Θλίψη και απογοήτευση έχουν προκαλέσει οι δηλωσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκου περί «VIP κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)».
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας η πρόεδρος, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου ξεκαθάρισε ότι είναι «αδόκιμη η αναφορά για διακριτές συμπεριφορές στη διαχείριση των κλινών ΜΕΘ».
Συμπλήρωσε ότι όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες υπαγορεύουν την ανάγκη να «αποκατασταθεί η αλήθεια. Έχουμε την διαβεβαίωση της κυβέρνησης για την υποστηριξη στο έργο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των ΜΕΘ».
Η διευθύντρια ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» εξήγησε στη συνέχεια ότι η ΜΕΘ είναι ένας διακριτός χώρος που λειτουργεί 24/7. «Η εισαγωγή στις ΜΕΘ γίνεται βάσει κριτηρίων και όταν δεν επαρκούν οι κλίνες φροντίζουν η παρεχόμενη φροντίδα να γίνεται σε άλλους χώρους, όπως οι ΜΑΦ».
Τόνισε, δε, ότι δεν γίνεται επιλογή ασθενών, αλλά «διαλογή με πολύ αυστηρά κριτήρια». «Σε κάθε περίπτωση, στην κλίνη δεν αναγνωρίζουμε προσωπικότητες, βιογραφικά, οικονομικές δυνατότητες, αλλά ισότιμες ανθρώπινες ζωές. Ο επαγγελματισμός και η ηθική των Ελλήνων εντατικολόγων δεν θα επέτρεπε ουδεμία παρεμβολή στο έργο τους» προσέθεσε.
Αναφερομένη στον αριθμο των κλινών ΜΕΘ, η κ. Κοτανίδου είπε ότι λειτουργούν σήμερα περιπου 1.280 κλίνες.
Ενώ η Μαρία Θεοδωρακοπούλου, Διευθύντρια ΜΕΘ Νοσοκομείο «Αττικό» μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, συμπλήρωσε ότι το ποσοστό θνητότητας στις ΜΕΘ πανελλαδικά κατά τη διαρκεια της επιδημίας κυμαίνεται στο 50-60%.
«Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας έχει θεσπίσει τα κριτήρια εισαγωγής στις ΜΕΘ και εδώ και 2 χρόνια λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των κλινών. Το σύστημα είναι δυναμικό και γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή που και πόσα κρεββάτια είναι κενά και πόσο γρήγορα καλύπτονται. Οι λίστες αναμονής δημιουργούνται καθώς πολλές φόρες έχουμε π.χ. εναν ασθενή με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, υπάρχει διαθεσιμη κλίνη ΜΕΘ αλλά δεν υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό για τη φροντίδα του ασθενή», είπε η κυρία Θεοδωρακοπούλου.
Με τη σειρά του ο κ. Βασίλης Μπέκος, Διευθυντής ΜΕΘ Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας υπογράμμισε ότι «είναι προσβλητικό να κατηγορούμαστε για επιλογή ασθενών. Σκοπός μας διαχρονικά είναι να βγαίνουν ζωντανοί οι ασθενείς απο τις ΜΕΘ και με καλή ποιότητα ζωής. Δίνουμε αγώνα για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Όταν χρειαζεται κάνουμε triage, διαλογή δηλαδή. Κι έχουμε εκπαιδευτεί για να κάνουμε triage. Είναι ηθική μας υποχρέωση να σωθούν όλοι οι ασθενείς. Προτεραιότητα όμως έχουν παντα οι αιμοδυναμικά ασταθεις ασθενείς και αυτοί που χρήζουν μηχανικη υποστήριξης της αναπνοής χωρίς ηλικιακό περιορισμό».
Ανάγκη στελεχωσης των ΜΕΘ
Δοθείσης της ευκαιρίας η κ. Κοτανίδου επανέλαβε την ανάγκη στελέχωσης των ΜΕΘ με εξειδικευμένο προσωπικό. «Αυξήθηκαν οι κλίνες και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στελεχώθηκαν οι ΜΕΘ με προσωπικό που σε πολλές περιπτώσεις δεν είχε την απαραίτητη εξειδίκευση. Το πάγιο αίτημα της επιστημονικής εταιρείας μας για στελέχωση καθίσταται πιο επίκαιρο απο ποτέ, με Αναισθησιολόγους, Εντατικολόγους και νοσηλευτές», είπε.
Κόντρα υπουργείου Υγείας – ΠΟΕΔΗΝ
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει χαρακτηρίσει «ελλεινά ψεύδη» τις δηλώσεις Γιαννάκου παραδεχόμενη ωστόσο ότι, «υπάρχει πίεση στις κλίνες ΜΕΘ. Πράγματι υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται κλίνη ΜΕΘ και αναγκάζονται να βρίσκονται είτε σε χειρουργικά κρεβάτια, είτε σε ΜΑΦ, να διασωληνώνονται με όλους τους ιατρικούς κανόνες και την τεχνολογική υποδομή εκτός κλινών ΜΕΘ περιμένοντας να βρεθούν στους κατάλληλους χώρους».
Πράγματι το Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω του τέταρτου επιδημικού κύματος κορωνοϊού δέχεται πίεση καθώς η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid-19 πανελλαδικά αγγίζει το 80%, με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη όπου η πληρότητα σταθερά είναι στο 100%, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την επιδημία, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Ο υπουργός Υγείας σε σημερινές δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη -κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ- δίνοντας συνέχεια στο θέμα των δηλώσεων του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ είπε ότι, «δεν μπορεί να λέει άνθρωπος που εργάζεται στο ΕΣΥ ότι το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, που έχει την πλατφόρμα, έχουν ένα σύστημα να επιλέγουν ποιοι μπαίνουν σε κλίνες ΜΕΘ και ποιοι θα βρίσκονται έξω και να κρατάνε κλίνες ΜΕΘ». Και χαρακτήρισε τα λεγόμενα του κ. Γιαννάκου ως «προσβολή για όλους τους συναδέλφους του».
Όπως έχει εξηγεί ο κ. Θάνος Πλεύρης, η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ γίνεται από τους γιατρούς των νοσοκομείων στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. «Όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάση ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν» έχει πει ο κ. Πλεύρης ξεκαθαρίζοντας πως «αναφορές ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή τους είναι ψευδέστατες και προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς».
Με τη σειρά της πρόεδρος της Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη εξηγώντας τη διαδικασία εισαγωγής περιστατικού στη ΜΕΘ έχει πει ότι «δηλώνουμε στο ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ το κάθε τμήμα που διασωληνώνει ασθενή του. Δηλώνει αμέσως τα στοιχεία του αρρώστου και ότι χρειάζεται κρεβάτι ΜΕΘ, γιατί έχουν διασωληνωμένους. Οι λίστες αυτές πάνε αμέσως σε ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα ανά πάσα στιγμή. Εκεί ο γιατρός αμέσως επικοινωνεί μόλις του αδειάσει κρεβάτι με το τμήμα που έχει τους διασωληνωμένους».
Στη δικαιοσύνη οι δηλώσεις Γιαννάκου
Υπενθυμίζεται ότι, ο υπουργός Υγείας έχει καταθέσει αναφορά αξιόποινων πράξεων κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου και παντός υπευθύνου, κατηγορώντας τον πως διακινεί «ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις για δήθεν ύπαρξη κλινών ΜΕΘ που κρατούνται για επιλεγμένα πρόσωπα και δεν διατίθενται στους ασθενείς».
Στο μεταξύ, για την καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, παρήγγειλε να ενταχθεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται εδώ και καιρό από τις εισαγγελικές αρχές, με αφορμή καταγγελίες για θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ.
Έτσι, σε αυτή τη δικογραφία που βρίσκεται ανοιχτή προς διερεύνηση, εντάσσονται και οι πρόσφατες καταγγελίες του κ. Γιαννάκου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί η αξιόποινη πράξη της παράβασης καθήκοντος.
Με τη σειρά της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ συντάσσει αναφορά την οποία θα καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να διερευνηθεί η διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών που βρίσκονται εκτός των ΜΕΘ και εάν τηρείται σειρά προτεραιότητας των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ για την εγγραφή στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ για ΜΕΘ.
Η δήλωση Γιαννάκου που άναψε «φωτιές»
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σε τηλεοπτικές του δηλώσεις έχει υποστηρίξει ότι, «με βάση το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς κορωνοϊού. Στο σύστημα εμφανίζονται δεκάδες κενές κλίνες ΜΕΘ καθημερινά. Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ κάτω του 100%. Με βάση την ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού προκύπτει ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ σταθερά υπερβαίνουν τους 100 ασθενείς ημερησίως. Πολλοί παραμένουν για πολλές ημέρες εκτός ΜΕΘ».
Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ επικαλείται και συγκεκριμένο παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο, «την Τετάρτη 1/12/2021 στο Νοσοκομείου του Αγρινίου Μητροπολίτης βρήκε ΜΕΘ σε λίγες ώρες εν αντιθέσει με 58χρονο ασθενή με υποκείμενα νοσήματα που ήταν διασωληνωμένος σε κλινική άνω των πέντε ημερών όπως κατήγγειλε η σύζυγος του και μετά το θόρυβο που προκλήθηκε την επόμενη ημέρα βρέθηκε κλίνη ΜΕΘ σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων».
Σε 6-8 μήνες η πανδημία θα τελειώσει, λέει ο Γαλιατσάτος του Johns Hopkins
Δεν υπάρχουν VIP για τους γιατρούς στο κρεβάτι του πόνου, ξεκαθαρίζει η Παγώνη