Με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων συνεχίζει η πορεία του πέμπτου επιδημικού κύματος στη χώρα. Για σήμερα, 12 Ιανουαρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 24.246 νέα κρούσματα, με τα 9.347 στην Αττική και 2.671 στο Κέντρο της Αθήνας, περισσότερα από την ομοπληθή σχεδόν Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης που σήμερα καταγράφει 2.392 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού.
Αν και οι περισσότεροι ειδικοί διαβλέπουν μια σταθεροποίηση στους επιδημιολογικούς δείκτες έστω και στα υψηλά επίπεδα που παρατηρούμε καθημερινά, ενδεικτική ίσως του περισσότερου χρόνου που χρειάζονται για να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια την κατάσταση είναι η εισήγησή τους νωρίτερα -η οποία υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Υγείας- για διατήρηση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων μία εβδομάδα επιπλέον στης προγραμματισμένης, έως δηλαδή και τις 23 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα:
παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (ΚΝ95, FFP2) ή διπλής μάσκας (χειρουργικής ή υφασμάτινης) στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και από το προσωπικό των χώρων εστίασης. (Σύσταση χρήσης τους σε μέρη συγχρωτισμού)
το ωράριο λειτουργίας για καταστήματα διασκέδασης και εστίασης παραμένει έως τις 00:00 (μεσάνυχτα) χωρίς ορθίους, με μέγιστο τα έξι άτομα ανά τραπέζι και μετρικές αποστάσεις, χωρίς μουσική.
η χωρητικότητα στους αθλητικούς χώρους ορίζεται στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα, με τη μη συμμόρφωση να συνεπάγεται «αυτομάτως» τη διοργάνωση κεκλεισμένων των θυρών.
καθίσταται υποχρεωτικό αρνητικό τεστ PCR (μοριακός έλεγχος) 48 ωρών για επισκεπτήριο σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων καθώς και νοσοκομεία
απαγορεύεται η είσοδος στους ιατρικούς επισκέπτες
εφαρμόζεται τηλεργασία έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κυλιόμενο ωράριο, βάσει των δυνατοτήτων κάθε υπηρεσίας
1.400 εισαγωγές σε 48 ώρες – Κάτω από 55% ο εμβολιασμός 6 περιοχών
Τις 1.393 έφτασαν οι εισαγωγές του περασμένου 24ώρου. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 ανέρχονται πλέον σε 5.075, 3.976 σε απλές και 1.099 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ).
Οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 670 από 640 που ήταν το περασμένο 24ωρό, το 84.33% εκ των οποίων ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, ενώ άλλοι 77 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό. Η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας βρίσκεται ξανά μια ανάσα από το 90%, στο 89,13%.
Το επίπεδο εμβολιασμού παραμένει το στοιχείο που θα κρίνει την πίεση στο σύστημα υγείας. Ακόμη και σήμερα που η κυριαρχία της Omicron μαρτυρά εύγλωττα τη δυναμική του κορωνοϊού που έχει ρίξει στο βαθύ κόκκινο το σύνολο της ηπειρωτικής κυρίως χώρας, υπάρχουν περιοχές όπου ένας στους δύο σχεδόν δεν έχει εκκινήσει ή ολοκληρώσει τον αρχικό εμβολιασμό του.
Συγκεκριμένα, σε έξι περιοχές η εμβολιαστική κάλυψη με ολοκληρωμένο εμβολιαστικό σχήμα παραμένει κάτω από το 55%. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Ευρυτανίας (43,05%), Δράμας (53,55%), Κιλκίς (50,50%), Φωκίδας (51,46%), Ηλείας (54,92%) και Πιερίας (52,68%).
Η παραλλαγή Omicron πιέζει τις απλές κλίνες Covid, είχε αναφέρει ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η περίπτωση των ως άνω περιοχών το επιβεβαιώνουν. Στην Ηλεία νοσηλεύονται 24 ασθενείς σε απλές κλίνες αποκλειστικά, 7 στην Άμφισσα, 37 στη Δράμα (από 22 χθες), 36 στο Κιλκίς και 6 στο Καρπενήσι, για το οποίο όμως γνωρίζουμε ότι τα σοβαρότερα περιστατικά Covid αλλά και τα απλά non-Covid διακομίζονται στα νοσοκομεία της Λαμίας, της Λιβαδειάς ή της Αθήνας.
Έπειτα, 58 ασθενείς είναι σε απλές κλίνες στην Πιερία και 10 σε ΜΕΘ, ενώ στις ΠΕ Σερρών και Έβρου όπου η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι οριακά πάνω από το 55% (55,85% και 59,59 αντίστοιχα), νοσηλεύονται 41 ασθενείς (34 σε απλές, 7 σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας/ΜΑΦ) στην πρώτη και 23 στη δεύτερη (18 σε απλές, 5 σε ΜΕΘ). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως απουσιάζουν τα σοβαρά περιστατικά που θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδες αλλά, όπως συνέβη και κατά τα προηγούμενα επιδημικά κύματα, διακομίζονται κατά το σύνηθες στα μεγάλα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη.