Γράφει η Ισμήνη Χαραλαμποπούλου
Τα self test απέτρεψαν την διασπορά του ιού και το κλείσιμο των τμημάτων καθώς πάνω από 3.000 μαθητές σε μία εβδομάδα (3.194 κρούσματα καταγράφηκαν σε ανηλίκους από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και χθες το πρωί, δηλαδή πριν αρχίσουν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες), διαγνώστηκαν θετικοί πριν πάνε στο σχολείο, πράγμα που σημαίνει ότι τα μέτρα απέδωσαν και αποσοβήθηκαν οι κίνδυνοι.
Η χθεσινή πρώτη ημέρα του αγιασμού κύλησε ομαλά , οι μαθητές επέστρεψαν χαρούμενοι ύστερα από ενάμιση χρόνο, στις φυσικές τους τάξεις, όπου συναντήθηκαν με τους φίλους τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, ξεκινώντας μία νέα χρονιά, με την ελπίδα ότι θα είναι καλύτερη από τη περσινή.
Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι δεν θα κλείνουν εφέτος όλα τα σχολεία, παρά μόνο τμήματα, και αυτό στην περίπτωση που παρατηρηθεί συρροή κρουσμάτων άνω του 50% πράγμα που μπορεί να αποφευχθεί με τα σελφ τεστ, τα οποία αποδείχθηκε ότι προλαβαίνουν τις δύσκολες καταστάσεις.
«Όπλο» ο εμβολιασμός των μαθητών για παιδιά, γονείς και κοινότητα
Ο εμβολιασμός των μαθητών αποτελεί το βασικό όπλο για την προστασία των ίδιων των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους και συνολικά της κοινότητας, ωστόσο αφορά μόνο τα παιδιά άνω των 12 ετών, δηλαδή ουσιαστικά τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου και όχι του δημοτικού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους οι μαθητές που έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής στην ηλικιακή ομάδα 12 -14 είναι σε ποσοστό 14,5 % μαζί με τα κλεισμένα ραντεβού, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 15-17 σε ποσοστό 26%.Για το λόγο αυτό οι ειδικοί υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία την αξία της συμμετοχής των παιδιάτρων στον εμβολιασμό.
Τα μέτρα και οι ενστάσεις
Μαθητές και εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με το υπουργείο, προσήλθαν τηρώντας όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, όπως η επίδειξη βεβαιώσεων αρνητικού αποτελέσματος ελέγχου στις περιπτώσεις που δεν είχαν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε επίσης σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας, με εκπροσώπους μαθητών και εκπαιδευτικών στους προαύλιους χώρους, ενώ ακολούθησε στις τάξεις επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών της Επιτροπής Ειδικών και του ΕΟΔΥ.
Ενστάσεις προβάλουν για την λειτουργία των σχολείων ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και ζητούν την λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Το υπουργείο Παιδείας έχει λάβει όλα τα μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές προσέρχονται με δύο σελφ τεστ την εβδομάδα και οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί με δυο rapid test ενώ ο αριθμός των μαθητών που έχουν εμβολιαστεί είναι ακόμα χαμηλός και υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 20% εκπαιδευτικών που επίσης δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα.
Οι επιστήμονες περιμένουν μία σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες λόγω της επαναλειτουργία των σχολείων , όχι όμως επειδή θα υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του ιού αλλά επειδή θα μπουν στο άθροισμα τα εκατοντάδες χιλιάδες σελφ τεστ των μαθητών.
Κεραμέως: Το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης είναι το εμβόλιο
Στο 87ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης παρευρέθηκε χθες, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός συνεχάρη τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τα στελέχη εκπαίδευσης για τη σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό και τους προέτρεψε να εμβολιαστούν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει.
«Το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης είναι το εμβόλιο», είπε η Νίκη Κεραμέως, «το οποίο, μαζί με το συστηματικό εργαστηριακό και αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, αλλά και την τήρηση όλων των μέτρων που εξακολουθούν να ισχύουν κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ειδικών, όπως η χρήση μάσκας, τα διαφορετικά διαλείμματα, οι τακτικοί καθαρισμοί, συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη του στόχου της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών μας δομών».
Οι αλλαγές που επέρχονται από φέτος δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα στο σχολείο. Νηπιαγωγείο από τα 4 χρόνια για όλους, αγγλικά από το νηπιαγωγείο, εργαστήρια δεξιοτήτων σε όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια της χώρας με θεματικές όπως οδική ασφάλεια, σεβασμός στο περιβάλλον, εθελοντισμός, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός. Σχεδόν διπλάσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία, τα πρώτα έξι Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια στην ιστορία της χώρας, πιλοτική εφαρμογή 123 νέων Προγραμμάτων Σπουδών στη Γενική Εκπαίδευση, 11.700 νέοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία μας, οριζόντιες επιμορφώσεις για τους εκπαιδευτικούς μας, αξιολόγηση και μεγαλύτερη αυτονομία των εκπαιδευτικών μας και των σχολείων μας’.
Με δύο σελφ τεστ Τρίτη και Παρασκευή
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (self) τεστ, για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), με ευθύνη και κόστος δικό τους.
Πότε θα γίνονται τα τεστ –Τι θα γίνει αν βρεθεί κρούσμα
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Τι ισχύει για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο
Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα εφτά ημερών ως εξής: Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
- Δύο εργαστηριακά τεστ (rapid) πέραν των προβλεπομένων.
- Εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ – τις ημέρες που δεν κάνουν τα δύο εργαστηριακά.
- Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
- Δύο αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ, ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.