*γράφει ο Γρηγόρης Τζιοβάρας

Την ώρα που στην Ευρώπη «φούντωνε» η συζήτηση για τη γενίκευση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, στην ελληνική Βουλή εξελισσόταν σε σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα η ψήφιση από την ελληνική Βουλή της διάταξης για την επιβολή προστίμου προς όσους είναι άνω των 60 ετών και επιμένουν να μην εμβολιάζονται.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τετάρτη ότι «είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να σκεφτεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού», σε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε ότι από τις 13 Δεκεμβρίου θα είναι διαθέσιμες οι κατάλληλες δόσεις για να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 και τα παιδιά.

Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την νέα παραλλαγή «Όμικρον» παροτρύνει τα 27 μέλη της ΕΕ να πραγματοποιήσουν ανανεωμένες εκστρατείες που θα απευθύνονται σε μη εμβολιασμένα άτομα από όλες τις επιλέξιμες ηλικιακές ομάδες, με στοχευμένες εθνικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της επιφυλακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στο μεταξύ, φαίνεται να κινούνται η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες. Ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς προανήγγειλε τη σχετική πρόθεση της τρικομματικής κυβέρνησής του να θεσπίσει υποχρεωτικότητα, κάτι που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους και τους εταίρους του στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, αφού ακόμη και οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι για ιδεολογικούς λόγους είναι κατά των περιορισμών, δείχνουν διάθεση να μεταβάλλουν άποψη, αφήνοντας μόνη την αντιπολιτευόμενη ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να εκφράζεται αρνητικά.

mitsotakis-tsipras-2

«Προτιμώ να φανώ αυστηρός…»

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε την αναγκαιότητα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας υπογραμμίζοντας: «Η πρωτοβουλία δεν εκδηλώνεται σε κάποιον ουδέτερο χρόνο, με κάποια οριζόντια εφαρμογή, αλλά έρχεται ενόψει και της ιδιαίτερα ανησυχητικής μετάλλαξης “Όμικρον” και με επίκεντρο πάντα τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, που έρχεται πρώτη σε θύματα COVID-19».

Υπερασπιζόμενος την επιλογή, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός, αλλά γρήγορα να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός». Ανέφερε, μάλιστα, ότι από την ώρα που ανακοινώθηκε το μέτρο, δεκαπλασιάστηκαν τα ραντεβού που κλείστηκαν στα εμβολιαστικά κέντρα. «Εθνικός στόχος, είναι η γραμμή που επιβάλλει η πολιτική ευθύνη την οποία ακολουθώ, μία πολιτική, που, σώζει ζωές, σώζει ζωές. Και αυτό ανεξαρτήτως του οποιουδήποτε πολιτικού κόστους μπορεί αυτή η επιλογή να συνεπάγεται», συμπλήρωσε.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, που επεσήμανε ότι μέχρι πρότινος σύσσωμη η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχειρηματολογούσαν κατά της υποχρεωτικότητας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η απόφαση ελήφθη τώρα διότι τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. «Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης “Όμικρον»”. Γνωρίζουμε, όμως, ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς και της πρώτης, αλλά και της τρίτης δόσης, τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε απέναντι στον απρόβλεπτο χαρακτήρα του ιού», πρόσθεσε.

Συνταγματική η υποχρεωτικότητα

Αναφορικά με την επιλογή του διοικητικού προστίμου, σημείωσε ότι «το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση τον γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Και δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων τα οποία τόσο δοκιμάζονται. Είναι μία τελευταία ώθηση τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να λάβουν τη σωστή απόφαση». Υποστήριξε επιπλέον ότι «το πρόστιμο αυτό είναι πολύ μακριά από πρόστιμα της τάξεως των 7.000 ευρώ, που ισχύουν στην Αυστρία ή το πρόστιμο έως 1.000 ευρώ για την μη χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Ιταλία. Τα 100 ευρώ είναι ένα σημαντικό ποσό και ένα σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική, όπως επισημαίνουν έγκριτοι συνταγματολόγοι πολλοί εκ των οποίων δεν πρόσκεινται και στο δικό μας πολιτικό χώρο». Όπως είπε, ο καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης σε αρθρογραφία του υπερασπίστηκε τη συνταγματικότητα της σχετικής ρύθμισης. Επιπλέον, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει εξάλλου ήδη τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας, πολλών εθνικών και διεθνών δικαστηρίων αλλά και του ιδίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επομένως δεν εγείρεται ουσιαστικά κανένα νομικό, συνταγματικό ζήτημα. Σημειώνεται ακόμη το άρθρο 5 παράγραφος 5 του Συντάγματος αναφέρει ρητά ότι «το κράτος μεριμνά για τη δημόσια υγεία», ενώ το άρθρο 21 παράγραφος 3 έχει συγκεκριμένη αναφορά στην ανάγκη προστασίας των μεγαλύτερων ηλικιών.

Όσο για την κριτική που δέχθηκε για το γεγονός ότι δεν επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα, επεσήμανε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να λειτουργεί η οικονομία και η κοινωνία, να μην ξαναγίνει lockdown, ενώ θα πρέπει να προστατεύεται και η δημόσια υγεία. Για αυτό και οι παρεμβάσεις μας πρέπει να είναι στοχευμένες. «Δεν γεμίζουν σήμερα οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς και αστυνομικούς. Από ηλικιωμένους γεμίζουν. Αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο. Εκεί στρέφουμε, λοιπόν, το ενδιαφέρον μας», τόνισε.

Ο Πολάκης, ο Γεροτζιάφας και ο Μόσιαλος

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του λέγοντας: «Εξακολουθείτε να πατάτε σε δύο βάρκες, αλλά είναι καιρός για καθαρές κουβέντες και για συγκεκριμένες λύσεις». Και κάνοντας λόγο για «διγλωσσία και φλερτ με τους αντιεμβολιαστές», συμπλήρωσε: «Ο κ. Πολάκης κάνει συνεχώς επίκληση του αριθμού των εμβολιασμένων συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Τι σημαίνουν αυτά που λέει: Ότι πρέπει να σταματήσουμε να επιμένουμε στους εμβολιασμούς;».

Είμαι έτοιμος να ακούσω κάθε ρεαλιστική πρόταση που ενδεχομένως να έφερνε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα. Όχι, όμως, ληγμένες φωτοβολίδες σαν την διαβόητη “προαιρετική υποχρεωτικότητα”», τόνισε. Ενώ απευθυνόμενος στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ τον ρώτησε αν συμφωνεί με την ενδιαφέρουσα άποψη, όπως τη χαρακτήρισε, υπέρ του καθολικού εμβολιασμού που εξέφρασε πρόσφατα ο καθηγητής στη Σορβόννη Γρηγόρη Γεροτζιάφα και μέλος στην επιτροπή των σοφών την οποία έφτιαξε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας.

«Έχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, για το πώς αντιλαμβάνεται την υποχρεωτικότητα», είπε, προσθέτοντας: «Μια απλή ιδέα είναι να μην μπορούν οι ανεμβολίαστοι να έχουν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις δημόσιες υπηρεσίες, σε φορολογική ενημερότητα. Ο συνεπής, δηλαδή, στις φορολογικές υποχρεώσεις δεν θα μπορεί να παίρνει φορολογική ενημερότητα, δεν θα μπορεί να παίρνει τα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Απαντώντας ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, απέφυγε να τοποθετηθεί, περιοριζόμενος να πει ότι έχει συμβούλους που λένε τις απόψεις τους. Ενώ αμέσως μετά επικαλέστηκε την ιδιότητα του άτυπου πρωθυπουργικού συμβούλου που έχει ο καθηγητής στο Λονδίνο Ηλίας Μόσιαλος για να επισημάνει: «Έχετε κι εσείς συμβούλους που λένε τις δικές τους απόψεις. Διάβασα σήμερα εγώ τον κ. Μόσιαλο να λέει την άποψή του για την απόφασή σας να επιβάλλετε 100 ευρώ πρόστιμο. Και λέει ότι κάνετε λάθος. Και λέει ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα. Και λέει ότι θα ήταν προτιμότερο αντί να επιβάλλετε πρόστιμο, να δίνατε θετικά κίνητρα στους συνταξιούχους. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη του συμβούλου σας;, αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

«Προφανώς και διαφωνώ με την άποψη του κ. Μόσιαλου. Διότι αν συμφωνούσα, δεν θα είχαμε προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου», αντέτεινε ο πρωθυπουργός. «Εσείς, όμως, δεν είχατε το θάρρος να τοποθετηθείτε ξεκάθαρα για την άποψη του συμβούλου σας, που είναι μία άποψη η οποία, αν μη τι άλλο, συνιστά πρόταση. Είναι μία πρόταση συγκεκριμένη. Εσείς δεν έχετε καταθέσει πρόταση καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με εξαίρεση τις συνηθισμένες κοινοτοπίες περί δημιουργίας παραπάνω τμημάτων. Λες και αυτή η χώρα μπορεί ξαφνικά να πάει από τα είκοσι χιλιάδες στα είκοσι πέντε χιλιάδες τμήματα, λες και μπορεί να προσλάβει πενήντα χιλιάδες καθηγητές».