Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται τα ποσοστά ακρίβειας των rapid test, όταν διεξάγονται σε παιδιά, διαπιστώνει μελέτη επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMJ Evidence-Based Medicine.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Dr Naomi Fujita-Rohwerder που εργάζεται στο Ινστιτούτο Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας στην Υγείας (IQWiG), της Κολωνίας, επανεξέτασαν 17 προηγούμενες έρευνες, που αφορούσαν στη χρήση έξι διαφορετικών τεστ σε 6.335 παιδιά. Όλες οι μελέτες συνέκριναν τεστ αντιγόνου έναντι των μοριακών τεστ (PCR). Η μελέτη διεξήχθη έως τον Μάιο του 2021, δηλαδή πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν τα rapid test απέτυχαν να ανιχνεύσουν τον κορωνοϊό στο 36% των παιδιών που υπoβλήθηκαν σε τεστ. Στα συμπτωματικά παιδιά, η πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος εκτιμάται στο 28%. Στα ασυμπτωματικά παιδιά, το ποσοστό εκτινάσσεται στο 44%. Την ίδια ώρα, η πιθανότητα ψευδώς θετικού αποτελέσματος αγγίζει μόλις το 1%.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα rapid test δεν ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις ακριβείας που έχει θέσει ο ΠΟΥ ή ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων και δείχνουν ότι τα αποτελέσματά τους, όταν είναι αρνητικά, δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα στα παιδιά.
Το θετικό αποτέλεσμα πάντως δείχνει να επιβεβαιώνει τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Ωστόσο το αρνητικό δεν έχει τον ίδιο βαθμός ακρίβειας και οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα.