Έξαρση της πανδημίας για τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η ραγδαία και σημαντική αύξηση των κρουσμάτων πανευρωπαϊκά αναμένεται ότι θα επιδεινώσει και τους υπόλοιπους δείκτες. Αν και το ποσοστό θνητότητας σε όλες τις χώρες είναι χαμηλό, αυξάνεται με αργούς ρυθμούς.

Στο στόχαστρο των κυβερνήσεων, ενόψει και των Χριστουγέννων, βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι. Η Αυστρία περιμένει «πράσινο φως» από τη Βουλή για να καθιερώσει lockdown σε ανεμβολίαστους, που θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο για εργασία, επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ και άθληση, ενώ στο «μάτι του κυκλώνα» βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι σε χώρες όπως η Βρετανία και η Δανία, όπως και χώρες με υψηλό ποσοστό αρνητών.

Η Ολλανδία αποφάσισε να επιβάλλει το πρώτο μερικό lockdown από αύριο Σάββατο, οπότε μπαρ, εστιατόρια και μη απαραίτητα κέντρα θα κλείνουν στις 19:00. Παράλληλα, θα επεκταθεί η τηλεργασία όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις.

Την επαναφορά περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσε και η κυβέρνηση στη Νορβηγία, εξουσιοδοτώντας τους δήμους να χρησιμοποιούν το «πάσο υγείας». Στόχος είναι η καθιέρωση και νέων μέτρων, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας, που δεν θα τόσο αυστηρά όσο στο παρελθόν.

Στη Γερμανία, το επιδημιολογικό Ινστιτούτο «Robert Koch» ζήτησε την ακύρωση των μεγάλων εκδηλώσεων την ώρα που ξεκινά η περίοδος του Καρναβαλιού και οι χριστουγεννιάτικες αγορές ετοιμάζονται να ανοίξουν.

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κάλεσε τα κράτη-μέλη να λάβουν προφυλάξεις για την περαιτέρω επιδείνωση της πανδημίας.

Σε «πολύ ανησυχητική κατάσταση» η Ελλάδα σύμφωνα με το ECDC

Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό CDC ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα ανήκει στις 10 χώρες της ΕΕ που βρίσκονται σε «πολύ ανησυχητική» κατάσταση. Πλην της Ελλάδας, στη λίστα βρίσκονται Βέλγιο, Πολωνία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία και Σλοβενία.

Στις χώρες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «ανησυχητική» [κατάσταση της επιδημίας Covid-19] βρίσκονται η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Τρεις χώρες βρίσκονται στην κατηγορία «μέτρια ανησυχία» (Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρος) ενώ τέσσερις χώρες βρίσκονται σε αυτήν της «χαμηλής ανησυχίας» (Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία και Μάλτα).

ecdc_stoixeia

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές, ο αριθμός των μολύνσεων και των θανάτων αναμένεται να αυξηθεί περίπου 50% τις επόμενες δύο εβδομάδες, για να φθάσουν έναν εβδομαδιαίο ρυθμό 300 νέων μολύνσεων και 2,7 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους.

Για άλλες τρεις χώρες εκτός ΕΕ που παρακολουθούνται από την υπηρεσία (Νορβηγία, Ισλανδία και Λίχτενσταϊν), η κατάσταση χαρακτηρίζεται «ανησυχητική».

Στα 6.862 τα νέα κρούσματα, 508 οι διασωληνωμένοι, 55 θάνατοι

Σε αριθμό άνω των 6.000 κινούνται σταθερά τα κρούσματα στη χώρα μας, ενώ το ΕΣΥ δέχεται ασφυκτική πίεση.  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 6.862 νέα κρούσματα, 508 διασωληνωμένους ασθενείς, εκ των οποίων οι 423 είναι ανεμβολίαστοι και 55 θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

Τα 1.491 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και 1.194 στη Θεσσαλονίκη.

xartis12_11

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 405 (ημερήσια μεταβολή -6.03%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 402 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

hlikia12_11