Με τις εικόνες συνωστισμού που υπήρξαν από την πρώτη ημέρα που επέστρεψαν στη δια ζώσης εκπαίδευση αλλά και τις μεγάλες ουρές που σχηματίζονται τόσο κατά τον έλεγχο των πιστοποιητικών πριν από την είσοδό τους στις σχολές, όσο και τον συνωστισμό κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, οι φοιτητές τόνισαν ότι «ενάμιση χρόνο μετά το πρώτο κλείσιμο των σχολών η κυβέρνηση δεν άκουσε ούτε ένα από τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων, ούτε ένα από τα αιτήματα των υγειονομικών. Δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τη χρηματοδότηση, δεν προσέλαβε καθηγητές για να σπάσουν τα τμήματα, ούτε προσωπικό καθαριότητας».
Ενδεικτικό της κατάστασης, όπως ανέφερε η Παρασκευή Τσεκουρά, μέλος ΔΣ Γεωπονίας, είναι ότι η ίδια η πρυτανεία ανακοίνωσε στους φοιτητές πως από το ΑΠΘ λείπουν τουλάχιστον 500 καθηγητές για να λειτουργήσει σύγχρονα ενώ στην παιδαγωγική σχολή αναλογούν 27 καθηγητές σε 1.600 φοιτητές περίπου. Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των μεγάλων διδακτικών κενών της τηλεκπαίδευσης, ιδίως για τα εργαστήρια, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση δεν διαμόρφωσε κατάλληλα τις υποδομές ώστε να μην στοιβάζονται οι φοιτητές. «Επιμένει να κρατά αμφιθέατρα και εργαστήρια κλειστά για τους φοιτητές και ανοιχτά μόνο για επιχειρηματικά συνέδρια, χορηγούς και προς ενοικίαση από ιδιώτες», κατήγγειλε, θέτοντας ξανά το αίτημα των Φοιτητικών Συλλόγων για αξιοποίηση των κτηρίων της ΔΕΘ προκειμένου να γίνονται μαθήματα χωρίς συνωστισμό.
Επιπλέον, οι φοιτητές εξαπέλυσαν πυρά κατά της κυβέρνησης και της διοίκησης του πανεπιστημίου, λέγοντας πως αντί να φέρουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ για δωρεάν rapid test για όλους, ενημέρωση και επιτάχυνση του εμβολιασμού, «επέβαλε αποκλεισμούς, χαράτσια και ατελείωτες ουρές ταλαιπωρίας στα ΜΜΜ, στις πύλες, στα εστιατόρια», επισημαίνοντας ότι «η σχολή Θετικών Επιστημών έκλεισε μετά από τρεις ημέρες λειτουργίας αφού βρέθηκαν θετικά κρούσματα, αντίστοιχα σε μάθημα της Ψυχολογίας όπου βρέθηκε κρούσμα διώχθηκαν όλοι οι ανεμβολίαστοι φοιτητές», όπως είπε η κα. Τσεκουρά.
Η ίδια στη συνέχεια ανέφερε ότι είναι εκατοντάδες οι φοιτητές που δεν μπορούν να σπουδάσουν καθώς ακόμα περιμένουν τις εισδοχές τους στην εστία και τουλάχιστον 200 θα μείνουν εκτός εστιών. Αντίστοιχα, όπως είπε, πολλοί πρωτοετείς δεν μπορούν να μπουν στις σχολές τους, επειδή δεν μπορούν να αποδείξουν ότι ανήκουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΠΘ μέσω edu pass.
Μιλώντας για την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των πανεπιστημίων και την έναρξη των μαθημάτων, η πρωτοετής φοιτήτρια και μέλος του ΣΦ παιδαγωγικού, Βασιλική Κατσαντώνη, ανέφερε ότι «μας άφησε πολλές εντυπώσεις».
«Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, όταν πάει η ώρα οκτώ το πρωί. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες περιμένουν ήδη μισή ώρα στη στάση, ειδικά στη δίκη μου σχολή στο παιδαγωγικό όπου κάνουμε μαθήματα στο Θεαγένειο, και αυτό γιατί και εδώ υπάρχουν μειωμένα δρομολόγια στα λεωφορεία. Υπάρχει η αγωνία αν θα χωρέσουμε οι φοιτητές και όταν χωρέσουμε ανησυχούνε μήπως κολλήσουμε τον ιό και γίνουμε οι ίδιοι φορείς και αύριο μεθαύριο μήπως γίνουνε η αιτία που θα κλείσει η σχολή μας επειδή ανάμεσα στους χιλιάδες φοιτητές βρέθηκαν και άλλα δύο κρούσματα, που αν το πάρει κανείς αναλογικά είναι αδύνατον να υπάρχουν τόσα λίγα κρούσματα μεταξύ χιλιάδων φοιτητών», ανέφερε περιγράφοντας την καθημερινότητα τη δικιά της και των συμφοιτητών της.
Όπως είπε στη συνέχεια, όταν οι φοιτητές κατεβαίνουν από το λεωφορείο χρειάζεται να περιμένουν για ώρα περιμένουμε για τον έλεγχο του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του αρνητικού rapid test, έλεγχο τον οποίοι χαρακτηρίζουν οι φοιτητές προσχηματικό. «Ένας έλεγχος ο οποίος είναι ξεκάθαρα προσχηματικός μιας και όταν μπούμε στα αμφιθέατρα και στις σχολές δεν τηρείται το παραμικρό μέτρο προστασίας της υγείας , δεν φτάνουν οι καθηγητές για να σπάσουν τα τμήματα μας, τόσο για την προστασία των μέτρων υγείας όσο και για πιο παραγωγικό και συγκροτημένο μάθημα», σημείωσε.
Τμήματα 200 φοιτητών και φοιτητριών ή και παραπάνω μπαίνουν σε αίθουσες που χωράει εκατό άτομα, τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όπως καταλαβαίνετε η τάξη φαντάζει με νηπιαγωγείο αφού πολλά παιδιά κάθονται κάτω στο πάτωμα για να κρατήσουν σημειώσεις. Ευτυχώς ο κορωνοϊός δεν κολλάει όταν κοιτάμε μπροστά», είπε. «Βέβαια, η αγαπημένη ώρα όλων των φοιτητών είναι να περιμένουν μέσα στη βροχή ή μέσα στον ήλιο σε μια ατέλειωτη ουρά για να πάρουν μια μερίδα φαγητού γιατί μάλλον ούτε η λέσχη έχει προσωπικό ούτε καμία εγκατάσταση που να μπορεί να αντέξει τόση κοσμοσυρροή», ανέφερε επιπλέον σε άλλο σημείο.
Πολύ σημαντικό, χαρακτήρισε επίσης, είναι το γεγονός ότι οι πρωτοετείς του Παιδαγωγικού έχουν εξοριστεί σε ένα αμφιθέατρο αρκετά κοντά στο Θεαγένειο, δεν έχουν επαφή και επικοινωνία με άλλα έτη ή με καθηγητές και πέρα από αυτό, δεν υπάρχει σχέδιο σίτισης τους όλες τις ώρες που περνάμε εκεί. «Η κατάσταση είναι τουλάχιστον απελπιστική καθημερινά και απογοητευτική, καθώς ένας πρωτοετής είχε άλλες βλέψεις για το Πανεπιστήμιό του, άλλες προσδοκίες. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε και να εγκλωβιζόμαστε στη λογική του λιγότερου κακού ή των χαμηλών απαιτήσεων. Τα παιδιά βλέπουν την κατάσταση καθημερινά και αν θα μπορούσα να σας δώσω μία εικόνα από το πρώτο έτος του παιδαγωγικού είναι ότι οι φοιτητές προβληματιζόμαστε, αμφισβητούμε τις απαντήσεις που δίνουν υπουργείο και πρυτανεία ότι έκαναν ότι μπορούσαν», υπογράμμισε.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Ιατρικής σχολής ενώ μετά τις ομιλίες των φοιτητών ακολούθησε συζήτηση με τον αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Ιατρικής και μέλος του ΕΣΔΕΠ, Γιώργο Μητσιακο
Θυμίζουμε ότι, αύριο το απόγευμα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Αγίας Σοφίας.
Πηγή: grtimes.gr