Γράφει η Γεωργία Σαδανά
Αναλυτικές οδηγίες για την απρόσκοπτη λειτουργία του δημοσίου τομέα, στη σκιά της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής «Όμικρον» εξέδωσε πριν ακόμα την έλευση του 2022, το υπουργείο Εσωτερικών, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά.
Όλο το προηγούμενο διάστημα και ιδιαίτερα τις ημέρες των γιορτών, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, παρακολουθούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, προσεκτικά την επίδραση της πανδημίας στον κρατικό μηχανισμό, προκειμένου να υπάρξουν έγκαιρα οι αναγκαίες παρεμβάσεις, που θα διασφάλιζαν ικανές συνθήκες για τη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών, από πλευράς του Δημοσίου.
Στο πλαίσιο αυτό, κατευθυντήριες γραμμές για τη λειτουργία του Δημοσίου στη φάση έξαρσης της πανδημίας εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, με υπηρεσιακό έγγραφο ήδη από τις 30 Δεκεμβρίου, προχωρώντας στην επέκταση της τηλεργασίας σε ποσοστό 50% μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα, «ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται σε ποσοστό έως πενήντα τοις εκατό (50%), βάσει πλάνου εργασιών κάθε υπηρεσίας, για την κατάρτιση του οποίου λαμβάνονται υπόψη η φύση των καθηκόντων των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και οι ανάγκες κάθε υπηρεσίας» αναφέρεται στο υπηρεσιακό έγγραφο, όπου απαριθμώνται όλα τα «μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού».
Δικλείδα Ασφαλείας
Οι οδηγίες αφορούν τόσο στους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες στο Δημόσιο, όσο και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, δηλαδή όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «με προτεραιότητα στους ανήκοντες σε ομάδες αυξημένου κινδύνου» υπαλλήλους.
«Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε φορέα η αξιοποίησή του στις κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου όπου ανήκει», όπως προβλέπεται ακόμη στην ίδια εγκύκλιο. Σε κάθε περίπτωση, «η παρεχόμενη από τους υπαλλήλους τηλεργασία δεν θα επηρεάσει την εξυπηρέτηση των πολιτών» υπογραμμίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι «εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο της σταδιακής προσέλευσης των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες».
Εμβολιασμός και νόσηση
Ως προς τον εμβολιασμό των δημοσίων υπαλλήλων, η σχετική εγκύκλιος επισημαίνει πως «ειδικώς ως προς όσους έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση», ενώ για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν νοσήσει «το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων».
«Σχέδιο Β»
Στο ενδιάμεσο, εκτιμώντας πως η έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες νοσήσεις δημοσίων υπαλλήλων που με τη σειρά τους θα επηρέαζαν την ομαλή λειτουργία του δημοσίου, ο κ. Βορίδης ζήτησε από όλα τα Υπουργεία να καταρτιστεί ένα «έκτακτο πλάνο» εργασιών, το οποίο θα λειτουργήσει ως «plan B», προκειμένου να μην παραλύσουν οι δημόσιες υπηρεσίες το επόμενο διάστημα, παρά το αυξημένο ποσοστό της τηλεργασίας.
Υπηρεσίες αιχμής
Η σχετική εγκύκλιος απεστάλη χθες από το υπουργείο Εσωτερικών με προθεσμία δύο ημερών (μέχρι αύριο, Τετάρτη) σε κάθε υπουργείο, ώστε αφενός να κατονομαστούν οι υπηρεσίες αιχμής και αφετέρου να δοθεί ειδικό βάρος στη λειτουργία τους, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Πιστοποιητικό νόσησης: Τι ισχύει με την άδεια του εργαζομένου, χρειάζεται PCR ή Rapid test;
Στις 34.000 τα κρούσματα μέχρι τις 11 το πρωί- Πάμε για 50.000 σήμερα