Στο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων Π. Σακελλαρόπουλος (ΙΨΥΠΕ) λειτουργεί από τον Νοέμβριο εξειδικευμένο Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου (Ε.Ε.Ψ.Ψ.Π.Ε.).

Η συγκεκριμένη Βραχεία Ψυχαναλυτική Θεραπευτική Παρέμβαση αποτελεί εφαρμογή του μοντέλου “Under Five’s Counselling Service” της Κλινικής Tavistock του Λονδίνου με τις απαιτούμενες τροποποιήσεις και προσαρμογές στις ελληνικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες.

Στο Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης μπορούν να απευθυνθούν οικογένειες με παιδιά ηλικίας 0-5 χρόνων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως:

– Γοερό κλάμα χωρίς εμφανή λόγο

– Δυσκολίες διατροφής, κατάποσης, πρόσληψης βάρους

– Δυσκολίες στον ύπνο

– Δυσκολίες απέκκρισης

– Έντονη ανησυχία ή ανυπομονησία

– Εκρήξεις θυμού ή άπνοια

– Απομόνωση, έλλειψη ενδιαφέροντος

– Αδυναμία αποχωρισμού

– Επιθετικότητα στις σχέσεις με του άλλους

Η παρέμβαση έχει βραχεία διάρκεια (5 ωριαίες εβδομαδιαίες ή δεκαπενθήμερες συνεδρίες) και πραγματοποιείται από δύο θεραπευτές με την ταυτόχρονη παρουσία όλων των μελών της οικογένειας.

Αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων κάθε περίπτωσης εξετάζεται η δυνατότητα επέκτασης της θεραπευτικής παρέμβασης με επιπλέον 1-5 συνεδρίες.

Ο στόχος του προγράμματος είναι να ανακτήσουν οι γονείς την ικανότητα τους να σκεφτούν για το παιδί τους, να αναγνωρίσουν τις δυσλειτουργίες, να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες και να ανακαλύψουν τρόπους να τα βγάζουν πέρα, ώστε να μπορέσουν να μοιραστούν την αμοιβαία χαρά της ανάπτυξης.

Διερευνώντας από κοινού θεραπευτές-γονείς τη συμπεριφορά του παιδιού και την καθημερινότητα των γονιών με τα παιδιά τους, ενδυναμώνεται ο ρόλος τους στη φροντίδα της ψυχοσωματικής υγείας των παιδιών τους και ανοίγει ο δρόμος για την αντιμετώπιση δυσκολιών προτού αυτές γίνουν μόνιμες.

———————————————–

Το Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης (δείτε το φυλλάδιο εδώ) θα λειτουργήσει στον χώρο του Ινστιτούτου, οδός Εσπερίδων 85 & Μενελάου στην Καλλιθέα (βλ. χάρτη) και τα πρώτα διαγνωστικά ραντεβού των ενδιαφερομένων θα πραγματοποιούνται στο Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, το οποίο λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 14.00 ως τις 21.00, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη γραμματεία (τηλ. 210-9595314).