Μια ριζοσπαστική πρόταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας βάζει στο τραπέζι η Ισπανία, δια του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, που ουσιαστικά ζητά να θεωρηθεί η Covid-19 ως ενδημική ασθένεια, όπως για παράδειγμα η γρίπη. Κάτι τέτοιο θα είχε άμεσες επιπτώσεις στο μοντέλο παρακολούθησης της νόσου.

«Είναι μία αναγκαία συζήτηση. Η επιστήμη μας έδωσε την απάντηση για να προστατευτούμε. Πρέπει να αξιολογήσουμε την αντιμετώπιση του Covid από πανδημική σε ενδημική ασθένεια» δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Cadena Ser, προσθέτοντας ότι η θνησιμότητα του ιού έχει μειωθεί από την αρχή της πανδημίας.

Οι δηλώσεις Σάντσεθ έρχονται σε μία περίοδο που η μετάλλαξη Omicron έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη, με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αλλά χαμηλότερα ποσοστά νοσηλειών και θανάτων έναντι των προηγούμενων στελεχών. Όπως είπε, ίσως συντρέχουν λόγοι να αξιολογηθεί η ασθένεια με διαφορετικές παραμέτρους απ’ αυτές που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα και πάντα «με προφύλαξη».

«Πιστεύω ότι έχουμε τις προϋποθέσεις, ώστε με προφύλαξη και σιγά-σιγά να ανοίξουμε τη συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο, σε επίπεδο επαγγελματιών Υγείας αλλά και ευρωπαϊκά, ώστε να αρχίσουμε να αξιολογούμε τις εξελίξεις της ασθένειας με διαφορετικές παραμέτρους απ’ ότι τώρα», επισήμανε.

Το μοντέλο που εξετάζει η Ισπανία

Παράλληλα, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El País, σύμφωνα με το οποίο οι ισπανικές υγειονομικές αρχές συντάσσουν ένα νέο σύστημα παρακολούθησης, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται πανευρωπαϊκά για την παρακολούθηση της γρίπης.

Σε αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι δεν θα χρειάζεται να καταγράφεται κάθε νέα μόλυνση, ενώ τα άτομα με συμπτώματα δεν θα υποβάλλονται απαραίτητα σε τεστ, αλλά θα συνεχίσουν να λαμβάνουν θεραπεία. Κάτι τέτοιο εφαρμόζεται και στη γρίπη, όπου χρησιμοποιούνται δείγματα δεδομένων από επιλεγμένους γιατρούς, βάσει των οποίων προβλέπονται τα κύματα της ασθένειας, χωρίς να μετρώνται όλες οι περιπτώσεις, και χωρίς συστήματα δοκιμής και ιχνηλάτησης, που επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει εργαστεί γι’ αυτή τη νέα προσέγγιση τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Σάντσεθ αποκάλυψε ότι η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας έθεσε το θέμα στους Ευρωπαίους ομολόγους της. Τις τελευταίες επτά ημέρες, η Ισπανία ανακοίνωσε περίπου 692.000 νέα κρούσματα, με το 13,4% των κλινών σε νοσοκομεία να αφορούν σε περιστατικά Covid, έναντι 13,8% ένα χρόνο πριν, με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων σε κάτω από 115.000.

Επιφυλάξεις και ενδεχόμενες αντιδράσεις

Τυχόν υιοθέτηση των ισπανικών προτάσεων θα έβαζε τέλος στα σκληρά lockdown και την καθημερινή ανακοίνωση των δεικτών της πανδημίας.

Παράλληλα, ο Σάντσεθ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αντιδράσεις από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία που διαπιστώνεται μεγαλύτερος δισταγμός των πολιτών να εμβολιαστούν, όπως και στη Γαλλία, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους.

Την ίδια ώρα, επιδημιολόγοι θεωρούν πρώιμη μία τέτοια συζήτηση. Ο πρώην διευθυντής του ΠΟΥ Daniel López-Acuña δήλωσε ότι είναι πρώιμο να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε μία ενδημική φάση. «Θα συμβεί σε πολλούς μήνες, όχι τώρα» σχολίασε.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε η 4η δόση, μόνο σε ανοσοκατασταλμένους – Κοντά στα 35.000 τα κρούσματα σήμερα

4η δόση εμβολίου: Άμεσα οι αποφάσεις – «Είναι έτοιμα τα συστήματα», λέει ο Θεμιστοκλέους

Κορωνοϊός: Προς παράταση η χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση