Ολόκληρο το άρθρο της Ζωής Γραμματόγλου*:
«Η νέα στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020, μαζί με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, το οποίο ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο 2021, αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για την αποφασιστική αντιμετώπιση όλων των καρκίνων που προκαλούνται από τον ιό HPV.
Είναι επιτακτική ανάγκη να προωθήσουμε όλοι μαζί τη σημασία της πρωτογενούς πρόληψης, μέσω του εμβολιασμού και της δευτερογενούς πρόληψης μέσω του τακτικού προληπτικού ελέγχου, τον τρόπο έγκαιρης διάγνωσης, αλλά και τη σωστή και ενδεδειγμένη θεραπεία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να μειώσουμε τους ορατούς και αόρατους κινδύνους του ιού HPV που προσβάλλει και είναι υπεύθυνος για πλείστες εντοπίσεις καρκίνου, πλην του τραχήλου της μήτρας, δηλαδή του καρκίνου του πρωκτού, του αιδοίου, του κόλπου, του πέους, του στοματοφάρυγγα, και πιθανόν και άλλων οργάνων.
Ένα σημαντικό εργαλείο, ειδικά για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, είναι το εμβόλιο για αγόρια και κορίτσια από 11- 18 ετών, που προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου του HPV, το εμβόλιο μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Θα πρέπει να ασχοληθούν και οι άνδρες με τον ιό HPV καθώς το 12% των ανδρών είναι θετικοί στον ιό στην περιοχή του πρωκτού, είναι μεγάλη η αύξηση του καρκίνου του πρωκτού στο ανδρικό φύλο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς αποτελεί το δεύτερο πιο προσβαλλόμενο όργανο από τον HPV, καθώς και τις αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του πρωκτού οι άνδρες με έντονη σεξουαλική ζωή.
Η Αυστραλία αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα προγραμμάτων εμβολιασμού στα σχολεία τόσο για τα κορίτσια, από το 2007, όσο και για τα αγόρια, από το 2013. Αποτέλεσμα της εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού και στα δύο φύλα ήταν η δραματική μείωση νέων HPV λοιμώξεων και η μείωση κατά 80% και 90% των κονδυλωμάτων σε ετερόφυλους άνδρες και γυναίκες κάτω των 21 ετών.
Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. μαζί με τις συνεργαζόμενες επιστημονικές ιατρικές εταιρείες ζητούν επείγουσα τεκμηριωμένη πολιτική και πρακτική δράση από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση για την εξάλειψη των καρκίνων και των ασθενειών που προκαλούνται από τον ιό HPV. Ο στόχος είναι εφικτός αν σχεδιασθεί και εφαρμοσθεί μεθοδικά σε τέσσερις τομείς:
1.Καθολικό ή ουδέτερο ως προς το φύλο εμβολιασμό κατά του ιού HPV του εφηβικού πληθυσμού, αλλά και των ανδρών και γυναικών μέχρι την ηλικία των 45 ετών.
2.Εθνικό πληθυσμιακό προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με χρήση διαγνωστικών τεστ HPV και μεγάλο ποσοστό εξετασθέντος γυναικείου πληθυσμού.
3.Διαθεσιμότητα θεραπείας σε όλους τους ασθενείς σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες βέλτιστης πρακτικής και με φροντίδα και υποστήριξη που μεγιστοποιεί την ποιότητα ζωής των ασθενών.
4.Δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τον ιό HPV προκειμένου να βελτιωθεί ο εμβολιασμός και ο προσυμπτωματικός έλεγχος.
5.Βελτίωση της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού και των επαγγελματιών υγείας.
Οι προτεινόμενες συστάσεις πολιτικής για τον καρκίνο είναι υλοποιήσιμες και δυνατές και επί πλέον είναι ήδη γνωστές και αναμενόμενες από τον πληθυσμό.
Όλοι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν για να μπορέσουν να λάβουν αποφάσεις που αποβλέπουν στο κοινωνικό αγαθό της υγείας για όλους. Με συντονισμένες, κοινές, ειλικρινείς προσπάθειες όλων των εταίρων της ογκολογικής κοινότητας, πιστεύουμε ότι μπορούν να ρυθμιστούν πολλά θέματα και να βελτιωθεί σημαντικά η ογκολογική περίθαλψη και εμείς είμαστε εδώ ανοιχτοί σε συνεργασία και πρόθυμοι να συνεισφέρουμε.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την επιστημονική κοινότητα και ενδυναμώνουμε τη φωνή των ασθενών».
* Η Ζωή Γραμματόγλου, είναι Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.) και μέλος της Ελληνικής Συμμαχίας HPV
* * Η MSD Ελλάδος υποστηρίζει την πρωτοβουλία του «Πρώτου Θέματος» να αναδείξει τη σημασία του εμβολιασμού. Η φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει καμιά ανάμειξη στην επιλογή των αρθρογράφων και στο περιεχόμενο των κειμένων.