Στους 503 ανέρχονται πλέον οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό, διαρρηγνύοντας σήμερα το φράγμα των 500 ως αποτέλεσμα μιας συνεχούς αυξητικής τάσης με αφετηρία την 21η Ιουλίου. Τελευταία φορά που καταγράφηκε τέτοιος αριθμός ήταν στις 29 Μαΐου (510), οπότε είδαμε ξανά το φράγμα να «σπάει», προς την αντίθετη ωστόσο κατεύθυνση.
«Η πανδημία μας έμαθε ούτε να προβλέπουμε ούτε και να αιφνιδιαζόμαστε», ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, απαντώντας σε ερώτημα που της τέθηκε στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα. Και ενώ η πανδημία χαρακτηρίστηκε απρόβλεπτη, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) από την εκθετική αύξηση της διασποράς κρίνεται βέβαιη με μαθηματική ακρίβεια.
Έως τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να συνεχιστεί η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας που επί του παρόντος σημειώνεται αυξημένη στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία ενώ η «ασφαλής» ακόμα Αττική βρίσκεται σε εγρήγορση για ένα ενδεχόμενο κύμα εισαγωγών, το οποίο θα αποκρούσει άμεσα με τη μετατροπή non-Covid κλινών σε Covid και την ενίσχυση από τον ιδιωτικό τομέα, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα.
Οι ειδικοί κατέστησαν σαφές πως δεν γίνονται συζητήσεις για νέα μέτρα οριζόντια ή τοπικά, επιμένοντας πως ο εμβολιασμός, ιδίως των μεγαλύτερων ηλικιών, παραμένει το βασικό όπλο για τον περιορισμό της πανδημίας.
Οι άνω των 60 ετών κρίνουν τη «μοίρα» του ΕΣΥ
Σε ένα «κρίσιμο» όπως χαρακτήρισε στοιχείο στάθηκε η κυρία Παπαευαγγέλου, ότι σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη των άνω των 60 είναι υψηλή, η θνησιμότητα και η νοσηρότητα από τον κορωνοϊό αυξάνεται ελάχιστα με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να μην πιέζονται, ασχέτως υψηλής διασποράς και χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό.
Οι 65 ετών και άνω αντιστοιχούν στο 83.4% των συνολικών θανάτων από την COVID-19 και το 52.5% των διασωληνωμένων σήμερα. Από το σύνολο των ασθενών σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, το 82.7% είναι ανεμβολίαστοι.
Στα «χέρια» τους ουσιαστικά βρίσκεται η μοίρα της πανδημίας και του ΕΣΥ, την κατάσταση των οποίων σκιαγραφούν τα αυξημένα επιδημιολογικά δεδομένα: η πληρότητα 88% των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) πανελλαδικά και 97% στη Θεσσαλονίκη, οι αυξημένες εισαγωγές (431 το περασμένο 24ωρο), τα περισσότερα από 47.000 ενεργά κρούσματα, η αύξηση νέων διαγνώσεων κατά 50% και θανάτων κατά 13% (67 σήμερα), οι 3.633 νοσηλευόμενοι ασθενείς και το ένα τρίτο σχεδόν της χώρας στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη.
Χάρη στον εμβολιασμό η θνητότητα στους ηλικιωμένους 80 ετών και κάτω έχει περιοριστεί στο 0,4%, με τα εμβόλια να αποδεικνύονται ξανά αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Δέλτα που αποτελεί σταθερά το 100% των μεταλλαγμένων στελεχών στη χώρα κατά την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον και σε συνθήκες επικράτησης της Δέλτα, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι σημαντικά μικρότερος.
Χαραμάδα αισιοδοξίας εντούτοις αποτελεί η αύξηση στους εμβολιασμούς τόσο για πρώτη δόση όσο και τρίτη δόση. Συνολικά στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί 13.100.811 εμβολιασμοί.
Στην Αττική ένα στα τέσσερα κρούσματα
Ένα στα τέσσερα ενεργά κρούσματα εντοπίζεται στην Αττική, πάνω από 7.500 στη Θεσσαλονίκη και 3.379 στη Λάρισα. Αντίστοιχα, οι νέες λοιμώξεις στις περιοχές ανέρχονται σε 1.629, 1.154 και 355.
Η διασπορά καταγράφεται μεγάλη σε πολλές ακόμα Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ): 134 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, 116 στην ΠΕ Έβρου, 156 στην ΠΕ Ημαθίας, 145 στην ΠΕ Καρδίτσας, 192 στην ΠΕ Μαγνησίας, 206 στην ΠΕ Σερρών, 148 στην ΠΕ Πέλλας και 125 στην ΠΕ Πιερίας.
Τα καθημερινά κρούσματα έχουν καταγράψει σημαντική αύξηση φτάνοντας τα 6.681 την ημέρα κατά μέσο όρο, με διάμεση ηλικία τα 36 έτη και μικρές αυξήσεις στις ηλικίες άνω των 65 ετών.