Γράφει η Γεωργία Σαδανά
Κορυφώνονται σχεδόν παράλληλα αφενός το πέμπτο κύμα της πανδημίας που προκαλεί η παραλλαγή «Όμικρον» και αφετέρου η κυβερνητική προετοιμασία για τις συνέπειές του, προκειμένου αυτό να επηρεάσει όσο το δυνατόν λιγότερο την καθημερινότητα των πολιτών. Με το ποσοστό εμφάνισης της «Όμικρον» στα χθεσινά δείγματα να έχει ξεπεράσει το 90%, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο χρόνος δεν αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος για την κυβέρνηση αλλά μάλλον το αντίθετο, καθώς αυτή καλείται να διασφαλίσει, μέσα σε λίγο χρόνο, τόσο την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, όσο και της πραγματικής οικονομίας, με αισθητά λιγότερους ανθρώπινους πόρους, λόγω νόσησης από τον κορωνοϊό.
Υπό αυτό το πρίσμα, υπ’ ατμόν βρίσκονται τις τελευταίες ώρες τα περισσότερα Υπουργεία, προκειμένου να καταρτίσουν «έκτακτα πλάνα» δράσης τουλάχιστον μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, καθώς ο πρώτος μήνας του 2022 καθίσταται -εκ των πραγμάτων- ο μήνας επέλασης της παραλλαγής «Όμικρον» και στην Ελλάδα. Ένα πρώτο ορόσημο για τις αντοχές του δημόσιου συστήματος αποτελεί η επαναλειτουργία των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, μολονότι ως απόλυτη προτεραιότητα προκρίνεται η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΣΥ, όπου «χρειάζονται όλοι αυτή τη στιγμή», όπως τόνισε χθες η κ. Γκάγκα.
Επόμενο ορόσημο στην κυβερνητική προσπάθεια αναχαίτισης του κύματος της παραλλαγής «Όμικρον» συνιστά η 11η Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να αποτιμηθούν τα μέχρι τότε επιδημιολογικά δεδομένα σε συνάρτηση με την απόδοση των υφιστάμενων υγειονομικών περιορισμών, οι οποίοι ενδέχεται να παραταθούν ή ακόμη να αναβαθμιστούν.
Στις κυβερνητικές αποφάσεις αναφορικά με το μέλλον των υφιστάμενων μέτρων προστασίας ή ακόμα και τη λήψη νέων, θα ληφθεί υπόψη και ο όγκος των νοσούντων υπαλλήλων σε υπηρεσίες αιχμής, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η ΕΛ.ΑΣ, τα ΚΕΠ και άλλες υπηρεσίες, όπως βέβαια και ο συνολικός αριθμός των ασθενών στη χώρα, μαζί με τα χαρακτηριστικά των νοσηλειών τους (ήπιες ή μη), ως προς την πίεση προς το ΕΣΥ.
Επίταξη γιατρών
Σε κάθε περίπτωση, πρώτος «στόχος» του κορωνοϊού όσον αφορά στο προσωπικό της μάχης στην «πρώτη γραμμή» απέναντί του, αποδείχθηκαν οι υγειονομικοί, οι οποίοι νοσούν, κατά την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα σε ποσοστό «ανάλογα με το νοσοκομείο από 1,2% έως 2%». «Δεν έχει φτάσει στο 4% γενικά» υποστήριξε ακόμη η κ. Γκάγκα, γνωστοποιώντας, ωστόσο, τον τρόπο κάλυψης των λειτουργικών, αυτών, κενών. Συγκεκριμένα, «προχωράμε σε επιτάξεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν τώρα» ανακοίνωσε χθες η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, μαζί με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τον τελευταίο να παρέχει κλίνες για νοσηλείες ασθενών με Covid. Τα φύλλα των επιτάξεων προβλέπεται να αποσταλούν μεθαύριο Παρασκευή ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα τα καθήκοντα όσων μελών του προσωπικού των νοσοκομείων έχουν εντοπιστεί θετικοί, από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή «Όμικρον».
Εναλλακτικές λύσεις
Εκτός από τον τομέα της Υγείας, όπου επελέγη η λύση της επίταξης, στην εκπαίδευση, η κατάσταση με το προσωπικό που έχει βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό θα αντιμετωπιστεί με το πρώτο κουδούνι για το 2022, δηλαδή τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν προβλέπεται να προσέλθουν μέχρι τότε στα καθήκοντά τους, μολονότι στο Υπουργείο Παιδείας η προετοιμασία για την επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνεχίζεται εντατικά, προκειμένου να βρεθούν τρόποι κάλυψης τυχόν κενών.
Στο πλαίσιο αυτό, τηλεδιάσκεψη με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης είχε χθες ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Αλέξανδρος Κόπτσης, ώστε να καταγραφούν εναλλακτικές λύσεις, πριν την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Παρότι τα όποια κενά δεν είναι εφικτό να διαφανούν άμεσα (τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας λόγω της διοικητικής διαδικασίας δήλωσης των κρουσμάτων για τους διδάσκοντες), η αναπλήρωση των δασκάλων και των εκπαιδευτικών θα γίνεται είτε με διδακτικό προσωπικό της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, είτε ενδοσχολικά, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η λύση που θα επιλεγεί, θα εξαρτηθεί, κατά πληροφορίες από:
· Τον αριθμό των κρουσμάτων στους εκπαιδευτικούς
· Την ειδικότητά τους και
· Τη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, εκεί όπου δηλαδή υπηρετούν.
Την ίδια ώρα, με ικανοποιητικό ρυθμό εξελίχθηκε χθες και η δωρεάν διάθεση των self test για τον μαθητικό πληθυσμό, η οποία εξακολουθεί και σήμερα -παρά την αργία- σε όσα φαρμακεία εφημερεύουν.
Το λειτουργικό «πλήγμα» στην Ελληνική Αστυνομία εξαιτίας της παραλλαγής «Όμικρον» περιέγραψε χθες, ερωτηθείς σχετικά, και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Η Ελληνική Αστυνομία είναι τμήμα της κοινωνίας και υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι έχουν νοσήσει. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη λειτουργία των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες αιχμής που αφορούν την ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνοντας πως «ο αριθμός των αστυνομικών που βρίσκονται σε νοσοκομεία είναι μόλις 20 από τη συνολική δύναμη». Συνολικά, από τα 56.500 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, νοσούν με κορωνοϊό 1.968, πέραν των 20 που παραμένουν νοσηλευόμενοι. Ειδικά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής νοσούν 752 αστυνομικοί, σε σύνολο δύναμης 17.000 ατόμων, ενώ «είναι δεδομένα πολύ περισσότερα από 100 τα κρούσματα και 8 συνάδελφοί μας νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης» ανέφερε στο protothema.gr, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Τσαϊρίδης, αναφορικά με την κατάσταση στη συμπρωτεύουσα.
Πονοκέφαλος οι εκπτώσεις
Ως «δύσκολα διαχειρίσιμη» χαρακτηρίζουν, την ίδια ώρα, την κατάσταση στην αγορά οι άνθρωποι του επιχειρείν, μετρώντας ήδη αρκετά κρούσματα από την παραλλαγή «Όμικρον». Για την κάλυψη των θέσεων αυτών, γίνεται είτε προγραμματισμός για εργασία εκ περιτροπής (ώστε να προστατευθούν οι υπόλοιποι), είτε επιστρατεύονται υπάλληλοι από άλλα τμήματα. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος, ωστόσο, για τους επιχειρηματίες είναι οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες κάνουν πρεμιέρα τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Καθώς παραδοσιακά την πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή το χρονικό διάστημα 10-17 Ιανουαρίου, καταγράφεται η μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση κι ενώ τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά και την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, ελλοχεύει έντονος φόβος ότι θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στη διασπορά του ιού, λόγω της μεγάλης κινητικότητας. «Περιμένουμε μεγάλο κύμα νοσήσεων» τονίζουν στο protothema.gr παράγοντες της αγοράς, μετά την πρώτη εβδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων, χωρίς να αποκλείουν να μειωθεί τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των επιτρεπόμενων πελατών ανά κατάστημα, με βάση την επιφάνειά του.
Γνωμάτευση για την πληρωμή άδειας
Ειδικά για τους νοσήσαντες υπαλλήλους, για να θεωρηθεί νόμιμη η απουσία τους από την εργασία λόγω νόσησης από κορωνοϊό, αρκεί πλέον η βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), μετά και την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Το μέτρο αφορά και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες, προκειμένου να λάβουν άδεια ασθενείας 5 ημερών, έχοντας προηγουμένως διαγνωσθεί θετικοί με ένα απλό rapid test το οποίο θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα gov.gr από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα. Δεν απαιτείται, δηλαδή, σε καμία περίπτωση η διενέργεια μοριακού τεστ (PCR) για την χορήγηση της άδειας ασθενείας. Για να πληρωθεί, ωστόσο, στον εργαζόμενο η άδεια από πλευράς του εργοδότη, ο ΕΦΚΑ διευκρίνισε ότι χρειάζεται -πέραν της βεβαίωσης θετικού rapid test- και ιατρική γνωμάτευση.
Για την προμήθεια της ιατρικής γνωμάτευσης, οι θα πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά, είτε με το υγειονομικό όργανο που τους χορήγησε τη βεβαίωση του θετικού τεστ, είτε με τον ιατρό τους (συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή μη, σχετικής ειδικότητας), να ενημερώνουν για το τεστ και να ζητούν ιατρική γνωμάτευση, προκειμένου να τους χορηγεί αναρρωτική άδεια από την ημερομηνία του τεστ.