Με βαρύ ιικό φορτίο ολοκληρώθηκε ο Ιανουάριος, καθώς στη διάρκειά του καταγράφηκαν σχεδόν 730.000 κρούσματα κορωνοϊού, αλλά και με υψηλούς επιδημιολογικούς “σκληρούς δείκτες”, όπως οι 2.710 νεκροί λόγω της λοίμωξης Covid-19 και οι 4.700 ασθενείς που παραμένουν στα νοσοκομεία, με τους 1.030 εξ αυτών στις ειδικές Μονάδες και τους 576 διασωληνωμένους.

Ο Φεβρουάριος από σήμερα “κουβαλά” εκτός από το φορτίο του Ιανουαρίου, βάσιμες ελπίδες για την αποκλιμάκωση της επιδημίας. Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες οι ειδικοί αναμένουν την υποχώρηση του πέμπτου επιδημικού κύματος, με τον ρυθμό της όμως να εξαρτάται σημαντικά από εκείνον των εμβολιασμών – όσο περισσότεροι εμβολιασμοί γίνονται, τόσο θα υποχωρεί η επιδημία.

Στην ύφεση θα επιδράσει και η χορήγηση των αντιικών χαπιών, της πρωτοποριακής κατ´ οίκον θεραπείας για ασθενείς με λοίμωξη covid, που ξεκίνησε από χθες στοχεύοντας στην αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών και στην ανακούφιση του επιβαρυμένου συστήματος υγείας.

Εάν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά μοντέλα, στο τέλος Φεβρουαρίου τα κρούσματα κορωνοιού θα έχουν υποχωρήσει στα 10.000 ημερησίως και οι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στους 435. Ωστόσο, δυσοίωνες είναι οι επιστημονικές εκτιμήσεις για τις απώλειες λόγω κορωνοιού – απώλειες που υπενθυμίζουν με τον πιο σκληρό τρόπο την επικινδυνότητα της λοίμωξης και της νοσηλείας όπως και τη θωράκιση του εμβολίου. Και αυτήν την εβδομάδα αναμένονται υψηλοί αριθμοί θανάτων, που θα συνεχίσουν έως και τις 15 Φεβρουαρίου, με σταδιακή μείωση, από τους 96 που είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος στους 70 το δεύτερο 15νθήμερο του μήνα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν διαρκώς, ότι η πλειονότητα των θανάτων αφορά άτομα από ευάλωτες ομάδες που αρνήθηκαν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Τουλάχιστον το 83% των ατόμων που καταλήγουν τους τελευταίους μήνες είναι ανεμβολίαστοι. Στις ΜΕΘ οι διασωληνωμένοι ομοίως, παρότι λόγω ηλικίας ή νοσημάτων έπρεπε να έχουν λάβει το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού.

Είναι ενδεικτικό ότι από τους 2.710 νεκρούς λόγω covid τον Ιανουάριο, οι 2.276 (ποσοστό 83%) ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Άλλοι 442 νεκροί ήταν ηλικίας 40-64 χρόνων και 22 κάτω των 40 χρόνων. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα νεότερα θύματα του κορωνοιού αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά υπήρξαν και περιστατικά με μοιραία έκβαση χωρίς ιστορικό επιβαρυμένο.

Χθες, μια από τις χειρότερες ημέρες αναφορικά με τον δείκτη των θανάτων, καθώς κατέληξαν 119 ασθενείς και άλλοι οκτώ δηλώθηκαν με καθυστέρηση στον ΕΟΔΥ. Το 97,5% (107) των νέων θανάτων ήταν 60 ετών και άνω, με την ηλικιακή ομάδα 80-89 χρόνων να ηγείται συγκεντρώνοντας το 48.7% των μοιραίων συμβάντων (58 θάνατοι). Σημειωτέον ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα εντοπίζεται η μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη μεταξύ των 60 και άνω, με 87,2% για τους άνω των 85 ετών και 81,7% για τους 80-84 ετών. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης φτάνει το 93,3% στους πολίτες ηλικίας 75-79 χρόνων, το 87,3% στους πολίτες 70-74 χρόνων και το 91% σε εκείνους ηλικίας 65-69 χρόνων.

Η δεξαμενή των περίπου 300.000 ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών θα συνεχίζει να δίνει σοβαρές νοσηλείες και θανάτους. Ομοίως ο πληθυσμός εκείνος που δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση. Όσο δεν αυξάνονται οι εμβολιασμένοι αυτής της ηλικιακής ομάδας, τόσο θα επαναλαμβάνεται αυτό το θλιβερό μοτίβο. Για την αποκλιμάκωση μέσα στις επόμενες τέσσερις με πέντε εβδομάδες εκτός από τη… συμμαχία του καιρού και την τήρηση των μέτρων, απαιτείται και η διενέργεια σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 50.000 εμβολιασμών αναμνηστικής δόσης όπως και εμβολιασμοί πρώτης δόσης.

Τι θα ισχύσει με τους υγειονομικούς

Παράλληλα, με τη διαχείριση της επιδημίας και τη βάσιμη ελπίδα για αποκλιμάκωση του κύματος μέσα στον επόμενο μήνα ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα απασχολεί τους αρμόδιους, που σχετίζεται τόσο με τον εμβολιασμό όσο και με τη θωράκιση του συστήματος υγείας.

Πρόκειται για τους περίπου 4.400 υγειονομικούς εργαζόμενους που παραμένουν ανεμβολίαστοι έναντι του κορρωνοιού και ως εκ τούτου βάσει της νομοθεσίας τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων εργασίας από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα κενά που εντοπίζονται ήδη στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας εξαιτίας των ανεμβολίαςτων εργαζομένων προκαλούν αλυσιδωτά προβλήματα, καθώς έρχονται να προστεθούν σε ελλέιψεις και υποστελέχωση απο τα προηγούμενα χρόνια.

Στις 31 Μαρτίου λήγει το χρονικό διάστημα της αναστολής από την εργασία τους, μετά την τελευταία τρίμηνη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Υγείας, και η επιστροφή τους στις θέσεις τους φαίνεται πως περνάει από τον υποχρεωτικό μονόδρομο του εμβολιασμού τους. Ήδη σε κυβερνητικό επίπεδο συζητείται το εργασιακό μέλλον των υγειονομικών που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν τον περασμένο Αύγουστο για να υψωθεί ένα δυνατό τείχος ανοσίας μέσα στο ΕΣΥ, και επιπλέον γενικώς το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όσους υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Αντιθέτως, διευκρινίζεται από το υπουργείο Υγείας πως όσοι υπηρετούν στο ΕΣΥ και δεν έχουν λάβει ακόμη την τρίτη δόση εμβολίου παρότι έχει παρέλθει το επτάμηνο δεν θα τεθουλν σε αναστολή εργασίας.

Χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης εξέπεμψε τελεσίγραφο για τους υγειονομικούς λέγοντας πως ο ίδιος έχει εισηγηθεί πως “όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, από τις 31 Μαρτίου και μετά δεν θα πρέπει να παραμείνουν μόνο σε αναστολή εργασίας, αλλά θα πρέπει και να μη μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”. Πρόσθεσε όμως, πως πρόκειται για κεντρική κυβερνητική απόφαση, με τα δεδομένα να βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Όπως διευκρίνισε “αν η εισήγηση μου γίνει δεκτή σημαίνει ότι ο ανεμβολίαστος υγειονομικός δεν θα έχει ένα βασικό τυπικό προσόν για να παρέχει την υπηρεσία και αυτομάτως, δεν τίθεται θέμα απόλυσης, αλλά ο ίδιος θέτει τον εαυτό του εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας”.

Με το ζήτημα της απομάκρυνσης 4.400 ανεμβολίαστων υγειονομικών να είναι ορθάνοιχτο στο τέλος Μαρτίου, η προκήρυξη 4.000 μόνιμων θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού,που θα γίνει, αναμένεται να αποτελέσει μια στήριξη του εξαντλημένου υπάρχοντος προσωπικού και και στοιχειώδη ενίσχυση των δομών υγείας. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπεται Ότο αυτή η προκήρυξη είχε δρομολογηθεί ούτως ή άλλως, οπότε τα κενά που δημιουργούνται με την απομακρυνση από το ΕΣΥ των 4.400 υγειονομικών δεν καλύπτονται. Για τον λόγο αυτό συζητείται και η άμεση προκήρυξη των θέσεων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ενω οι αρμόδιοι έχουν βεβαίως πάντα την εναλλακτική των συμβάσεων και τη διεξαγωγή μάχης με επικουρικό υγειονομικό προσωπικό.

Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομέων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προειδοποιεί πως η απόλυση έστω και ενός υγειονομικού θα είναι “αιτία πολέμου” και καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι “στοχοποιείται ένα κλάδος που είναι εμβολιασμένος σε ποσοστό 97% ενώ επικρατεί σιωπή για άλλους επαγγελματικούς κλάδους που είναι σε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένοι”.

 

Διαβάστε επίσης:

Ξεκινά η χορήγηση των αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς με κορωνοϊό – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και ποια η διαδικασία

Γκάγκα: Στόχος μας η εύκολη πρόσβαση στα χάπια του κορωνοϊού

Μετάλλαξη Omicron 2: Πόσο πιο μεταδοτική είναι και πώς «αποφεύγει» τα εμβόλια – Αποκαλυπτική έρευνα