Παράθυρο αισιοδοξίας άνοιξαν – για πρώτη φορά χθες- ειδικοί και κυβέρνηση ως προς το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της πανδημίας στην Αττική, παρά το γεγονός ότι τα νέα κρούσματα από κορονοϊό ανήλθαν συνολικά σε 29.334 σε όλη τη χώρα, παραμένοντας σταθερά σε πενταψήφιο αριθμό, εξαιτίας της παραλλαγής «Όμικρον». «Νομίζω ότι θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω πολύ γρήγορα» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προσθέτοντας πως «πρέπει να κάνουμε υπομονή μια, δυο, τρεις εβδομάδες και θα δούμε τα κρούσματα να κατεβαίνουν και θα δούμε τα πράγματα να είναι καλύτερα».
Την ίδια, αισιόδοξη, οπτική συμμερίστηκε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Δεν ξέρω με σιγουριά, για να πω ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση, αλλά το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, τουλάχιστον θα ξεκινήσει από την Αττική, τις επόμενες δύο εβδομάδες» υποστήριξε ο κ. Μαγιορκίνης, παρατηρώντας ταυτόχρονα πως «είμαστε στη φάση, όπου, θα έλεγα, βλέπουμε μια επιπέδωση της καμπύλης, είναι νωρίς όμως να το πούμε με ασφάλεια».
Κομβικό σημείο, σε κάθε περίπτωση, για την περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα, για το οποίο η κυβέρνηση προετοιμάζεται τις τελευταίες ημέρες πυρετωδώς, καθώς αναμένεται να αποτυπώσει -λόγω της εκτεταμένης ιχνηλάτησης μέσω τεστ- το εύρος της εξάπλωσης της παραλλαγής «Όμικρον» πανελλαδικά, παρότι θα αυξήσει αισθητά τον αριθμό των νέων μολύνσεων, με την κ. Γκάγκα να εκτιμά πως υπάρχει η πιθανότητα «να φτάσουμε ή να ξεπεράσουμε τις 50.000».
Παρά το συλλογικό σοκ από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, η ψυχραιμία των ειδικών, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών απέναντι στα πενταψήφια κρούσματα εδράζεται κυρίως στο γεγονός ότι οι νοσηλείες έχουν μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αν και η πίεση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει.
Στο ενδιάμεσο, δηλαδή μέχρι την «επιπέδωση της καμπύλης», το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο πόρο για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος που πυροδότησε η παραλλαγή «Όμικρον», εξαντλώντας κάθε δυνατό περιθώριο. Στην κατεύθυνση αυτή, την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία επίταξης των ιδιωτών γιατρών (πνευμονολόγοι, παθολόγοι, αναισθησιολόγοι και γενικοί γιατροί) με αφετηρία τη Δυτική, την Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η επιστράτευση θα διαρκέσει ένα μήνα, ενώ συζητείται η ίδια διαδικασία να ακολουθηθεί και για τους παιδιάτρους, στα εμβολιαστικά κέντρα. Την ίδια ώρα, σε καραντίνα βρίσκονται τουλάχιστον 1.200 υγειονομικοί μόνο στην Αττική, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακό, υπολογίζοντας στους 2.500, όσους συναδέλφους του νοσούν πανελλαδικά.
Εκτός από την επίταξη, μέχρι τη Δευτέρα θα έχει λυθεί το πρόβλημα με τις ελλείψεις σε φάρμακα που εντοπίστηκε λόγω των γιορτών, ενώ οδηγία αναμένεται να υπάρξει την ίδια ημέρα και αναφορικά με τη λειτουργία των πανεπιστημίων όλης της χώρας, μεσούσης της νέας έξαρσης της πανδημίας. Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως η κατευθυντήρια οδηγία προς τα ΑΕΙ θα προβλέπει ευελιξία στο ακαδημαϊκό και εξεταστικό πρόγραμμα, δεδομένου ότι αρκετοί φοιτητές και φοιτήτριες νοσούν από κορωνοϊό.
Παράλληλα, με εφεδρείες σε ανθρώπινους πόρους ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την πίεση των επόμενων δύο εβδομάδων από νοσήσεις λόγω κορωνοϊού το Δημόσιο κι ενώ την επιστροφή στην εργασία τους -μετά από πενθήμερη καραντίνα- εισηγήθηκε χθες η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, για όλους τους εργαζόμενους στις νευραλγικές δομές του Δημοσίου, που νοσούν από κορωνοϊό, εξετάζοντας σχετικό αίτημα. Η εισήγηση των ειδικών αφορά σε θέσεις που θεωρούνται καίριες για τη λειτουργία του Κράτος, όπως το πεδίο της Υγείας και τα Σώματα Ασφαλείας, οπότε οι εργαζόμενοι των κλάδων αυτών θα μπορούν να επιστρέψουν στα καθήκοντα μετά την πενθήμερη καραντίνα λόγω νόσησης από Covid-19, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού διαγνωστικού τεστ. Επί της εισήγησης αναμένεται να αποφανθούν τις επόμενες ημέρες τα αρμόδια Υπουργεία, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ακολούθως την απόφασή της για το θέμα.
Σε επίπεδο κυβερνητικών ανακοινώσεων, εκκρεμεί και αυτή της αλλαγής ως προς τον χρόνο ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, καθώς «είμαστε να ανακοινώσουμε ότι στο 6μηνο, ό,τι ισχύει για την ενισχυτική δόση στους 60+ , θα ισχύει και για το σύνολο των ηλικιών» ανέφερε σχετικά χθες ο Υπουργός Υγείας, ώστε όποιος πολίτης δεν έχει κάνει την τρίτη δόση στο 7μηνο, να θεωρείται ανεμβολίαστος. Ως προς τους εμβολιασμένους πολίτες που νόσησαν από κορονοϊό, το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους θα ακυρώνεται για τις ημέρες ανάρρωσής τους και θα ενεργοποιείται εκ νέου, μόλις εντοπίζονται αρνητικοί στον κορωνοϊό, όπως διευκρίνισε χθες ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. «Είναι αυτονόητο ότι δεν ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για εκείνον που νοσεί για τις ημέρες της νόσησης ή της ανάρρωσης. Διακόπτεται η ισχύς του και επανέρχεται εκ νέου μετά την παρέλευση των ημερών της νόσησής του» τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Παράλληλα, έκτακτο πλάνο για την αντιμετώπιση τυχόν κύματος νοσήσεων στο προσωπικό των δημόσιων συγκοινωνιών έχουν εκπονήσει η ΣΤΑΣΥ, η ΟΣΥ και ο ΟΑΣΑ. Ειδικά για τον ΟΑΣΑ, έχουν εκπονηθεί εναλλακτικά προγράμματα δρομολόγησης λεωφορείων και συρμών, που θα ανταποκρίνονται σε διάφορα σενάρια μείωσης του αριθμού των διαθέσιμων οδηγών, αλλά και ανάλογα με την επιβατική κίνηση, η οποία εκτιμάται ότι συνολικά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είναι μειωμένη λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, τα ειδικά προγράμματα δρομολόγησης έχουν σχεδιαστεί για όλες τις γραμμές του δικτύου, με προτεραιότητα στις γραμμές υψηλής ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής, λαμβάνοντας υπόψη την εκτιμώμενη, ανά σενάριο, διαθεσιμότητα των οδηγών, καλύπτοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα.
Ως προς τη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα το επόμενο διάστημα, «περιμένω διαταραχή στην παραγωγική διαδικασία και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα τις επόμενες δύο εβδομάδες» ανέφερε σχετικά χθες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, γνωστοποιώντας παράλληλα πως εκπονείται σχέδιο έκτακτης ανάγκης στο Υπουργείο, ώστε να χαρτογραφηθούν τυχόν απουσίες λόγω ασθένειας, κυρίως από τη Δευτέρα και εξής. Για το λόγο αυτό, «είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές διαταραχές ή να τις περιορίσουμε στο μικρότερο δυνατό επίπεδο», κατέληξε ο κ. Πέτσας.
Eιδήσεις σήμερα:
Πάτρα: Θετική στον κορωνοϊό μία εργαζόμενη στο Άσυλο Ανιάτων, αρνητικοί οι πέντε φιλοξενούμενοι
Θεσσαλονίκη: Διασωληνώθηκε 47χρονος πατέρας τριών παιδιών σε ΜΕΘ
Εισήγηση της Επιτροπής για επιστροφή ύστερα από πενθήμερη καραντίνα για εργαζόμενους στο Δημόσιο