*γράφει η Μίνα Αγγελίνη
Tα δύο τρίτα των Βρετανών πολιτών που μολύνθηκαν πρόσφατα με την παραλλαγή «Όμικρον» του κορωνοϊού, είχαν κολλήσει Covid και στο παρελθόν.
Έκπληκτοι Βρετανοί επιστήμονες που διενεργούν μία μεγάλη μελέτη, την «React», στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες εθελοντές στην Αγγλία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, η πλειοψηφία των κρουσμάτων με την ιδιαίτερα μολυσματική μετάλλαξη «Όμικρον», είχαν κολλήσει κορωνοϊό και παλαιότερα.
Όπως αναφέρει το BBC, oι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να εντοπιστεί ο πραγματικός αριθμός των επαναμολύνσεων, ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν τις κοινωνικές ομάδες που είναι πιο ευεπίφορες να μολυνθούν εκ νέου με Covid.
Από την έρευνα προκύπτει ότι, οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα, νοικοκυριά με παιδιά ή πολλά μέλη κάτω από την ίδια στέγη, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν για δεύτερη φορά με Covid-19.
Σύμφωνα με το ΒΒC, πάνω από δύο εκατομμύρια εθελοντές συμμετέχουν στη μελέτη.
Τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2022 , σε περίπου 100.000 μοριακά τεστ (PCR), περίπου 4.000 βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, μακράν το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της πανδημίας της νόσου Covid-19 στη Βρετανία.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι, σχεδόν και τα 4 χιλιάδες θετικά κρούσματα , ήταν φορείς της ιδιαίτερα μολυσματικής παραλλαγής «Όμικρον».
Δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι από τους εθελοντές που βρέθηκαν θετικοί, είχαν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοιού.
«Δύο στους τρεις (65%) των ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό δήλωσαν ότι είχαν μολυνθεί με Covid και στο παρελθόν», επισημαίνει ο διευθυντής του προγράμματος «React», καθηγητής Πολ Έλιοτ, από το Imperial College του Λονδίνου.
«Υπάρχει τεράστια αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά, μετά την έναρξη της σχολικής περιόδου και, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, όπως και σε ηλικιωμένους, 65 ετών και άνω, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση και στις νοσηλείες», προσθέτει.
Έξι φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ανοιχτά στην Αττική μόνο για επείγοντα
Νοσηλευτές: Με εικοσιτετράωρες βάρδιες στη μάχη της κακοκαιρίας
Η κακοκαιρία μπορεί να «φρενάρει» την εξάπλωση του κορωνοϊού, λέει ο Τζανάκης