Αντιπαράθεση με φόντο την πανδημία έχουν στη Βουλή αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αφορμή τα δυσάρεστα δεδομένα της πανδημίας για τη χώρα μας τον τελευταίο μήνα, την πορεία του εμβολιασμού αλλά και την επικοινωνιακή στρατηγική.
Δείτε live:
Μητσοτάκης: Δεν παρουσιάζετε τα πραγματικά δεδομένα
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε τις ευχές της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για να καταφέρει να ξεπεράσει την περιπέτεια της υγείας της. «Σε τέτοιες στιγμές όπου τέτοιες περιπέτειες που μονοπωλούν την δημοσιότητα, είναι ευκαιρία κύριε Τσίπρα, αντί να καταλήγετε στο οτιδήποτε στραβό συμβαίνει σε αυτή την χώρα, ευθύνομαι εγώ».
Στην συνέχεια απαντώντας στην κατηγορία πως «η κυβέρνηση έχει σφυρίξει την λήξη της πανδημίας» λέγοντας «πού το είδατε αυτό;». Εξακολουθούμε να δίνουμε καθημερινά την μάχη να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. «Κάνω τρεις συσκέψεις την εβδομάδα μελετώντας τα στοιχεία της πανδημίας», είπε, λέγοντας πως το φαινόμενο δεν έχει ξεπεραστεί όπως και σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα ο πρωθυπουργός είπε πως θα παραθέσει «τα πραγματικά δεδομένα και όχι την παραπληροφόρηση που διατρέχει τον λόγο σας».
«Επιλέγετε να παρουσιάζετε τα όντως άσχημα δεδομένα της χώρας μας στους θανάτους τον τελευταίο μήνα». Τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν, είπε ο κ. Μητσοτάκης πως η Ελλάδα έχει 1.480 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, πολύ καλύτερη επίδοση (μίλησε για μακάβρια δεδομένα), από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιλώντας στην συνέχεια για τα στοιχεία της πανδημίας είπε πως η Ελλάδα δεν παρουσιάζει καμμία υπερβάλλουσα θνητότητα, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τους συμπολίτες μας οι οποίοι αρρωσταίνουν και τελικά χάνουν την ζωή τους από κορωνοϊό.
Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια μίλησε για τον εμβολιασμό λέγοντας πως παρά τα όσα λέγονται, όντως στην Βόρεια Ελλάδα ο ρυθμός δεν είναι ικανοποιητικός αλλά σε άλλες περιοχές έχει γίνει σημαντική δουλειά και κάλυψαν το χαμένο έδαφος, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη. Στην συνέχεια μίλησε για τις επιλογές σχετικά με το lockdown λέγοντας πως η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να κλείσει, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τους 6,6 εκατομμύρια πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα λέγοντάς του πως δεν κατέθεσε καμμία πρόταση και ρεαλιστική λύση, πρόταση. «Τι μας είπατε, ενισχύστε το ΕΣΥ και κάντε περισσότερους εμβολιασμούς. Σοβαρά; Αυτό είναι επικοινωνιακή πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως όταν έκλειναν τα σχολεία, αυτός ζητούσε να ανοίξουν και όταν άνοιγαν, ζητούσε να κλείσουν.
Ο πρωθυπουργός δε έκανε αναφορά στον κ. Πολάκη και στις συμβουλές που έδινε στον κ. Τσίπρα, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει στο σημείο να ζητά να χορηγηθεί στους πολίτες ένα φάρμακο το οποίο δήθεν η κυβέρνηση δεν έδινε στους πολίτες όταν το CDC των ΗΠΑ έλεγε ‘μην το πάρετε, είναι για μοσχάρια και αγελάδες’».
Τσίπρας: Κρύβεστε και κρύβετε την αλήθεια από τους πολίτες
Νωρίτερα, ξεκινώντας η συζήτηση, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως η χώρα θρηνεί πάνω από 15.000 πολίτες και η Ελλάδα ξεπερνά σε κρούσματα και σε θανάτους, χώρες οι οποίες από την αρχή της πανδημίας ήταν το αρνητικό παράδειγμα. «Κρύβεστε», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και συμπλήρωσε «για να κρύψετε την παταγώδη αποτυχία σας».
Η πρωτοβουλία μου, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ελπίζω να είναι «ξυπνητήρι σε μία κυβέρνηση που έχει παραιτηθεί από το καθήκον της να προστατεύει τους πολίτες και να τους λέει την αλήθεια». «Έχουμε μπροστά μας έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για υποστελέχωση των νοσοκομείων. «Χωρίς καμία προσπάθεια ενίσχυσης με αρνητικό ισοζύγιο στις προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού», είπε και συμπλήρωσε αναφερόμενος στον εμβολιασμό λέγοντας πως τα νούμερα είναι αμείλικτα καθώς εγκαταλείπεται ο στόχος για τείχος ανοσίας.
Παραθέτοντας τα συγκριτικά στοιχεία υποστήριξε: «Η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα) σε εμβολιαστική κάλυψη. Αλλά και πίσω ακόμα και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχοντας εμβολιάσει πλήρως κάτω από το 60% του συνολικού πληθυσμού. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται στην 20η θέση». Συμπυκνώνοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «από τη πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας».
«Η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία στην εμβολιαστική κάλυψη. Συγκρινόμαστε με την ανατολική Ευρώπη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «το μήνυμα με το οποίο επικοινώνησε την ανάγκη για εμβολιασμό αφορούσε στο αντάλλαγμα, gigabites, 150 ευρώ, διακοπές και άλλα, και όχι «εμβολιαστείτε για να σώσετε την ζωή σας». Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας μίλησε για το σκληρότερο lockdown στην Ευρώπη λέγοντας πως η Ελλάδα είναι μέσα στον γκρεμό. «Από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και όρους σκοπιμότητας. Και όταν είδατε πως η πανδημία δεν τελειώνει με φιέστες αλλά με δουλειά σε βάθος, απλά παραιτηθήκατε, πετάξατε λευκή πετσέτα. Αφού μπουκώσατε τα ΜΜΕ με κρατικό χρήμα, κανείς δεν θα μιλά για την αποτυχία μας. Θα την βιώνουν οι πολίτες αλλά δεν θα την βλέπουν στους τηλεοπτικούς τους δέκτες», είπε.
Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στον ανασχηματισμό και με αφορμή την αλλαγή του πολιτικού σχήματος στο υπουργείο Υγείας λέγοντας πως «μία ομάδα δεν την αλλάζεις όταν κερδίζει, την αλλάζεις όταν αποτυγχάνει», είπε. Άσκησε δε κριτική στον κύριο Μητσοτάκη για την τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη στην θέση του υπουργού Υγείας. «Μου είναι συμπαθής, αλλά είναι γνωστό ότι προέρχεται από τον χώρο της ακροδεξιάς. Η Ελλάδα έχει την πρωτοτυπία να έχει ένας δικηγόρο υπουργό Υγείας και έναν γιατρό υπουργό Δικαιοσύνης», είπε.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ποντάρει στον φόβο και την ανασφάλεια και είπε πως ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες. «Σας καλώ κύριε Μητσοτάκη να συνέλθετε για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Δεν σας κάνω αντιπολίτευση, σας βάζω έκκληση. Βάλτε την επιβίωση των πολιτών πάνω από την δική σας πολιτική επιβίωση».
Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας διαρκώς βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Την ίδια στιγμή ούτε το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει, αφού είμαστε 20η σε ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, με ποσοστό εδώ και πολύ καιρό καθηλωμένο γύρω στο 55%» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως πέρυσι, αρχές Οκτώβρη, με συνολικό αριθμό θυμάτων 400 άτομα, σε μηνιαία βάση η Βουλή συζητούσε την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας όμως, έναν χρόνο μετά έχουμε φτάσει στους 15.000 νεκρούς χωρίς το θέμα να απασχολεί με την ίδια ζέση το Κοινοβούλιο.
«Τις μέρες αυτές η χώρα μας ξεπέρασε σε αριθμό θυμάτων ακόμη και τη Σουηδία, με πληθυσμό αντίστοιχο της χώρας μας, που από την αρχή της πανδημίας αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραθέτοντας ακόμα ένα ανησυχητικό στοιχείο: το γεγονός πως «σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση έχουμε πλέον περίπου 300 συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους από κορωνοϊό».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επίσης πως «η κυβέρνηση προσποιείται πως τα πράγματα κυλούν ομαλά» ενώ την ίδια στιγμή «ο κύριος Μητσοτάκης έπαυσε από τα καθήκοντά τους την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΔΥ». Καταλήγοντας, ανέφερε ότι «τα δεδομένα και οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά αρνητικό σημείο σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας» και απηύθυνε τις εξής ερωτήσεις στον πρωθυπουργό:
– Συναισθάνεται την κυβερνητική ευθύνη για τη κατάταξη της χώρας μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό και ποιες αξιολογεί ως αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης;
– Έχει σχέδιο αντιμετώπισης της οδυνηρής κατάστασης, με ενδυνάμωση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση, ενίσχυση του εμβολιασμού και του φαρμακευτικού προγράμματος ή η χώρα θα συνεχίζει να θρηνεί θύματα και η κυβέρνηση θα ομιλεί για κανονικότητα;