«Μην αγνοείς τα σημάδια. Επισκέψου άμεσα τον Ουρολόγο σου. Εκείνος ξέρει», είναι το μήνυμα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ) στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης που υλοποιεί με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυσή της και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ουρολογικών Παθήσεων (20-24 Σεπτεμβρίου).
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εξοικειώσει το ελληνικό κοινό με την ειδικότητα του Ουρολόγου και να παρακινήσει άνδρες και γυναίκες να τον συμβουλεύονται χωρίς ταμπού και χωρίς καθυστέρηση, τόσο στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου, όσο και για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ουρογεννητικών παθήσεων.
Για τον σκοπό αυτό, η καμπάνια περιλαμβάνει την προβολή τηλεοπτικού σποτ με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Πασχάλη Τσαρούχα, καθώς και τη δημιουργία ενημερωτικού εντύπου το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της ΕΟΕ. Επιπρόσθετα, το διάστημα 20 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου οι άνδρες άνω των 50 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν εξέταση PSA σε Δημόσια Νοσοκομεία και σε συνεργαζόμενο με την ΕΟΕ δίκτυο διαγνωστικών κέντρων. Περισσότερες πληροφορίες για τον δωρεάν έλεγχο PSA μπορείτε να βρείτε εδώ. Η εξέταση PSA είναι ένα ισχυρό όπλο για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, ο οποίος προσβάλλει έναν στους επτά άνδρες, αλλά είναι 95% ιάσιμος εφόσον αντιμετωπιστεί νωρίς.
Η Ουρολογία στο επίκεντρο
Το αντικείμενο της Ουρολογίας επεκτείνεται σε πολλά περισσότερα θέματα υγείας, πέρα από τις παθήσεις του προστάτη αδένα, με τις οποίες παραδοσιακά έχει συσχετιστεί ο Ουρολόγος στη συνείδηση των περισσότερων Ελλήνων. Στην πραγματικότητα, ο Ουρολόγος είναι ο εξειδικευμένος γιατρός για τη διάγνωση και θεραπεία του συνόλου των παθήσεων του ουροποιογεννητικού συστήματος και στα δύο φύλα, τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά. Διευκρινίζεται ότι το ουροποιογεννητικό σύστημα περιλαμβάνει τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα, τα γεννητικά όργανα, καθώς και τον προστάτη αδένα.
Οι παθήσεις του ουροποιογεννητικού περιλαμβάνουν ορισμένες αρκετά συχνές διαταραχές, όπως οι λοιμώξεις (κυστίτιδα, προστατίτιδα και πυελονεφρίτιδα) και οι λίθοι του ουροποιητικού, που πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τόσο για την ανακούφιση των ασθενών όσο και για την πρόληψη περεταίρω επιπλοκών. Επίσης, στα όργανα του ουροποιογεννητικού συστήματος αναπτύσσονται κακοήθεις όγκοι πέραν του προστάτη, όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, του πέους, των όρχεων και των νεφρών, για τους οποίους η ανίχνευση σε πρώιμο στάδιο αυξάνει την πιθανότητα ριζικής αντιμετώπισης.
Το ουροποιογεννητικό σύστημα μαστίζεται και από παθήσεις όπως η ακράτεια ούρων, αλλά και παθήσεις που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία, όπως η στυτική δυσλειτουργία, η νόσος του Peyronie και η πρόωρη εκσπερμάτιση, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με σωστή καθοδήγηση από τον Ουρολόγο.
Η σημασία της έγκυρης πληροφόρησης
Σύμφωνα με τον κ. Αθανάσιο Δελλή, Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, Αναπληρωτή Καθηγητή Ουρολογίας – Β’ Χειρουργική Κλινική «Αρεταίειο» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο καθοριστικός είναι ο ρόλος του Ουρολόγου ως φορέα ορθής και έγκυρης πληροφόρησης του ασθενούς, ιδίως στη σημερινή εποχή, όπου το 80-90% των ασθενών ενημερώνονται στο διαδίκτυο για τα συμπτώματα ή την πάθησή τους, κινδυνεύοντας συχνά να πέσουν θύματα παραπληροφόρησης.
Η ΕΟΕ θεωρεί την προφύλαξη των ασθενών από τη διασπορά ακατάλληλων και προκατειλημμένων ιατρικών πληροφοριών χρέος της και προέκταση του κοινωνικού της έργου. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει την καλλιέργεια μιας στενής σχέσης εμπιστοσύνης γιατρού-ασθενούς, η οποία απαιτεί από τον Ουρολόγο να διατηρεί καλή επικοινωνία με τον ασθενή του, ώστε να επιτυγχάνεται η σωστή ενημέρωσή του.