Στο εμβληματικό έργο του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή του Φιλύρου, αλλά και στις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο TV100 της Θεσσαλονίκης
Ο κ. Πλεύρης παρουσίασε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το έργο βαδίζει βάσει χρονοδιαγραμμάτων και πρόκειται να παραδοθεί στους Βορειοελλαδίτες έως τα τέλη του 2025.
«Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο. Είναι λυπηρό ότι δεν υπήρχε αυτοτελές παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε ένα εμβληματικό νοσοκομείο αξίας 160 εκ. ευρώ, το οποίο γίνεται εξ’ ολοκλήρου με πόρους από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Η πολιτεία έχει αναλάβει την υποχρέωση να το στελεχώσει και ήδη έχουμε κάνει όλες τις διαδικασίες. Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας θα απασχολεί 700 άτομα και στην πλήρη λειτουργία του θα απασχολεί περισσότερα από 1000 άτομα. Το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένο. Ψηφίζεται το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα, γίνεται ο διαγωνισμός τον Ιούλιο και βάσει προγραμματισμού θα ξεκινήσει η κατασκευή του τον Ιανουάριο του 2023, με χρόνο ολοκλήρωσης τα μέσα προς τέλη του 2025» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας.
Το νέο παιδιατρικό νοσοκομείο θα διαθέτει 240 κλίνες και θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. «Αυτό δίνει μεγαλύτερη ευελιξία. Αυτή είναι η φιλοσοφία της δικής μας κυβέρνησης. Πιστεύουμε ότι τα σχήματα θα πρέπει να είναι ιδιωτικού δικαίου. Αυτό δεν σημαίνει επιβάρυνση του ασθενούς. Είναι κανονικά νοσοκομεία τα οποία είναι ενταγμένα στο ΕΣΥ, είναι δωρεάν η περίθαλψη, αλλά υπάρχουν πολύ καλύτερες οικονομικές κλίμακες και λειτουργίες» τόνισε ο κ. Πλεύρης.
«Θα έχουμε έναν CEO, θα υπάρχουν δυνατότητες προσλήψεων και outsourcing υπηρεσίες. Η αρχική φιλοσοφία είναι να μην κλείσουν παιδιατρικές δομές που υπάρχουν με μεταφορά, να είναι ένα αυτοτελές παιδιατρικό, το οποίο αν το σκεφτούμε ως μέγεθος αναφερόμαστε σε άνω των 240 κλινών- μονόκλινα και δίκλινα- και γύρω στις 30 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας. Είναι μια εμβληματική παρουσία στη Θεσσαλονίκη στο σκέλος του παιδιατρικού, με εξειδίκευση στις ψυχιατρικές ασθένειες, και στην ψυχολογική υποστήριξη, καθώς θα υπάρχει αυτοτελές τμήμα παιδιατρικό προς αυτή την κατεύθυνση, με 20 κλίνες», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στις οδικές υποδομές στο σημείο, ο υπουργός υγείας σημείωσε ότι «έχουν προβλεφθεί παρεμβάσεις 10 εκ. ευρώ για την οδική εξυπηρέτηση του νοσοκομείου» και διαβεβαίωσε ότι αυτές θα ολοκληρωθούν «εντός χρονοδιαγράμματος».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας, ο κ. Πλεύρης εκτίμησε ότι τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ το διάστημα αυτό λειτούργησαν, κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη άρση των περιοριστικών μέτρων, η οποία θα βασιστεί στις σχετικές εισηγήσεις της επιτροπής.
Ερωτηθείς για το θέμα της διατήρησης των σκληρών δεικτών της πανδημίας σε υψηλά επίπεδα, παρά την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα, ο Υπουργός Υγείας σχολίασε: «Είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην εμβολιαστική κάλυψη. Τον Σεπτέμβριο ήμασταν στο 67% τώρα στο 82 % στον ενήλικο πληθυσμό. Δυστυχώς αυτοί που χάνουν τη ζωή τους ή διασωληνώνονται είναι οι συνέπειες μιας πίεσης όταν δεν είχαμε τα απόλυτα οφέλη των εμβολίων. Ειδικά για χθες, από τους 115 συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους, οι 102 ήταν άνω των 60 ετών που δείχνει την ανάγκη προστασίας αυτής της ηλικιακής ομάδας».
Σε ερώτηση για το εάν η πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα και η έλλειψη υποδομών έπαιξε ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Πλεύρης απάντησε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Γίνεται προσπάθεια. Πλέον πρέπει να λέμε για ένα διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Έχει να κάνει με την παρεχόμενη υπηρεσία, όχι στο προσωπικό, αλλά στο σκέλος υποδομών. Αυτό παρατηρείται κυρίως στη διαφορά που υπάρχει από τα αστικά κέντρα στις περιφερειακές ενότητες. Η πανδημία ανέδειξε διαχρονικές παθογένειες που υπήρχαν στο ΕΣΥ».
Τέλος, ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει παράταση της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού πέραν των 7 μηνών για όσους πολίτες έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου. «Επειδή σε κάποιες περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία δεν μπόρεσαν να γίνουν εμβολιασμοί, θα δοθεί μια συνολική παράταση λίγων ημερών, από 5-10 μέρες. Παραμένει η φιλοσοφία ότι θα θεωρείται ανεμβολίαστος όποιος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και έχουν περάσει 7 μήνες, χωρίς να κάνει την αναμνηστική δόση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Πηγή: thestival.gr