Εντείνεται η μάχη ανάμεσα στους εμβολιασμούς και τα κρούσματα κορωνοϊού. Υγειονομικά επιτελεία χωρών που εμφανίζουν ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, προβαίνουν σε αυστηροποίηση των περιορισμών καθώς βλέπουν την πορεία των λοιμώξεων να είναι ανοδική.
Συγκεκριμένα, Τσεχία και Λετονία είναι από τις χώρες της Ένωσης που έχουν καταρτίσει νέο σχέδιο ειδικών μέτρων.
Η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι αυστηροποιεί τους υγειονομικούς ελέγχους και περιορισμούς, μπροστά σε μια αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19.
Το τσεχικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 3.246 νέα κρούσματα, τον διπλάσιο αριθμό σε σύγκριση με την ίδια ημέρα την περασμένη εβδομάδα.
Συνολικά, 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, έναντι 44 για τον μήνα Σεπτέμβριο, πρόσθεσε το υπουργείο.
Η χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους θα είναι υποχρεωτική από την 25η Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων των χώρων εργασίας, ανακοίνωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Άνταμ Βόιτεχ.
«Από την 1η Νοεμβρίου, τα εστιατόρια, τα κλαμπ και τα νυχτερινά κέντρα θα πρέπει να επαληθεύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα τεστ ή τα αποδεικτικά νόσησης των πελατών τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η κυβέρνηση θα περιορίσει, επίσης, τη διάρκεια της ισχύος των τεστ και θα επιβάλει στους ενήλικες να τα πληρώνουν από την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να ενθαρρύνει τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Τα δύο τρίτα των ενηλίκων στη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 74% και υγειονομικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά ανεμβολίαστα άτομα.
Το lockdown στη Λετονία
Η κυβέρνηση της Λετονίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εφαρμόσει καθολικό lockdown στη χώρα, από τις 21 Οκτωβρίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα κρούσματα της Covid-19, σε μια χώρα της ΕΕ που έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.
«Η Λετονία είναι πρώτη στον κόσμο όσον αφορά τα ποσοστά μολύνσεων», είπε ο υπουργός Υγείας Ντάνιελς Πάβλουτς μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα σχολεία και οι χώροι ψυχαγωγίας θα κλείσουν και μόνο τα καταστήματα που παρέχουν βασικές υπηρεσίες θα παραμείνουν ανοιχτά. Στη συνέχεια το λοκντάουν θα χαλαρώσει, αλλά μόνο για τους εμβολιασμένους, είπε ο υπουργός.
«Το σύστημα υγείας κινδυνεύει», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Κρισγιάνις Κάρινς, τονίζοντας ότι η κατακόρυφη αύξηση των νοσηλειών οφείλεται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στη Λετονία.
Η περίπτωση της Βουλγαρίας
Η Βουλγαρία θα καταστήσει υποχρεωτική την επίδειξη του «Πράσινου Πιστοποιητικού» για να έχει κανείς πρόσβαση σε εστιατόρια, κινηματογράφους, γυμναστήρια και εμπορικά κέντρα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, καθώς η χώρα αγωνίζεται να μειώσει τα κρούσματα της Covid-19.
Αυτό το «υγειονομικό διαβατήριο» (ψηφιακό ή χάρτινο πιστοποιητικό που δείχνει αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, νοσήσει ή έχει αρνητικό τεστ για την Covid-19) αρχικά είχε ως στόχο να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από τις 21 Οκτωβρίου όσοι θέλουν να επισκεφθούν κλειστούς χώρους, όπως καφετέριες, ξενοδοχεία, αίθουσες συναυλιών, μουσεία και πισίνες, θα πρέπει να επιδεικνύουν το Πράσινο Πιστοποιητικό, είπε στους δημοσιογράφους ο μεταβατικός υπουργός Υγείας Στόικο Κατσάροφ.
«Οι αριθμοί των νέων μολύνσεων και των θανάτων αυξάνονται. Αυτό μας αναγκάζει να επιβάλλουμε πρόσθετα μέτρα. Όλες οι δραστηριότητες σε κλειστό χώρο θα πρέπει να γίνονται με την επίδειξη πράσινου πιστοποιητικού», είπε, καλώντας τους Βούλγαρους πολίτες να εμβολιαστούν.
Η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και τις δύο προηγούμενες εβδομάδες κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων. Μόνο το 25% των επτά εκατομμυρίων κατοίκων έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για την Covid-19, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που αγγίζει το 80%.
Η πρόταση της Γερμανίας για αυστηροποίηση περιοσμών στους ανεμβολίαστους
Όσο όπλησιάζει ο χειμώνας, στη Γερμανία κλιμακώνεται και η συζήτηση για τα δικαιώματα όσων έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο και για τους επιπλέον περιορισμούς, αντίστοιχα, των ανεμβολίαστων.
Στην Έσση και στην Κάτω Σαξονία οι τοπικές κυβερνήσεις έδωσαν το δικαίωμα σε όλα τα καταστήματα, ακόμη και στα σούπερ μάρκετ, να απαγορεύσουν την είσοδο σε ανεμβολίαστους, προκαλώντας αντιδράσεις από τις μεγάλες αλυσίδες, αλλά και ερωτηματικά σχετικά με τη νομική βάση μιας τέτοιας απόφασης. Σύμφωνα με το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ απορρίπτουν το ενδεχόμενο να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες. Εκπρόσωπος του REWE και του Penny δήλωσε ότι η επιχείρηση δεν θα εφαρμόσει τον επιπλέον περιορισμό, καθώς η μέχρι τώρα κατάσταση δείχνει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Από την πλευρά του το Aldi ανακοίνωσε ότι «ο αποκλεισμός μιας ομάδας πελατών θα αντιτίθετο στην εικόνα της εταιρίας ως εμπόρου ειδών διατροφής».
Ο Εμπορικός Σύνδεσμός της Γερμανίας δήλωσε πάντως στο ZDF ότι «το γεγονός ότι δίδεται στο εμπόριο αυτή η δυνατότητα είναι κατ’ αρχήν θετικό», σημειώνοντας ωστόσο ότι τα καταστήματα που μπορούν στην πράξη να ελέγξουν ενδελεχώς όλους τους πελάτες είναι μόνο εκείνα που δεν έχουν μεγάλη κίνηση, άρα για τα σούπερ μάρκετ δεν θα μπορούσε να έχει εφαρμογή.
Η μετάλλαξη «Δέλτα +»
Οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία παρακολουθούν στενά μια νέα μετάλλαξη (την ΑΥ.4.2.) της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού, η οποία προκαλεί έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό μολύνσεων.
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times, το 6% των νέων περιστατικών Covid-19, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα αυτή μετάλλαξη, γνωστή και ως Δέλτα+ (Delta Plus).
Ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο πρόκειται για μια νέα απειλή, αν και οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια. Μέχρι στιγμής δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή που αποτελεί πηγή ανησυχίας (variant of concern). H Δέλτα είχε αποκτήσει αυτόν τον χαρακτηρισμό φέτος τον Μάιο, αφότου είχε πλέον υπερκεράσει την παραλλαγή ‘Αλφα λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας.
Η ΑΥ.4.2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο και έκτοτε αργά αλλά σταθερά εξαπλώνεται. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.