*γράφει η Νεφέλη Λυγερού
Μια νέα δημοσκόπηση της Ipsos, στην οποία συμμετείχαν πολίτες 28 χωρών, κατατάσσει τα επαγγέλματα ανάλογα με το πόσο αξιόπιστα είναι. Στον πάτο βρίσκονται οι πολιτικοί. Η απώλεια του κύρους και της αξιοπιστίας τους μοιάζει να είναι παγκόσμιο φαινόμενο.
Μόνο το 10% των ερωτηθέντων εξέφρασε εμπιστοσύνη προς αυτούς, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στην κατώτερη βαθμίδα. Αντιθέτως, στην κορυφή βρίσκονται οι γιατροί, ειδικά μετά την πανδημία. Το 64% θεωρεί τους γιατρούς αξιόπιστους, ενώ οι υπόλοιποι επιστήμονες ακολουθούν με ποσοστό 61%. Πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού, οι επιστήμονες είχαν τα πρωτεία.
Πρόκειται για μία έρευνα μεγάλης κλίμακας, η οποία πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή 19.500 ενηλίκων, κάτω των 75 ετών. Κλήθηκαν να βαθμολογήσουν από το ένα μέχρι το πέντε 18 διαφορετικά επαγγέλματα ή ιδιότητες. Το ένα σημαίνει «πολύ αξιόπιστος» και το πέντε «καθόλου αξιόπιστος». Η ερώτηση, μάλιστα, που τους απευθύνθηκε είναι: «δείτε τα διαφορετικά είδη αυτών των ανθρώπων. Θεωρείτε ότι είναι αξιόπιστα στην χώρα σας ή όχι». Η έρευνα έλαβε χώρα τον Απρίλιο και Μάιο του 2021, αλλά αφορά στην τριετία 2018-2021.
Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων από χώρες όπως η Βραζιλία, η Χιλή, το Μεξικό, ο Καναδάς, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές άλλες αποτυπώνουν κοινωνικές τάσεις. Η κατακρήμνιση της αξιοπιστίας των πολιτικών είναι μία από αυτές. Η ανάδειξη των γιατρών ως κορυφαίας σε εμπιστοσύνη και απήχηση επαγγελματικής ομάδας αποδεικνύει ότι η πανδημία εκτόξευσε τη δημοφιλία τους.
Μετά τους υπόλοιπους επιστήμονες που βρίσκονται στη δεύτερη θέση, ακολουθούν οι δασκάλοι με 55%. Πρόκειται για μία εργασιακή ομάδα που επίσης πάλεψε εν μέσω πανδημίας με την τηλεκπαίδευση. Εντύπωση προκαλεί ότι στην τέταρτη θέση είναι οι στρατιωτικοί. Ακολουθούν οι αστυνομικοί με 40% και η κατηγορία «απλοί άνθρωποι» με 38%.
Οι δικαστές έχουν υποστεί πλήγμα. Βρίσκονται κάτω από τους «απλούς ανθρώπους» σε αξιοπιστία με ποσοστό 37%. Συναντάει κανείς τους δικηγόρους στην όγδοη θέση και αμέσως μετά τους παρουσιαστές ειδήσεων. Οι ιερείς, αν και υποτίθεται ότι είναι εκπρόσωποι του θεού επί γης, κατατάσσονται στη δέκατη θέση.
Στην ενδέκατη οι δημοσκόποι με 25%, ενώ ισοπαλία σημειώνεται για τους δημόσιους υπαλλήλους, τους δημοσιογράφους και τους τραπεζίτες. Και τα τρία αυτά επαγγέλματα συγκεντρώνουν το χαμηλό 23%. Στον πάτο της λίστας κινούνται οι διαφημιστές με 15% και οι υπουργοί με το ίδιο ακριβώς ποσοστό. Η ευρύτερη κατηγορία «πολιτικοί» είναι τελευταία και καταϊδρωμένη με 10%.
Τα παραπάνω ποσοστά είναι ο μέσος όρος των ποσοστών από κάθε χώρα για την κάθε κατηγορία. Τα αντίστοιχα ποσοστά από χώρα σε χώρα είχαν αποκλίσεις. Οι Καναδοί είχαν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα από τον μέσο όρο των 28 χωρών που ερευνήθηκαν. Οι Βρετανοί ήταν πιο γενναιόδωροι με τους υπουργούς τους, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες.
Οι Ρώσοι ήταν οι μόνοι που έδωσαν προβάδισμα στους επιστήμονες έναντι των γιατρών. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία, οι επιστήμονες βρίσκονταν πολύ χαμηλά στην κατάταξη. Η Κίνα και η Ινδία έδωσαν την πρώτη θέση στην κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις. Παρόμοια προτίμηση σε αυτές έδειξαν και οι Αμερικανοί. Αντιθέτως, πεσμένη ήταν η απήχησή τους στη Γερμανία και στη Νότια Αφρική. Παντού, όμως, η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης προς τους γιατρούς έχει αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη της πανδημίας.