟΦ δεν λειτουργεί .
«Ο ΠΦΣ δημιούργησε την εφαρμογή σε ένα μήνα. Ο ΕΟΦ ξεκίνησε μέσω των διαδικασιών με διαγωνισμό, με επιλογή αναδόχου για τη δημιουργία της δικής του εφαρμογής, που θα διασυνδεθεί με αυτή του ΠΦΣ. Ενώ είναι έτοιμη από τα τέλη Αυγούστου δεν μπαίνει σε λειτουργία γιατί θα πρέπει να υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας που ακόμη ετοιμάζεται» ανέφερε ο κ. Βαλτάς.
Οι 6 προτάσεις του ΠΦΣ
• Απαγόρευση των εξαγωγών σε διαπιστωμένα ελλειπτικά φάρμακα, για διάστημα πέραν των έξι μηνών, καθόσον οι φαρμακαποθήκες τα κρατούν 2 – 3 μήνες στις αποθήκες τους χωρίς να τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά και μετά τα εξάγουν μαζικά.
• Απαγόρευση των πωλήσεων μεταξύ των φαρμακαποθηκών πέραν από ένα φυσιολογικό ποσοστό.
• Να υπάρξει εφαρμογή real-time ενημέρωσης για το τι εξαγωγές πραγματοποιεί κάθε φαρμακαποθήκη. Ώστε να γνωρίζουν όλοι, η πολιτεία, η φαρμακευτική εταιρία και φαρμακοποιοί τι εξάγει η κάθε φαρμακαποθήκη.
• Τον έλεγχο των φαρμακαποθηκών ως προς τους κωδικούς σκευασμάτων.
• Υλοποίηση επιτέλους της απόφασης του ΕΟΦ και του ΠΦΣ για την εφαρμογή από την οποία θα ενημερώνεται ο γιατρός για το φάρμακο που τελεί υπό έλλειψη.
Τέλος ο ΠΦΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, φαρμακευτικές εταιρείες φαρμακαποθήκες ιδιωτικές και συνεταιριστικές, «για να συνομολογήσουμε ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να υπάρξουν συμβιβαστικές λύσεις, με καθαρή στόχευση ότι επιτέλους ο Έλληνας Ασφαλισμένος ο Έλληνας ασθενής θα πρέπει να βρίσκει το φάρμακο του και την θεραπεία του».
Ειδήσεις σήμερα:
Κορωνοϊός: Από πότε μπαίνει τέλος στις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους
Πλεύρης: Το Πάσχα κοντά στην κανονικότητα – Προς πλήρη αποκλιμάκωση για τους εμβολιασμένους